Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, Αθήνα και Άγκυρα υπογράφουν έξι συμφωνίες και κοινή διακήρυξη.
Λίγο πριν τη συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν έναν σύντομο διάλογο ο οποιος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο εξής:
Κ. Μητσοτάκης: Γεια σας κ. Πρόεδρε
Ρ.Τ. Ερντογάν: Γεια σας
Κ. Μητσοτάκης: Όλα καλά;
Ρ.Τ. Ερντογάν: Πολύ καλά!
Λίγο μετά τις 14:15 έφτασε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας το αεροσκάφος που μετέφερε τον έλληνα πρωθυπουργό. Τον υποδέχθηκαν ο τούρκος υπουργός Τουρισμού, ο αντιδήμαρχος και ο Νομάρχης Άγκυρας.
Νωρίτερα μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην επίσκεψη, λέγοντας ότι «στόχος είναι να συμβάλουμε στην ειρήνη στην περιοχή».
Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Άγκυρα
Για τις Βρυξέλλες θα αναχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση στο Λευκό Παλάτι και το δείπνο που θα του παραθέσει ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Θεοδωρικάκου – Κασίρ
Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η διμερής συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκου με τον υπουργό βιομηχανίας Μεχμέτ φετίχ Κάσιρ.
Εκτός από την υπογραφή της κοινής δήλωσης για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργασίας των δύο χώρων στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Συμβουλίου Συνεργασίας, συμφωνήθηκε και η ενεργοποίηση του μνημονίου συνεννόησης στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε υπογραφεί στο πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο.
Επίσης συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της μετρολογίας, της πιστοποίησης και startups.
Μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκε μέχρι το καλοκαίρι ο τούρκος υπουργός να επισκεφτεί την Αθήνα και μέχρι το Σεπτέμβρη ο κ.Θεοδωρικάκος την Τουρκία.
Έξι συμφωνίες και κοινή διακήρυξη υπογράφουν Αθήνα και Άγκυρα
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, οι υπουργοί που συμμετέχουν στο Ανώτατο Συμβουλίο Συνεργασίας, θα υπογράψουν συνολικά έξι συμφωνίες, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης και ο Ρ.Τ. Ερντογάν θα υπογράψουν την κοινή διακήρυξη.
Η ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας στο Χ για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν
«Ο Πρόεδρός μας @RTErdogan συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία, στο Προεδρικό Μέγαρο».
Η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προεδρικό Μέγαρο – Ο πρώτος διάλογος με Ερντογάν
Φωτογραφίες από την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογαν



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ


Διάλογος και ανάμεσα σε Γεραπετρίτη – Ερντογάν
Παράλληλα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, είχαν και αυτοί ένα σύντομο διάλογο
Ο σύντομος διάλογος Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες πρίν την συνάντηση έγινε ο εξής σύντομος διάλογος
Μητσοτάκης: Γεια σας κ. Πρόεδρε
Ερντογάν: Γεια σας
Μητσοτάκης: Όλα καλά;
Ερντογάν:Πολύ καλά!
Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν
Μετά το πέρας των συνομιλιών και των κοινών δηλώσεων, κάποιοι από τους υπουργούς θα υπογράψουν συμφωνίες ή κοινές δηλώσεις με τους Τούρκους ομολόγους τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης θα υπογράψει μια δήλωση προθέσεων για συνεργασία στις φυσικές καταστροφές με έμφαση τους σεισμούς, ενώ ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα υπογράψει με τον ομόλογο του μια κοινή δήλωση για την τεχνολογία, την καινοτομία και την έρευνα, με έμφαση στη βιοτεχνολογία, την αγροτεχνολογία και με ώριμα περίπου 110 ερευνητικά σχέδια.
Δύο συμφωνίες θα υπογράψει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης που χειρίζεται τη θετική ατζέντα, μια εκ των οποίων θα αφορά το Enterprise Greece.
Τέλος, και ο Κυριάκος Πιερρακάκης καλείται να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ για τις προοπτικές αύξησης του διμερούς εμπορίου που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 5 δισ. και υπάρχει προοπτική να φτάσει ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ.
Επίσης, η Λίνα Μενδώνη θα υπογράψει συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογο της που έχει το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού και του τουρισμού.
Έφτασε στο προεδρικό μέγαρο ο πρωθυπουργός

Όλα έτοιμα στο προεδρικό μέγαρο για την συνάντηση
Το προεδρικό μέγαρο, έχει ετοιμαστεί για να υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Στην «Μεγάλη Αίθουσα» του μεγάρου, θα γίνουν οι δηλώσεις και θα υπογραφούν οι συμφωνίες

