29 Μαρτίου, 2024

Ελλάδα – Ιράν: Πώς ξέσπασε το διπλωματικό επεισόδιο με τα τάνκερ, αντίποινα, χαμός στο twitter

Ελλάδα – Ιράν: Πώς ξέσπασε το διπλωματικό επεισόδιο με τα τάνκερ, αντίποινα, χαμός στο twitter

Πώς ξέσπασε έντονο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιράν;

Σε αντίποινα προχώρησε το Ιράν, απαντώντας στην παράνομη κατάσχεση, υπέρ των ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου περίπου 115.000 τόνων από υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο, που είχε καταπλεύσει τον Απρίλιο στον κόλπο της Καρύστου, λόγω τεχνικών προβλημάτων και κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές του Ιράν, το ναυτικό σκέλος των Φρουρών της Επανάστασης, κατέλαβε δύο τάνκερ ιδιοκτησίας ελλήνων εφοπλιστών, και συγκεκριμένα τα Delta Poseidon ιδιοκτησίας Διαμαντή Διαμαντίδη, με 25μελές πλήρωμα, δύο εκ των οποίων ναυτικών είναι έλληνες, και Prudent Warrior ιδιοκτησίας Σπύρου Πολέμη, με 23μελές πλήρωμα, εκ των οποίων εννέα έλληνες, ο ένας εκ Κύπρου.

Σε διάβημα προς τον πρέσβυ του Ιράν στην Αθήνα προέβη το υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους».

Υπενθυμίζεται ότι «πειρατεία» είχε χαρακτηρίσει και το Ιράν την κατάσχεση, υπέρ ΗΠΑ, του πετρελαίου του.

Πρόκειται προφανώς για αντίποινα μετά την παράνομη κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου που είχε δεσμευτεί στις 19/4 με το πρόσχημα ότι ανήκε σε ρωσική τράπεζα , στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά τη εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που όμως είναι ψευδές, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», στις 21/4 αρχικά επετράπη στο δεξαμενόπλοιο να συνεχίσει το ταξίδι του, αφού από τα έγγραφα του προέκυψε ότι στις 17/3, πριν τον κατάπλου του σε ελληνικό λιμάνι, το πλοίο είχε αλλάξει το όνομά του και είχε μεταβιβαστεί σε εταιρία στην οποία δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Παρ όλα αυτά, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ζήτησε τη δέσμευση του φορτίου του, βάσει των παρανόμων και μονομερών κυρώσεων που έχει επιβάλλει στο Ιράν. Το αίτημα συνδρομής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδας και στις 20/5 το Πρωτοδικείο της πόλης ενέκρινε τη μετάγγιση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του σε δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια. Η μετάγγιση έγινε, μάλιστα, ενώ εκφράστηκαν, από το λιμενικό, ανησυχίες γιατί σε κλειστό κόλπο, όπως της Καρύστου, είναι ιδιαίτερα αυξημένοι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

Κυβερνητικές πηγές: Ακολουθήσαμε τις διεθνείς συμβάσεις

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την “πειρατεία” των δύο ελληνικών πλοίων και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση των πληρωμάτων και να λήξει το συγκεκριμένο ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως στις 20 Απριλίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε αίτημα δικαστικής συνδρομής των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ. Το αίτημα αφορούσε την κατάσχεση φορτίου πετρελαίου μετά από απόφαση που εξέδωσε αμερικανικό δικαστήριο. “Η διαβίβαση του αιτήματος αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας που απορρέει από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας: σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση και κυβέρνησης ΗΠΑ ν3771/2009, συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με αμοιβαία δικαστική συνδρομή 25/6 2003, διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για την καταστολή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που κυρώθηκε από τη χώρα μας το 2002” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως “η δικαστική συνδρομή παρεσχέθη με βάση την απόφαση της δικαιοσύνης. Έναντι της απόφασης αυτής δεν ασκήθηκε αίτημα ανάκλησης και δεν δόθηκε από το δικαστήριο καμία αναστολή ή ανάκληση”.

Πως έγινε η βίαιη κατάληψη

Δύο ελικόπτερα του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκαν σε δύο πλοία ελληνικών συμφερόντων “Delta Poseidon” και “Prudent Warrior” τα οποία έπλεαν κοντά στις ιρανικές ακτές. Ομάδες ενόπλων αιχμαλώτισαν συνολικά τα 48 άτομα των δύο πληρωμάτων εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες πολίτες και 1 κύπριος τους οποίους οδήγησαν στις γέφυρες των δύο δεξαμενόπλοιων.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε καταστεί εφικτή η επικοινωνία με τους υπεύθυνους της βίαιης κατάληψης.

Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν και καλεί τα πλοία ελληνικής σημαίας που πλέουν προς την συγκεκριμένη περιοχή να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Στο Twitter γίνεται… του βαποριού απ’ την Περσία

Στο Twitter, το χάσταγκ #Iραν είναι το πιο δημοφιλές και οι χρήστες καταφέρονται με σφοδρότητα κατά της ελληνικής κυβέρνησης και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

https://twitter.com/ArisDimitrako/status/1530268398713720833?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1530268398713720833%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.fimes.gr%2F2022%2F05%2Fellada-iran-tanker-petrelaio%2F