24 Απριλίου, 2024

Πάνω ένα εκατομμύριο κάτοικοι έμειναν για αρκετή ώρα στο σκοτάδι από το μπλακ άουτ που προκλήθηκε σε Αττική και Πελοπόννησο

Eκρηξη σε υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ: Βραχυκύκλωμα η αιτία – Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση

Bραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή μέσα στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στον Ασπροπυργο ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής η αιτία που προκάλεσε την τεράστια έκρηξη και την πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα το μπλακ άουτ στην Αττική με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές στην Αττική, αλλά και στην Πελοπόννησο και την Αργολίδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΔΜΗΕ, ηηλεκτροδότηση του Συστήματος Μεταφοράς σε Αττική και Πελοπόννησο μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου αποκαταστάθηκε ταχύτατα, χάρη στην άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΑΔΜΗΕ, ανακοίνωσε ο Διαχειριστής.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική η λειτουργία του δικτύου επανήλθε εντός 40 λεπτών και στην Ανατ. Πελοπόννησο εντός 55 λεπτών. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζεται από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και σύμφωνα με την ανακοίνωση Δεν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, μεικτό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και του ΠΣ, έχουν μεταβεί στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε υποσταθμό της ΑΔΜΗΕ στα Nεόκτιστα Ασπροπύργου, για την διερεύνηση των αιτιών. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η επιχείρηση κατάσβεσης εξελίχθηκε ομαλά κατά τη διάρκεια της νυχτας. Ωστόσο, στο σημείο θα παραμείνουν δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε αναζωπύρωση. Κλιμάκιο του Δημόκριτου μετέβη άμεσα στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσει την τοξικότητα του νέφους, ενώ λόγω της έκρηξης σήμανε συναγερμός και στα διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ συνδρομή παρείχαν δύο (2) ειδικά πυροσβεστικά οχήματα κατάσβεσης πυρκαγιών σε διυλιστήρια και δυνάμεις της 1ης ΕΜΑΚ. Επίσης, συνδρομή παρείχε η Πολιτική Προστασία με 4 υδροφόρες ενώ δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ ήταν παρούσες από την πρώτη στιγμή.

Εξ αιτίας της διακοπής ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της Αττικής οι Πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 18 περιπτώσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες στις περιοχές: Καλλιθέα, Καισαριανή, Κεραμικός, Πετράλωνα, Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός.

Πάνω ένα εκατομμύριο κάτοικοι στο σκοτάδι

Συνολικά πάνω ένα εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας εκτιμάται πως δεν είχαν ρεύμα για αρκετή ώρα. Μετά τις 10:30 το βράδυ της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου, η Καλλιθέα, η Νέα Σμύρνη, τα Πετράλωνα, το Χαϊδάρι, ο Πειραιάς και η Νίκαια, όπως και αρκετές ακόμα περιοχές στην Αθήνα βυθίστηκαν ξαφνικά στο σκοτάδι. Την ίδια ώρα μπλακ άουτ στο ρεύμα σημειώθηκε και στην Πελοπόννησο καθώς μεγάλες πόλεις όπως η Καλαμάτα δεν είχαν ρεύμα. Χωρίς ρεύμα έμειναν επίσης περιοχές στην Αργολίδα.

Το μπλακ άουτ προκάλεσε βλάβη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ, ενώ από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκε πως βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά σε υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι σημειώθηκε έκρηξη και στη συνέχεια φωτιά. Ο ΑΔΜΗΕ στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι, «σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης μετέβησαν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου. «Θα δούμε τι έχει συμβεί αφού πρώτα αποκαταστήσουμε την βλάβη», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Σκρέκας.

Μέσω Facebook η ιστοσελίδα Forecast Weather Greece έκανε έκκληση προς τους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν τα παράθυρα για να μείνουν εντός οικείας και να μην ανοίξουν τα παράθυρα και τα air-condition για αποφυγή αναπνευστικών δυσκολιών καθώς όπως αναφέρει το νέφος είναι τοξικό και επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό.