29 Μαρτίου, 2024

Έφτασε η κακοκαιρία Αθηνά: Πού θα χτυπήσει, πρόβλεψη καιρού, προειδοποίηση Αρναούτογλου

Έφτασε η κακοκαιρία Αθηνά: Πού θα χτυπήσει, πρόβλεψη καιρού, προειδοποίηση Αρναούτογλου

Η κακοκαιρία Αθηνά είναι εδώ και έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη χώρα μας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους.

Μάλιστα, η κακοκαιρία Αθηνά ήδη «χτυπάει» το Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, θα έχουμε κακοκαιρία στη δυτική, κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Εύβοια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 ενισχυόμενοι το βράδυ στο βόρειο Αιγαίο σε 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Η κακοκαιρία «Αθηνά» έκανε ήδη την εμφάνισή της και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.

Λίγα λεπτά πριν από τις 10.00 το βράδυ της Τετάρτης, μέσω μηνυμάτων τού «112» στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της Κέρκυρας και των Παξών, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απέστειλε επείγουσα προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, ενώ προέτρεψε τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν, καθώς και να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο.

Eπιδείνωση και μάλιστα κατά τόπους αρκετά σοβαρή, έχουμε ήδη από τις βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικο-κεντρο-βορειοδυτικά τμήματα της χώρας, τονίζει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Οι άνεμοι είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι, κυρίως στη δυτική νησιωτική χώρα και όχι μόνο. Οι βροχοπτώσεις θα είναι έντονες και δυνητικά επικίνδυνες, επισημαίνει ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης και προσθέτει:

“Τις βραδινές, νυχτερινές ώρες της Τετάρτης, θα δυναμώσουν οι βροχές και οι καταιγίδες στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα της χώρας και μέσα στη νύχτα θα κινηθούν βορειοανατολικότερα.

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, στα Επτάνησα και κυρίως όσο πιο βόρεια στο Ιόνιο, τόσο πιο έντονο χαρακτήρα θα έχουν οι βροχές και οι καταιγίδες.

Αλλά και από τα πιο δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα της Στερεάς, στην Ήπειρο, στα πιο δυτικά, κεντρικά και τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, στη δυτική Μακεδονία και σε αρκετές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και κυρίως στα δυτικά, κεντρικά τμήματά της, μέχρι και τις πρωινές ώρες θα έχουμε βροχές, κατά διαστήματα δυνατές.

Όσο πιο βορειοδυτικά, τόσο πιο έντονα θα είναι αυτά τα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα, διότι θα συνοδεύονται από πολύ δυνατούς, σφοδρούς κατά διαστήματα νότιους ανέμους και από χαλαζοπτώσεις.

Ειδικά στα Επτάνησα θέλει μεγάλη προσοχή, για παράδειγμα δεν παρκάρουμε κάτω από μεγάλα δέντρα και προσέχουμε και ως πεζοί, συμβουλεύει ο κ. Αρναούτογλου. Οι άνεμοι θα ανέλθουν στα 11 μποφόρ και η ταχύτητά τους θα ανέλθει στα 120 χιλιόμετρα ανά ώρα!
Βορειοδυτικά της Πελοποννήσου και από τα πολύ-πολύ βορειοδυτικά τμήματα της Στερεάς, μέχρι και την ανατολική Θεσσαλία, σύννεφα μπορεί να δώσουν κάποια τοπικά φαινόμενα τις πρωινές ώρες.

Το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης, ο καιρός θα παραμείνει άστατος σε όλη τη δυτική Ελλάδα. Και πάλι, όσο πιο βορειοδυτικά, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αστάθεια, με κατά τόπους έντονες μπόρες, βροχές και καταιγίδες.
Αυτά τα φαινόμενα θα κινηθούν μέχρι αργά το απόγευμα, επηρεάζοντας και άλλες περιοχές της βόρειας Στερεάς, κυρίως όμως της Πελοποννήσου, εκτός των ανατολικών τμημάτων της. Ούτε η Αττικοβοιωτία και η Εύβοια θα έχουν κάποια φαινόμενα, όπως και τα ανατολικότερα και νοτιότερα τμήματα της χώρας. Στην ανατολική Μακεδονία, κυρίως στις ορεινότερες περιοχές της, αναμένεται να βρέξει τοπικά.

Και τις βραδινές, νυχτερινές ώρες, η αστάθεια θα διατηρηθεί. Μάλιστα, εκτός από τα δυτικά, αυτήν τη φορά θα πιάσει και σχεδόν ολόκληρη την Πελοπόννησο. Επίσης, αυτήν το φορά βροχές με τη μορφή μπόρας θα πέσουν και στην Αττικοβοιωτία. Μπόρες, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα έχει στα υπόλοιπα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Ως αργά το βράδυ, αυτά τα φαινόμενα θα φτάσουν να επηρεάζουν και την ανατολική Μακεδονία.

Προς τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι βροχές στην Αττικοβοιωτία θα δυναμώσουν και γενικότερα ο καιρός θα παραμείνει αρκετά άστατος, κυρίως στα βορειοδυτικά και στα βόρεια τμήματα της χώρας μας, όπου τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα”.

Οπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων, Κώστας Ζορμπάς, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων θα μείνουν κλειστές αύριο όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα και στους Παξούς

Το έκτακτο δελτίο Επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ
Νωρίτερα, έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ: «Καιρικό σύστημα με το όνομα ΑΘΗΝΑ (ATHINA) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από απόψε από τη βορειοδυτική Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά:

α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της
χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από
χαλαζοπτώσεις.

β. Τους θυελλώδεις νότιους ανέμους την Πέμπτη (07-10-2021) στα
δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Τι να προσέχετε -Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2021, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καιρικό σύστημα με το όνομα ΑΘΗΝΑ (ATHINA) προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από σήμερα το βράδυ από τη βορειοδυτική Ελλάδα και σταδιακά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις, καθώς και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους την Πέμπτη (07-10-2021) στα δυτικά, η ένταση των οποίων θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ.

Καλούμε όλους τους πολίτες στις παραπάνω περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο.

Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.
Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στη δυτική και βαθμιαία στην κεντρική Μακεδονία.

Στη Θράκη λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5, βαθμιαία στα ανατολικά 6 και από τις βραδινές ώρες στο Θρακικό 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα της Πελοποννήσου.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στην Πελοποννήσο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι τις βραδινές ώρες στα 6 μποφόρ.

Στα υπόλοιπα αρχικά βορειοανατολικοι 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τη νύχτα στα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Ανεμοι: Αρχικά βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ, μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από τις βραδινές ώρες 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.