19 Απριλίου, 2024

Επίθεση Ερντογάν σε Μπάιντεν για τη Γάζα: «Έχεις βαμμένα τα χέρια σου με αίμα»

Επίθεση Ερντογάν σε Μπάιντεν για τη Γάζα: «Έχεις βαμμένα τα χέρια σου με αίμα»

Ο Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις δηλώσεις του για τον Τζο Μπάιντεν

Δριμύ κατηγορώ κατά του Τζο Μπάιντεν για τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, μετά από την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Είναι η πρώτη φορά που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε τόσο λάβρος απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο, κατηγορώντας τον ότι «τα χέρια του είναι βουτηγμένα στο αίμα».

Με έναν πύρινο λόγο και με αφορμή την πώληση όπλων, ύψους 735 εκατομμύρια δολαρίων, προς το Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε εμφαντικά ότι:

«Σήμερα είδαμε την υπογραφή του του Μπάιντεν σε ένα έγγραφο που ενέκρινε μία σοβαρή ποσότητα όπλων προς το Ισραήλ. Εγκρίθηκαν 850 χιλιάδες όπλα! Μόνο στα λόγια είναι υπέρ του αφοπλισμού κλπ.

Κύριε Μπάιντεν, στη δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων πήρατε το μέρος τους. Και τώρα, με αυτή τη δυσανάλογη επίθεση στη Γάζα και τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, δυστυχώς γράφετε ιστορία έχοντας βουτηγμένα τα χέρια σας στο αίμα. Μας αναγκάσατε να το πούμε αυτό. Εμείς πάντως δεν μπορούμε να σταματήσουμε μπροστά σε ένα τέτοιο ζήτημα και δεν θα το κάνουμε. Εμείς 84 εκατομμύρια άνθρωποι, όλοι μαζί συνεχίζουμε να φρουρούμε την Ιερουσαλήμ και θα συνεχίσουμε.

Όπως πολλές περιοχές έχασαν το ειρηνικό και ήρεμο κλίμα με την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έτσι και τα παλαιστινιακά εδάφη πλένονται μέσα στην τυραννία, τον πόνο και το αίμα. Κι εσείς το υποστηρίζετε αυτό», είπε απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο.

«Είναι τέτοιοι δολοφόνοι που σκοτώνουν μέχρι και μωρά»

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταμάτησε να κατηγορεί το Ισραήλ και να το χαρακτηρίζει «δολοφόνο» και «κράτος-τρομοκράτη».

«Το Ισραήλ, το οποίο επιτέθηκε σε μια διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση, που έφυγε από τη χώρα μας για να βοηθήσει την Παλαιστίνη πλέοντας σε διεθνή ύδατα, έδειξε για άλλη μια φορά πόσο εγκληματικά συμπεριφέρεται.

Είναι τέτοιοι δολοφόνοι που σκοτώνουν ακόμη και μωρά. Είναι τέτοιοι δολοφόνοι που  σκοτώνουν μέχρι και μωρά ηλικίας 5-6 ετών. Είναι τέτοιοι δολοφόνοι που σκοτώνουν μέχρι και γυναίκες σέρνοντάς τες στο έδαφος. Είναι τέτοιοι δολοφόνοι που σκοτώνουν ακόμη και ηλικιωμένους. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς όσοι πίνουν το ίδιο νερό, τους υποστηρίζουν.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και όσοι την ακολουθούν κήρυξαν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ στα τέλη του 2017 αύξησε την όρεξη αυτού του δολοφονικού κράτους για αιματοχυσία.

Χρησιμοποιείτε δυσανάλογη βία. Πετάτε βόμβες στη Γάζα με τα πολεμικά σας αεροπλάνα. Έχει άραγε η Γάζα πολεμικά αεροπλάνα; Έχετε χάσει το όριο. Ποιον εξαπατάτε;», αναρωτήθηκε γεμάτος οργή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτό το κράτος-τρομοκράτης, που από τη μία παραβιάζει το άβατο της Ιερουσαλήμ και από την άλλη βομβαρδίζει αδίστακτα τους αμάχους στη Γάζα και κατεδαφίζει ένα τεράστιο κτίριο με γραφεία που ανήκουν σε μέσα ενημερώσεις, είναι το Ισραήλ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «οι επιθέσεις και οι σφαγές που σχεδόν κάθε χρόνο επαναλαμβάνει το Ισραήλ την περίοδο του ραμαζανιού μάς δηλητηρίασαν όλους, ειδικά φέτος», δήλωσε ενώ χαρακτήρισε το Ισραήλ για άλλη μια φορά «μηχανή τρομοκρατίας».

«Το κράτος του Ισραήλ, του οποίου τα σύνορα εξακολουθούν να μην έχουν οριστεί, έχει μετατραπεί σε μία μηχανή άσκησης τρομοκρατίας στα χέρια πολιτικών που τρέχουν πίσω από σιωνιστικά όνειρα και ακραίων που θεωρούν ότι επιτρέπεται να διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Συνένοχη στο έγκλημα του Ισραήλ η διεθνής κοινότητα

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να θέσει για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της.

«Όσοι δεν ενδιαφέρονται για τους θανάτους των παιδιών των Παλαιστινίων από βόμβες, μπορεί να συγκινηθούν από τα παιδιά του Ισραήλ, που φοβούνται τους ήχους των πυραύλων. Ωστόσο, η σιωπή πρέπει να τηρείται όσο τα παιδιά κοιμούνται κι όχι όταν σκοτώνονται.

Όσοι γυρίζουν την πλάτη στην τραγωδία στην Παλαιστίνη και όσοι την υποστηρίζουν ανοιχτά, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι στην πραγματικότητα φυτεύουν μόνοι τους τους σπόρους των καταστροφών που θα φυτρώσουν αύριο».