CNN Greece

CNN Greece

CNN Greece
Η ανάρτηση του Αντιδημάρχου της Άγκυρας
Στην ανάρτησή του ο αντιδήμαρχος Άγκυρας, Φαρούκ Κοϊλόγλου, ανέφερε:
«Χαιρέτησα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και μετέφερα τις ευχές καλωσορίσματος του Δημάρχου της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της Άγκυρας, κ. Mansur Yavaş».
Το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας

Το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, όπου μεταβαίνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από το κύριο κτήριο και δύο μικρότερα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συναντήσεις με προσκεκλημένους.
Το σύμπλεγμα έχει έκταση 300.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το προεδρικό μέγαρο έχει τουλάχιστον 1.150 δωμάτια, επιπρόσθετους ξενώνες, βοτανικό κήπο, δωμάτιο με δορυφορικά και στρατιωτικά συστήματα επικοινωνιών, καταφύγια να αντέξουν επίθεση από χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα, πάρκο και συνεδριακό κέντρο.
Διαθέτει επίσης ειδικό εργαστήριο για την ανίχνευση βιολογικών, χημικών ή πυρηνικών απειλών. Το συγκρότημα διαθέτει επιπλέον μόνωση ενάντια σε κατασκοπευτικούς κοριούς.
Δείτε την άφιξη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα
Φωτογραφίες από την άφιξη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα

ERT


Καθ’όδον προς το προεδρικό μέγαρο η αυτοκινητοπομπή
Μετά την σύντομη επίσημη τελετή υποδοχής του πρωθυπουργού, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή, με προορισμό τον Λευκό Παλάτι.
Τον Πρωθυπουργό υποδεχθηκαν ο αντίδημαρχος Αγκυρας, ο Νομαρχης Αγκυρας, ο Υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας και ο Πρεσβης της Τουρκιας στην Αθήνα.
Προσγειώθηκε το αεροσκάφος στην Άγκυρα

Λίγο μετά τις 14:15 το αεροσκάφος που μεταφέρει τον πρωθυπουργό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.
Οι στόχοι της τουρκικής πλευράς
Ένας από τους κύριους στόχους που προβάλλεται από την τουρκική πλευρά είναι ο όγκος του διμερούς εμπορίου να προσεγγίσει τα 10 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια, από περίπου 5 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν τη διεύρυνση των επενδυτικών ροών, κοινά έργα σε τομείς όπως η καινοτομία, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακή ανάπτυξη, καθώς και την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικών ενώσεων, επιμελητηρίων και φορέων προώθησης επενδύσεων, ώστε να διαμορφωθούν σταθερές γέφυρες μεταξύ των παραγωγικών οικοσυστημάτων των δύο χωρών. Π
έρα από την οικονομία, στην ατζέντα περιλαμβάνονται ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης, καθώς και η συνεργασία στην πολιτική προστασία και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Παράλληλα, οι συζητήσεις θα επεκταθούν στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στη Μέση Ανατολή, το Ιράν και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Σημαντικά τα κεκτημένα που έχουν επιτευχθεί» λένε κυβερνητικές πηγές
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το καλό κλίμα έχει οδηγήσει σε σημαντικά κεκτημένα τα τελευταία δυόμισι χρόνια, όπως:
– Τη μείωση της παραβατικότητας στον αέρα,
– την καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία στο Μεταναστευτικό και τη συνολική μείωση των ροών,
– τη διευκόλυνση της χορήγησης βίζας σύντομης διάρκειας για τους Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους σε 12 νησιά του Αιγαίου,
– την εμβάθυνση του διμερούς εμπορίου.
Εν πτήσει για Άγκυρα ο πρωθυπουργός
Σε περίπου 30 λεπτά αναμένεται να προσγειωθεί στην Άγκυρα, το αεροσκάφος που μεταφέρει τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική αντιπροσωπεία.
Η «έκπληξη» Ερντογάν στην ελληνική αποστολή
Μια «έκπληξη» επεφύλαξε στην ελληνική αποστολή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, καθώς με τον μίνι ανασχηματισμό που πραγματοποίησε μετά τα μεσάνυχτα, άλλαξε την επαφή δύο Ελλήνων υπουργών.
Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ήταν ο «παρτενέρ» του υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συνεπώς οι δύο υπουργοί αναμένεται να έχουν μια πρώτη γνωριμία με τον διάδοχο του. Ο αντικαταστάτης του Αλί Γερλίκαγια είναι ο κυβερνήτης της επαρχίας Ερζερούμ Μουσταφά Τσιφτσί.

