28 Μαρτίου, 2024

Ελληνοτουρκικά: Να κοιμάστε ήσυχοι, να μη φοβάστε, είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ, λέει ο αρχηγός ΓΕΣ

Ελληνοτουρκικά: Να κοιμάστε ήσυχοι, να μη φοβάστε, είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ, λέει ο αρχηγός ΓΕΣ

«κάθε απειλή κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης από την Καλαμάτα όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια των Ξενώνων Φρουράς.

Τόσο κατά την διάρκεια της ομιλίας του όσο και στις δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ο Μεσσήνιος Αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των Ειδικών Δυνάμεων στην ισχυρή αποτρεπτική τους ισχύ και έστειλε μήνυμα ασφάλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να κοιμόσαστε ήσυχοι, να μη φοβάστε, είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ».

Σύμφωνα με το messinialive.gr, ο Αρχηγός ΓΕΣ μίλησε παρουσία τριών βουλευτών του Νομού, του Δημάρχου Καλαμάτας, του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, του δωρητή Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου κι εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ξεκάθαρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: «Έχουμε έναν γείτονα απρόβλεπτο, είναι η ώρα για εθνική συσπείρωση»

«Έχουμε ένα απρόβλεπτο γείτονα που όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή απονομής των βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έβαλε «φρένο» στα σενάρια εκλογών, με το βλέμμα στα εθνικά θέματα.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Στο τέλος της 4ετίας. Τώρα είναι ώρα για διαφορετικές προτεραιότητες. Για εθνική συσπείρωση απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα. Για συνετή οικονομική διαχείριση και για διαρκείς παρεμβάσεις για ομαλή και δημιουργική καθημερινότητα» τόνισε.

«Έχουμε έναν απρόβλεπτο γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται και υπό αυτούς τους όρους θα επαναλάβω την άποψή μου. Ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. Αυτή τη σταθερότητα που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω. Για αυτό η κυβέρνηση επιμένει στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, αντιτάσσοντας στο χειρότερο απρόοπτο την καλύτερη δυνατή λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί αν αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μια πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης» συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χθες, δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το κέρδος του αύριο».

«Η πορεία μας θα είναι κοινωνικά ευαίσθητη αλλά ταυτόχρονα και δημοσιονομικά ισορροπημένη. Οφείλουμε όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο να το αντιληφθούμε. Ζυγίζοντας τις ανάγκες μας στη ζυγαριά των δυνατοτήτων μας. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών αιτημάτων και ανέξοδων υποσχέσεων και θα πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική κομματική αντιπαράθεση» δήλωσε.

Ξεκάθαρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία: «Έχουμε έναν γείτονα απρόβλεπτο, είναι η ώρα για εθνική συσπείρωση»

Οριστική έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

«Οι διακρίσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν την επινοητικότητα, το καινοτόμο πνεύμα αλλά και τον καθημερινό κόπο των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την πρόοδο μίας επιχείρησης», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Επικυρώνουν, όμως, παράλληλα και τις αντοχές ολόκληρης της οικονομίας μας πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαιρετικά αισιόδοξες προοπτικές της. Μία κατάκτηση στην οποία πιστεύω ότι μερίδιο έχουν όλοι: από την κυβέρνηση και τα επιμελητήρια μέχρι τη διοικητική πυραμίδα, αλλά κυρίως τους εργαζόμενους, το προσωπικό κάθε εταιρίας», τόνισε.

Επεσήμανε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας με προσπάθεια κρατήθηκαν όρθιοι όλοι οι πυλώνες της παραγωγής. «Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και σήμερα». Πρόσθεσε ότι από την άλλη ο κόσμος των επιχειρήσεων οφείλει να αξιοποιεί δημιουργικά τις ευκαιρίες και να ανεβάζει κι άλλο τον πήχη για τον ίδιο, αλλά και για την εθνική ανάπτυξη.

«Σε τέτοιες περιπτώσεις ανθεκτικότητας και δημιουργικότητας είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση», τόνισε. «Σε ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν περιόρισαν μοιρολατρικά τη δράση τους απλά προσαρμοζόμενες στις αντιξοότητες της περιόδου, αλλά μπόρεσαν να διακρίνουν σε αυτές νέες μεγάλες ευκαιρίες. Αξιοποίησαν τα όποια εργαλεία τους προσέφερε η κυβέρνηση κι έφτιαξαν έτσι τις δικές τους ιστορίες επιτυχίας», τόνισε.

Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι «για πρώτη φορά, θα έλεγα, ύστερα από χρόνια οι επιδιώξεις της ιδιωτικής προκοπής και των συμφερόντων των εργαζόμενων ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις προτεραιότητες, τις επιλογές της Πολιτείας». Το αποτέλεσμα είναι παρά τις αντιξοότητες στο διεθνές περιβάλλον η ελληνική οικονομία να ορίζεται από αυτό το σπάνιο δίπτυχο της αντοχής, της ανθεκτικότητας, αλλά και της προοπτικής, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022, που επίσης μας αιφνιδίασε ευχάριστα, στη διαρκή μείωση της ανεργίας και τη σημαντική άνθηση των εξαγωγών που ξεπέρασαν το ορόσημο των 40 δισεκ. ευρώ. Επιδόσεις, που βρίσκονται σταθερά πάνω από το μ.ο της ευρωζώνης αποτελούν εξέλιξη που συμπαρασύρει προς τα κάτω και το δημόσιο χρέος, όπως είπε. Η πρόβλεψη επίσης για το 2023 είναι για περαιτέρω μείωση της ανεργίας σε επίπεδα που μας ήταν άγνωστα εδώ και μια δεκαετία.

Τόνισε πως το 2023 θα είναι η χρονιά που θα επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα κι έκανε ξεχωριστή αναφορά στη δυναμική των επενδύσεων και τις προοπτικές για το μέλλον και την κάλυψη με μεγάλη ταχύτητα του επενδυτικού κενού που μας χώριζε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και επεσήμανε πως όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις συνέβαλαν στην 11η συνεχή θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «οδηγώντας πια στην οριστική έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον επόμενο χρόνο».

Μίλησε για απολύτως ρεαλιστικούς στόχους που είναι αποτέλεσμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν «στηρίζοντας από τη μια τα νοικοκυριά, αλλά απελευθερώνοντας από την άλλη την οικονομική δραστηριότητα, με όπλα μας τη φορολογική ελάφρυνση και τη συνετή διαχείριση».

Τόνισε ότι όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και δεν προέκυψαν τυχαία ειδικά μέσα σε ένα τοπίο αλλεπάλληλων κρίσεων και ταυτόχρονων εθνικών προκλήσεων. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη θεσμική καθιέρωση κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις ή συνεργασίες μικρών και μεσαίων εταιρειών.