Αντιδρώντας επίσης στην ανάρτηση της ισραηλινής σημαίας στο κτήριο της πρωθυπουργίας στην Αυστρία, ο Ερντογάν σχολίασε καυστικά:

«Η σημαία ενός κράτους-τρομοκράτη σε μια τέτοια επίσημη αρχή, σημαίνει ότι προβάλλετε την τρομοκρατία. Το αυστριακό κράτος πιθανότατα προσπαθεί να κάνει τους Μουσουλμάνους να πληρώσουν για τους Εβραίους που υπέστησαν γενοκτονία.

Οι άλλες χώρες που υποστηρίζουν ό,τι έχει κάνει το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα θα μνημονεύονται στην ιστορία ως συνέταιροι στις αμαρτίες που διέπραξαν οι δολοφόνοι παιδιών και ως συνένοχοι σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Πρόταση για νέο καθεστώς στην Ιερουσαλήμ

Μετά την πρωτοβουλία για υποστήριξη των Παλαιστινίων, ο Τούρκος πρόεδρος ήρθε πλέον και με μία νέα πρόταση για τη λύση του Μεσανατολικού, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ξεχωριστό καθεστώς διοίκησης στην Ιερουσαλήμ, κάτι που μοιράστηκε και με τον Πάπα Φραγκίσκο στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

«Η Τουρκία εκφράζει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι υπέρ μιας δίκαιης λύσης στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως στην Κύπρο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, μία επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των 3 θρησκειών θα είναι η πιο σωστή και συνετή λύση για τη διοίκηση της Ιερουσαλήμ».

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε για άλλη μια φορά τον ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και όλους τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν ενεργή δράση για τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ.

Δεν υπάρχει εμπόδιο στην οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε για άλλη μια φορά τη «μεγαλειότητα» της χώρας του, η οποία απέκτησε ισχύ επί διακυβέρνησής του, λέγοντας ότι η τρομοκρατία δεν θα νικήσει ποτέ την Τουρκία, ενώ στηλίτευσε όσους τον κατηγορούν που θέλει να ηγηθεί της εκστρατείας για τον Παλαιστινιακό.

«Δυστυχώς, παρατηρούμε μία προσέγγιση κάποιων που λένε “τί μας νοιάζει εμάς η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ”.

Πέρα από τις στερήσεις που δημιούργησε η πανδημία το μήνα του Ραμαζανιού και κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού, ζήσαμε και την πίκρα των ειδήσεων που κατέφταναν από την Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη.

Γινόμαστε μάρτυρες μιας στάσης άγνοιας και μίσους από κάποιους τύπου “τί μας νοιάζει η Παλαιστίνη και η Ιερουσαλήμ εμάς”», δήλωσε υπενθυμίζοντας μαζί με το προ-χριστιανικό παρελθόν της περιοχής, και το οθωμανικό, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι Οθωμανοί ήταν εκείνοι που προστάτευσαν την Ιερουσαλήμ περισσότερο από τους άλλους κατακτητές της.

«Σε αυτά τα εδάφη έζησαν από τον Αβραάμ και τον Δαυίδ μέχρι και τον Σολομώντα. Οι σημαντικότερες εκκλησίες όλων των θρησκειών βρίσκονται εντός της Ιερουσαλήμ. Όταν ο προφήτης Ομέρ κατέκτησε την Ιερουσαλήμ, δεν άγγιξε τις εκκλησίες των Χριστιανών. Το πρώτο όνομα της πρώτης αυλής του τεμένους Αλ Ακσά ονομάζεται αυλή των 12 χιλιάδων κηροπηγίων, γιατί εκεί έγινε η νυχτερινή προσευχή από τον σουλτάνο Γιαβούζ Σελίμ με τους 12 χιλιάδες στρατιώτες του.

Οι τοίχοι, τα παζάρια και πολλά άλλα κτήρια είναι έργο των Οθωμανών σουλτάνων.

Για αιώνες, οι πρόγονοί μας εργάστηκαν με όλη τους τη δύναμη για να προστατεύσουν αυτήν την ευλογημένη πόλη, να την ανοικοδομήσουν και να κρατήσουν τους ανθρώπους εκεί ζωντανούς και εν ειρήνη», ισχυρίστηκε, ενώ κατέδειξε τους Έλληνες και τους Αρμένιους ως υπεύθυνους για την απώλεια της Ιερουσαλήμ.

«Οι Οθωμανοί δυσκολεύτηκαν να απαντήσουν στις επιθέσεις στη Γάζα και στη συνέχεια στην Ιερουσαλήμ το 1917 λόγω των ταραχών που προκάλεσαν οι Αρμενίων και οι Έλληνες στην Ανατολία», σημείωσε.

Πάντα δίπλα στους Παλαιστινίους

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε για άλλη μια φορά ότι θα παράσχει κάθε είδους πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και την προστασία του παλαιστινιακού λαού από τις επιθέσεις του Ισραήλ.

«Υποστηρίζαμε πάντοτε τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την αυτο-προστασία του, τη διαφύλαξη των εστιών του τους και της πατρίδας του με τις πράξεις πολιτικής ανυπακοής, οι οποίες ονομάζονται Ιντιφάντα, ενάντια στις ισραηλινές επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε, καταλήγοντας ότι «ό,τι και να συμβεί, το καθήκον μας είναι να είμαστε δίπλα στους καταπιεσμένους και να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τους νόμους τους. Το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις του παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αυξάνοντας τον πόνο στην περιοχή. Πάντα ήμασταν με τον παλαιστινιακό λαό ενάντια στις ισραηλινές επιθέσεις και θα συνεχίσουμε να είμαστε».