29 Μαρτίου, 2024

Εφ΄όλης της ύλης επίθεση σε Μητσοτάκη αναμένεται να εξαπολύσει ο Τσίπρας από τη Βουλή

Εφ΄όλης της ύλης επίθεση σε Μητσοτάκη αναμένεται να εξαπολύσει ο Τσίπρας από τη Βουλή

Η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει απαντήσεις από την κυβέρνηση για πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα για την τελική στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι χάνουν σε καθημερινή βάση τη ζωή τους στις ΜΕΘ εξαιτίας της πανδημίας και η κυβέρνηση υποκρίνεται πως όλα βαίνουν καλώς. Στην διαπίστωση αυτή αναμένεται να επικεντρωθεί η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή με αφορμή την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής διαχείρισης στο θέμα της πανδημίας.

Η συζήτηση δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα καθώς έχουν μεσολαβήσει και οι πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλου» σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να τις αντιμετωπίσει, εξέλιξη που οδήγησε σε μετάθεση και τη συγκεκριμένη συζήτηση για τη Δευτέρα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει απαντήσεις από την κυβέρνηση για πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα για την τελική στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της εξεταστικής επιτροπής που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και μία ολόκληρη εβδομάδα πρόταση με την οποία έχουν συνταχθεί ήδη τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Παράγοντες της Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι οι πρωταγωνιστές που συνδέονται με το στήσιμο του πιο απολυταρχικού μιντιακού καθεστώτος, που όπως λένε έχει γνωρίσει η δυτική Δημοκρατία θα κληθούν να λογοδοτήσουν και να εξηγήσουν τις επιλογές τους για το ποιος θα πάρει δημόσιο χρήμα και πόσο, όπως επίσης και τους αποκλεισμούς μέσων σε πανελλαδική μετάδοση. «Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα είναι απολογούμενοι” αναφέρουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε στρέφεται κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων γενικά αλλά είναι σαφής και αφορά την Opinion Poll αλλά και “την Interview του κολλητού του κουμπάρου του κ. Γεωργιάδη».

Επιπροσθέτως στην αξιωματική αντιπολίτευση αναμένουν απαντήσεις και για την αδυναμία του “επιτελικού κράτους” να αντιμετωπίσει μία κακοκαιρία που είχε προαναγγελθεί προ δεκαημέρου και προκάλεσε το απόλυτο χάος στην Αττική.

Εκ παραλλήλου βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να διευθετήσει και τα εσωτερικά του ζητήματα. Κατά τις πληροφορίες την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος για να λάβει αποφάσεις σε σχέση με τον χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Μία αρχική προσέγγιση επιχειρήθηκε την Παρασκευή σε επίπεδο πολιτικού κέντρου όπου οι συγκλίνουσες προτάσεις οδηγούν σε συμπέρασμα πως το συνέδριο οδηγείται προς τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς κρίνεται σκόπιμο να προηγηθεί μία τριήμερη εξόρμηση του κόμματος.

Συζήτηση έγινε και για τα θέματα των ποσοστώσεων με τον πρόεδρο του κόμματος να εμφανίζεται αμετακίνητος σε όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί (ποσόστωση για διεύρυνση, για συμμετοχή νέων μελών) και την “Ομπρέλα” να θέτει ζητήματα για πιο σφιχτά όργανα και πιο μικρά ποσοστά ποσόστωσης.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος για τη νέα γενιά με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ως προς τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ γίνεται σαφές ότι η Κουμουνδούρου τις παρακολουθεί από απόσταση και με διακριτικότητα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος, καθώς η πολιτική του κατεύθυνση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.