9 Δεκεμβρίου, 2023

Εκλογές 2023: Νέα δεδομένα στη «μάχη» της κάλπης από τη δημοσκόπηση της ALCO – Πέφτει το ποσοστό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ανεβαίνει η διαφορά

Εκλογές 2023: Νέα δεδομένα στη «μάχη» της κάλπης από τη δημοσκόπηση της ALCO – Πέφτει το ποσοστό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ανεβαίνει η διαφορά

Πόσα κόμματα μπαίνουν στη νέα Βουλή

Από Κυριάκος Μελλίδης

Διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της ALCO που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha: Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφηκε στο 39,9% με αναγωγή επί των εγκύρων και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18,2%. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε στο 10,8% και το ΚΚΕ στο 6,1%. Με 4,4% εμφανίζεται η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου , με 3,4% η Νίκη, με 3,3% η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜεΡΑ25 «γράφει» 1,7%.

Σημειώνεται ότι πλέον το 49% των ερωτώμενων τάσσεται υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ενώ η ΝΔ διατηρεί την συσπείρωσή της στο 96%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 89% και το ΠΑΣΟΚ στο 85%. Σημειώνεται ότι το 24% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα ψηφίσει με τρόπο που να «διορθώνει» το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, αλλά σχεδόν το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι στην πλευρά της πλειοψηφίας του 64%, που δηλώνουν ότι με την ψήφο τους θα επιβεβαιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δημοσκόπηση Alco: Οι συσπειρώσεις των κομμάτων -Στο 96% το ποσοστό της ΝΔ

Τεράστιο ποσοστό συσπείρωσης καταγράφει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, καθώς το ποσοστό της ανέρχεται σε 96%. Ακολουθεούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 89%, το ΚΚΕ με 88%, η Νίκη με 87% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 85%.

Αρκετά πιο χαμηλά από τα κόμματα αυτά βρίσκονται η Ελληνική Λύση με 76%, η Πλεύση Ελευθερίας με 66% και το ΜέΡΑ25 με μόλις 45%.

Δημοσκόπηση Alco: Από πού κερδίζει και από πού χάνει ψήφους η Πλεύση Ελευθερίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κάρτα που αφορά την Πλεύση Ελευθερίας, η οποία μοιάζει να κερδίζει έναν στους τρεις ψηφοφόρους που τον Μάιο επέλεξαν το ΜέΡΑ25.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου παίρνει 32% των ψηφοφόρων από αυτό του Γιάνη Βαρουφάκη, από 4% της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από άλλα κόμματα, ενώ παίρνει και ένα 0,5% από τη ΝΔ.

Δημοσκόπηση Alco: Τι ψήφισαν όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι

Στο ερώτημα προς τους αναποφάσιστους για το τι ψήφισαν στις 21 Μαΐου, το 40% δεν απάντησε, το 16% δήλωσε Νέα Δημοκρατία, από 7% ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25, ενώ το 6% είπε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποσοστό 13% συγκεντρώνει η απάντηση άλλο κόμμα, 3% είπε ότι δεν ψήφισε, ενώ 2% απάντησε τη Νίκη και 1% την Ελληνική Λύση.