29 Μαρτίου, 2024

Εμβόλιο: Ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε 14 περιοχές

Εμβόλιο: Ανησυχία για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε 14 περιοχές

Σε ποιες περιφερειακές ενότητες οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στους εμβολιασμούς

Προβληματισμός επικρατεί σε κυβέρνηση και επιστήμονες, για το γεγονός ότι σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς, πιο αργούς σε σχέση με τον μέσο όρο.

Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία από το μητρώο ασθενών με κορονοϊό περίπου 9 στους 10 νοσηλευόμενους με κορονοϊό είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, το 88-90% στις εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί και κυρίως ηλικιωμένοι. Από εκεί και πέρα ένα 8-9% είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2-3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν με ήδη βεβαρημένη υγεία.

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Το «καμπανάκι» Χαρδαλιά

Είναι ενδεικτικό το ότι στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην ενημέρωση της Παρασκευής 4 Ιουνίου στο υπουργείο Υγείας. Σημείωσε ότι σε πέντε περιφερειακές ενότητες υπάρχει μειωμένη προσέλευση πολιτών και μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο. Οι ενότητες αυτές είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι 14 από τις 74 περιφέρειες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο, ενώ προέτρεψε τους κατοίκους των περιοχών αυτών να εμβολιαστούν.

Παπαευαγγέλου: Είμαστε μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, ενώ η χώρα δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας.

Ειδικότερα ανέφερε «καθώς μπήκαμε στο καλοκαίρι ξεκινάμε να κάνουμε όνειρα για τις διακοπές γνωρίζοντας όμως καλά ότι μέχρι να ελεγχθεί η πανδημία όλοι πρέπει να έχουμε το νου μας. Οι περισσότεροι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει και ούτε θα λήξει σύντομα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το φετινό καλοκαίρι με αυτό του 2020. Βρισκόμαστε σε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα με διασπορά του ιού στην κοινότητα. Φέτος μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού μας έχει εμβολιαστεί αλλά είναι σαφές ότι είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας».

Τα νησιά πάνε καλά

Στα θετικά νέα, η επιχείρηση χτισίματος ανοσίας στα νησιά πηγαίνει αρκετά καλύτερα. Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την διάρκεια εκδήλωσης, είπε ότι «τα νησιά ήταν στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα και από την πρώτη στιγμή θέσαμε τον στόχο ότι θα κινηθούμε πιο γρήγορα και για επιχειρησιακούς και για στρατηγικούς λόγους».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «στα 69 νησιά με λιγότερους από 10.000 κατοίκους ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται στις επόμενες μέρες με πολύ καλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, δηλαδή έχουμε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς άνω του 80%, όπως για παράδειγμα στην Κύθνο και την Σίφνος».

«Στα 19 μεγαλύτερα νησιά, εκτός από την Κρήτη» τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, «έχουμε μία πολύ σημαντική βελτίωση στην εμβολιαστική κάλυψη». Και συμπλήρωσε: «Ειδικά με το που άρχισε η επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”, όπου έχουμε κάποιες μικρές καθυστερήσεις, αλλά και εκεί όμως είμαστε υψηλότερα από το μέσο όρο της χώρας, τις αντιμετωπίζουμε με στοχευμένες δράσεις και θα πετύχουμε και εκεί».

Σε δύο φάσεις το άνοιγμα όλων των εμβολίων για τους 18-29

Κατά τα άλλα, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες, ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε: «Όπως έχουμε πει, η ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία για όλα τα εμβόλια, είναι η ομάδα 18-29 ετών. Γι’ αυτήν, θα ανοίξει σε δύο φάσεις, δηλαδή για τις ηλικιακές ομάδες, 25 – 29 και 18 – 24. Για την ηλικιακή ομάδα 25 – 29, αν έχουμε κάποιες επιβεβαιώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα αργήσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, αφού περιμένουμε τις παραδόσεις της Johnson & Johnson και μία επιβεβαίωση από Pfizer. Αν τις έχουμε, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σε πολύ λίγες μέρες το πότε θα ανοίξει η εμβολιαστική διαδικασία για την πρώτη ηλικιακή ομάδα».