28 Μαρτίου, 2024

Έρχονται θεαματικές εκπτώσεις στα καύσιμα: Ποια χώρα δίνει το παράδειγμα

Έρχονται θεαματικές εκπτώσεις στα καύσιμα: Ποια χώρα δίνει το παράδειγμα

Ποια χώρα ξεκινά θεαματικές εκπτώσεις στα καύσιμα;

Έκπτωση που θα φτάνει έως και τα 20 λεπτά/λίτρο καυσίμου θα προσφέρει ο ενεργειακός κολοσσός Total στη Γαλλία οδηγώντας τις τιμές διάθεσής του σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Θεαματική θα είναι η πτώση στις τιμές των υγρών καυσίμων στη Γαλλία από την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς ο ενεργειακός κολοσσός της TotalEnergies πρόκειται να προχωρήσει σε έκπτωση της τάξης των 20 λεπτών του ευρώ/λίτρο.

Η έκπτωση αυτή θα συνδυαστεί με την κρατική επιδότηση, προσφέροντας μια τεράστια ανάσα στους ιδιοκτήτες οχημάτων σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, επαναφέροντας τις τιμές των υγρών καυσίμων στα προς κρίσης επίπεδα.

Η έκπτωση των 20 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια θα διαμορφωθεί στα 10 λεπτά ανά λίτρο έως και την 31η Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι της TotalEnergies και έρχεται ως απάντηση των επικριτών της γαλλικής εταιρείας που την ήθελαν να εκμεταλλεύεται τη δυσμενή συγκυρία, αποκομίζοντας υπερκέρδη.

Μάλιστα αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η TotalEnergies προσφέρει έκπτωση στα πρατήρια που διαθέτει, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο είχε μειώσει κατά 10 λεπτά του ευρώ την τιμή του λίτρου σε απομακρυσμένες περιοχές της Γαλλίας.

Με δεδομένο ότι η μέση τιμή της βενζίνης αυτήν την περίοδο στη Γαλλία είναι 1,95 ευρώ/λίτρο, από την 1η Σεπτεμβρίου θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 1,75 ευρώ/λίτρο.

Μολονότι η απόφαση της TotalEnergies αφορά τη γαλλική επικράτεια, είναι πολύ πιθανόν το παράδειγμα του ενεργειακού κολοσσού να ακολουθηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό να αποκλιμακωθούν οι τιμές των υγρών καυσίμου και των αγαθών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτές.