19 Απριλίου, 2024

Εμβόλιο Pfizer: Τι γνωρίζουμε για μυοκαρδίτιδα σε νέους κάτω των 30 ετών. Η απάντηση των ειδικών

Εμβόλιο Pfizer: Τι γνωρίζουμε για μυοκαρδίτιδα σε νέους κάτω των 30 ετών. Η απάντηση των ειδικών

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που φέρονται ότι συνδέονται με το εμβόλιο της Pfizer και έχουν παρατηρηθεί μετά από εμβολιασμό.

Το εμβόλιο της Pfizer βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς είναι αντικείμενο έρευνας για περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας που φέρονται ότι εμφανίζονται μετά τον εμβολιασμό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου απάντηση κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και διευκρίνισε ότι όλες οι περιπτώσεις μελετούνται διεξοδικά, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση εμβολίου και περιστατικών.

«Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης, η PRAC, ερευνά επίσης τις περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν καταγραφεί από το εμβόλιο της Pfizer και έχουν αναφερθεί σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί η σχέση με το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επίσης, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τους πιθανούς ενδεχόμενους κινδύνους, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα.

Βασική, βέβαια, προϋπόθεση αποτελεί πάντα η αυστηρή επιτήρηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας σε παιδιά και ενήλικες σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα από κάθε χώρα να μπορεί να διαμορφωθεί μια στρατηγική, μια πολιτική εμβολιασμού ανάλογα με τα στοιχεία που διαθέτει η κάθε χώρα.

Όπως γίνεται και για όλα τα εμβόλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμά πολλούς παράγοντες και διαμορφώνει το σκεπτικό και την απόφασή της, την οποία και την δημοσιοποιεί όταν πρόκειται να εξετάσει την έγκριση ενός εμβολίου.

Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν τη νόσο- γνωρίζουμε ότι, ευτυχώς, η νόσος του κορονοϊού έχει ήπια πορεία στα παιδιά- τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ επιδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση αλλά και τις δραστηριότητες στις οποίες πρέπει να δραστηριοποιούνται τα παιδιά, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει ο εμβολιασμός.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι ο πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων».