28 Μαρτίου, 2024

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τι αλλάζει στο πολιτικό τοπίο, ποιος ανεβαίνει, ποιος πιέζεται

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τι αλλάζει στο πολιτικό τοπίο, ποιος ανεβαίνει, ποιος πιέζεται

Κάτι αλλάζει στο πολιτικό τοπίο – τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis;

Υπό πίεση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των αποτελεσμάτων που καταγράφονται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής.

Σύμφωνα με αυτά, αφενός η διαφορά με τη ΝΔ βρίσκεται στις 10 μονάδες, αφετέρου μειώνεται η διαφορά με το ΚΙΝΑΛ, που φαίνεται να ανακάμπτει με αφορμή την επικείμενη διεξαγωγή εκλογών για την ηγεσία του κόμματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σημαντική πτώση στο 18,3%.

Σημαντική άνοδο καταγράφει το ΚΙΝΑΛ το οποίο συγκεντρώνει 9,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από καιρό η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ είναι μικρότερη των 10 μονάδων.

Στα υπόλοιπα κόμματα το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,1%, η Ελληνική Λύση στο 4,3% και το ΜέΡΑ25 στο 4%.

Κίνημα αλλαγής – Εσωκομματική μάχη

Για το ΚΙΝΑΛ και την εσωκομματική διαδικασία του κόμματος, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύσαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» πριν από μία εβδομάδα, ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να προηγείται, με ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του κ. Παπανδρέου και του κ. Ανδρουλάκη, αλλά οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές.

Βασικό συμπέρασμα της πρώτης έρευνας στην προεκλογική αφετηρία για τις κάλπες είναι ότι η μάχη οδηγείται σε δεύτερο γύρο.

Ειδικότερα, από την πρώτη έρευνα της GPO προκύπτει ότι καλύτερη θέση στην προεκλογική αφετηρία έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος καταγράφει προβάδισμα τόσο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ (στις εθνικές κάλπες του 2019) όσο και μεταξύ του συνόλου των ψηφοφόρων που προτίθενται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές κάλπες.

Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης, κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, που μπορεί ωστόσο να παίξουν τον ρόλο τους στο τελικό αποτέλεσμα είτε παραμείνουν στην κούρσα έως τις 5 Δεκεμβρίου είτε αποχωρήσουν νωρίτερα.

Στην ευρύτερη δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 28,8% (27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Παπανδρέου 25,2% (25,8%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 24,7% (25,4%), ο Παύλος Χρηστίδης 6,2% (6,2%), ο Παύλος Γερουλάνος 4,3% (4,3%) και ο Χάρης Καστανίδης 4,1% (3,7%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο Γιώργος Παπανδρέου, συγκεντρώνει τις περισσότερες αρνητικές (ή μάλλον αρνητικές) γνώμες μεταξύ των υποψηφίων – φτάνει το 51,8% όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν (έναντι 47% θετικών).

Στον αντίποδα, ο κ. Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες (78,8%) και παράλληλα τις λιγότερες αρνητικές (μόλις 18,5%) —ακόμα καλύτερα είναι τα ποσοστά του μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Λοβέρδος, βουλευτής Βορείου Τομέα του ΚΙΝΑΛ, συγκεντρώνει 77,3% θετικές γνώμες και 22,4% αρνητικές.

Σημειώνεται πως η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό δείγμα 1.012 ατόμων που δήλωσαν ότι θα πάνε να ψηφίσουν για πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Δεν είναι δηλαδή όλοι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ το 2019.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην ταυτότητα της δημοσκόπησης, το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων έγινε σε δύο φάσεις, 23 με 25 Οκτωβρίου και 30 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου. Ένα μέρος της δηλαδή έγινε όσο η Φώφη Γεννηματά ζούσε ακόμη.