19 Απριλίου, 2024

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε περισσότερες από 5 δόσεις – Έρχεται νέα μείωση 8%

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε περισσότερες από 5 δόσεις – Έρχεται νέα μείωση 8%

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η σχετική απόφαση που αφορά τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.

Οι νέες αντικειμενικές θα φέρουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ενώ θα συμπαρασύρουν ακόμη 19 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Για τις νέες αντικειμενικές αξίες «θα καλυφθεί το 98% της χώρας με 13.808 ζώνες, από τις οποίες οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως «από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» διευκρινίζοντας πως στη μεγάλη πλειονότητα ο ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

ΕΝΦΙΑ: Περαιτέρω μείωση το 2022 κατά 8%

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% του 2022 ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη» υπογράμμισε.

«Πριν τις εκλογές λέγαμε ότι η χώρα θα πάει μπροστά όταν έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα που θα εξασφαλίζεται μέσα από μειώσεις φόρων. Οι μειώσεις φόρων δημιουργούν θέσεις απασχόλησης προσελκύοντας επενδύσεις», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, όπως είπε σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο και στο μέλλον θα επιδιώξει μεγαλύτερες μειώσεις φόρων