Επίδομα ρεύματος 600 ευρώ: Ανατροπή στο παρά πέντε για κριτήρια Power Pass. Πώς να το υπολογίσετε

Επίδομα ρεύματος 600 ευρώ: Ανατροπή στο παρά πέντε για κριτήρια Power Pass. Πώς να το υπολογίσετε

Τι αλλάζει στα κριτήρια για το επίδομα ρεύματος Power Πass;

Στο παρά πέντε του ανοίγματος της ηλεκτρικής πλατφόρμας για το Power Pass, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοίνωσε ότι, μέσα στις επόμενες μέρες, θα εξεταστεί η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που θα φέρει και ουσιαστική αλλαγή στους δικαιούχους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα στον ΑΝΤ1 ο κ. Σκυλακάκης:

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αν το ποσό του οικογενειακού εισοδήματος για τους δικαιούχους θα είναι καθαρό και όχι μεικτό, αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.»

Έτσι αναμένεται να υπάρχουν περισσότεροι δικαιούχοι τελικά, αφού τα εισοδηματικά κριτήρια ήταν ένας από τους «κόφτες» που τελικά θα ίσχυαν. Όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, το φορολογητέο εισόδημα θα έπρεπε να μην ξεπερνά τα 45.000 ευρώ και αφορούσε το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα που έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020, από όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό. Όμως οι έγγαμοι, με αυτά τα κριτήρια, για να πάρουν το επίδομα έπρεπε να συνυπολογίσουν τα εισοδήματά τους. Αν δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Αυτό ακριβώς πιθανότατα να αλλάξει με τα νέα δεδομένα που έβαλε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας πως για το βοήθημα «θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία εισοδήματος που αφορούν το 2020 για να είναι ομοιόμορφη η κρίση του κράτους για το ύψος της βοήθειας».

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αίτηση Power Pass

Σήμερα, επίσης, έγινε γνωστή η ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος και μάλιστα από τα χείλη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Όπως είπε ο ίδιος στον ΣΚΑΪ:

«Στις 14 με 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες, που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή του 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί από την 1η Δεκεμβρίου έως 31 Μαΐου 2022».

Πώς κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος

Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί και θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

είσοδος και σύνδεση στο gov.gr

ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Προσοχή, όμως, γιατί ό,τι δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα ρεύματος μεταφέρεται αυτόματα στη φορολογική δήλωση του 2023.

Για την αίτηση, θα πρέπει να έχετε επίσης διαθέσιμα:

ΑΦΜ
IBAN τραπεζικού λογαριασμού

Αυτός είναι ο μαθηματικός τύπος: Υπολογίστε το ποσό

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

 612 total views,  2 views today

.