19 Απριλίου, 2024

Δίπλωμα οδήγησης: Ποια θα είναι η ισχύς του – Πότε ανανεώνεται

Δίπλωμα οδήγησης: Ποια θα είναι η ισχύς του – Πότε ανανεώνεται

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 51/2013 που είναι σε ισχύ τα τελευταία χρόνια, μειώθηκε ο χρόνος ισχύος των ερασιτεχνικών διπλωμάτων οδήγησης (για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) και αυτά θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια (από την ημερομηνία έκδοσης).

Συνεχής ανανέωση, κάθε 15 χρόνια, απαιτείται μέχρις ότου ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Για τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε) εξακολουθεί να ισχύει η ανανέωσή τους ανά πενταετία, ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται ανά τριετία για όλους.

Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που λήγουν, είτε στην 15ετία, είτε μετά το 65 έτος της ηλικίας του κατόχου, θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).
Από τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών και μέχρι τη συμπλήρωση των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα τρία (3) έτη, από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων
και συμπεριφοράς για τη χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας ή από την ημέρα της ανανέωσης της κατηγορίας, κατά περίπτωση.

Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα δύο (2) έτη και απαιτείται εξέταση απο ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου,  Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.
Ειδικότερα, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η απόκτηση διπλώματος έχει γίνει δυσκολότερη αλλά και ελαφρώς ακριβότερη καθώς έχουν αυξηθεί τα υποχρεωτικά πρακτικά μαθήματα που από 20 γίνονται 25, όπως επίσης και τα μαθήματα θεωρίας.

Ανανέωση άδειας οδήγησης
Μπορείτε να ζητήσετε μέσα από το gov.gr την ανανέωση της ελληνικής άδειας οδήγησης σας, όταν έχει ήδη λήξει ή θα λήξει τους επόμενους δύο μήνες.

Θα χρειαστεί:

να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
να μεταφορτώσετε την φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας
να εκδώσετε και να πληρώσετε το κατάλληλο παράβολο
να γνωρίζετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας
το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail)
ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε βήματα:

A. Διαδικασία ιατρικής εξέτασης
με την είσοδό σας στην εφαρμογή, σας χορηγείται ένας τετραψήφιος αριθμός (PIN) και ενημερώνεστε για τις ειδικότητες των ιατρών από τις οποίες απαιτείται εξέταση
επισκέπτεστε τους ιατρούς, και τους γνωστοποιείτε τον τετραψήφιο αριθμό (PIN) που σας έχει χορηγηθεί, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας
με την ολοκλήρωση της ιατρικής εξέτασης, ενημερώνεται αυτόματα η εφαρμογή
η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο κωδικό αριθμό (PIN) για όσους λοιπούς ιατρούς απαιτούνται
εφόσον έχετε κριθεί ικανός/ή από όλους τους γιατρούς ενημερώνεστε από την εφαρμογή με γραπτό μήνυμα (sms) και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε την αίτηση σας εντός (6) μηνών που διαρκούν τα πιστοποιητικά των γιατρών
Β. Ολοκλήρωση αίτησης
θα πρέπει να μεταφορτώσετε την προβλεπόμενη φωτογραφία και αρχείο με την σκαναρισμένη φυσική σας υπογραφή
στην συνέχεια θα πρέπει να εκδώσετε και να πληρώσετε το προβλεπόμενο ηλεκτρονικό παράβολο.
Γ. Παραλαβή νέας άδειας
επιλέξτε τον τρόπο παραλαβής του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης
την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την παλιά άδεια οδήγησης.
Σε όλα τα βήματα, η εφαρμογή σας ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα και SMS.