29 Μαρτίου, 2024

Επίδομα 534 ευρώ Μαΐου: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων μένουν εκτός αναστολών – Οι 8 κανόνες

Επίδομα 534 ευρώ Μαΐου: Ποιες κατηγορίες εργαζομένων μένουν εκτός αναστολών – Οι 8 κανόνες

Νέο αυστηρότερο πλαίσιο έρχεται για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας το Μάιο, καθώς επαναλειτουργούν περισσότεροι κλάδοι και αποσωληνώνεται σταδιακά η οικονομία από τον κρατικό αναπνευστήρα.

Στο πλαίσιο αυτό οι αναστολές θα τρέξουν με κριτήριο τζίρου σε δυο ταχύτητες, με νέους «κόφτες» για τους μερικώς απασχολούμενους, αλλά και με «ψαλιδισμένη» λίστα πληττόμενων ΚΑΔ, καθώς κλάδοι που λειτουργούν κανονικά βγαίνουν πλέον εντελώς από το μέτρο.

Υποψήφιοι κλάδοι προς αποχώρηση από τις λίστες των ανοιχτών – πληττόμενων ΚΑΔ είναι, στο επικρατέστερο σενάριο, κλάδοι όπως η βιομηχανία, το χονδρεμπόριο κ.α.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ισχύουν 8 κανόνες για τις αναστολές Μαίου:

  1. Το κριτήριο τζίρου, όπως θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο θα ισχύσει μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και κλάδους, που θα είναι τον Μάιο ανοιχτές – πληττόμενες
  2. Εξαίρεση συνιστά η εστίαση, για την οποία δεν θα ισχύσει κριτήριο τζίρου αν και ανοίγει από τις 3 Μαίου.
  3. Οι κλειστές επιχειρήσεις ή το λιανεμπόριο που λειτουργεί με click away θα έχουν πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών χωρίς κριτήρια τζίρου.
  4. Μπαίνει νέος κόφτης για την μερική απασχόληση, ο οποίος θα έχει σημείο αναφοράς τις 16 ώρες την εβδομάδα κατ ελάχιστον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία στο «Εργάνη» κατά την 29/4/2021.
  5. Παραμένει σε ισχύ ο «κόφτης» της ημερομηνίας πρόσληψης στις 31 Ιανουαρίου
  6. Σε ισχύ παραμένει και το σύστημα της προαναγγελίας
  7. Οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να θέτουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται, για παράδειγμα σε τυχόν επιτρεπόμενες δραστηριότητες
  8. Στενεύει η περίμετρος της λίστας ΚΑΔ για τους ανοιχτούς – πληττόμενους, καθώς η οικονομία βγαίνει σταδιακά από τον αναπνευστήρα.

Συνεπώς εκτός των αναστολών Μαίου μένουν:

  • Οι νεοπροσληφθέντες, που ξεκίνησαν να εργάζονται Φεβρουάριο – Απρίλιο.
  • Οι μερικώς απασχολούμενοι με ωράριο κάτω των 4 ωρών την ημέρα και ειδικότερα κάτω των 16 ωρών την εβδομάδα. Στόχος είναι να αποφευχθούν οι εικονικές προσλήψεις και οι αυθαιρεσίες, μετά και τις απίστευτες ιστορίες που ανακάλυψε πρόσφατα το ΣΕΠΕ με καφετέριες 25 τ.μ. που απασχολούσαν 150 εργαζόμενους…
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, που λειτουργούν χωρίς περιορισμούς ή με ραντεβού (click inside) και δεν πληρούν τα κριτήρια τζίρου (είχαν αυξημένο τζίρο το 2020 συγκριτικά με το 2019)
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και μεταφορών που δεν πληρούν τα κριτήρια τζίρου (είχαν αυξημένο τζίρο το 2020 συγκριτικά με το 2019)
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανοιχτές – πληττόμενες που βγαίνουν από τις λίστες των πληττόμενων ΚΑΔ.

Το χρονοδιάγραμμα των δηλώσεων

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε η προαναγγελία των συμβάσεων αναστολών εργασίας Μαίου με αναδρομική ισχύ από 1η Μαίου θα ξεκινήσει την Πέμπτη 6 Μαΐου και ώρα 12:00. Τότε θα ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Μάιο. Από τις 6 έως τις 12 Μαΐου θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Μάιο, είτε μέρος αυτού (θα μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Μαίου). Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου 2021.

Από 13 Μαΐου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Δηλώσεις αναστολών χωρίς κριτήριο τζίρου

Χωρίς κριτήριο επιλεξιμότητας, δηλαδή χωρίς κριτήριο τζίρου θα εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών τον Μάιο:

  • Επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και λοιπές επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε όλη την Επικράτεια. Θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31/1/2021, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε τυχόν επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.
  • Επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο του Λιανεμπορίου σε περιοχές πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, που δεν επιτρέπεται η λειτουργία τους με ραντεβού (click inside), θεωρούνται κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31/1/2021, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.
  • Επιχειρήσεις του κλάδου της Εστίασης, οι οποίες επιτρέπεται να λειτουργήσουν από 03-05-2021, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που έχουν προσδιοριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους των οποίων δεν θα απαιτηθεί η εργασία κατά την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών τον Μάιο. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να έχουν προσληφθεί έως και την 31/01/2021. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτού δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Δηλώσεις αναστολών με κριτήριο τζίρου

Με κριτήριο επιλεξιμότητας, δηλαδή με κριτήριο τζίρου θα εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών τον Μάιο:

  • Επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Λιανεμπορίου, που είτε λειτουργούν χωρίς περιορισμούς είτε βρίσκονται σε περιοχές που επιτρέπεται να λειτουργήσουν με ραντεβού (click inside), θεωρούνται πληττόμενες επιχειρήσεις και μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31/1/2021. Για τις επιχειρήσεις αυτές ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
  • Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών θεωρούνται πληττόμενες επιχειρήσεις και μπορούν να θέσουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31/1/2021. Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτούς τους κλάδους ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Γενικά κριτήρια

Για όλους τους κλάδους ισχύουν δυο βασικά κριτήρια:

  • Στις αναστολές μπαίνουν μόνο όσοι έχουν προσληφθεί έως 31/1
  • Γενικά για τον μήνα Μάιο οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ή/και έχουν επιτρεπόμενες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν σε αναστολή μόνο συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους των οποίων το ωράριο εργασίας εβδομαδιαίως είναι τουλάχιστον 16 ώρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κατά την 29/4/2021.

Κριτήριο τζίρου – επιλεξιμότητας 

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας αφορούν επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Συνεπώς για να είναι επιλέξιμες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.