Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ντέρμπι Αχτσιόγλου-Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος κερδίζει στη μάχη του β’ γύρου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ντέρμπι Αχτσιόγλου-Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος κερδίζει στη μάχη του β’ γύρου

Πολύ χαμηλά τα ποσοστά των άλλων τριών υποψηφίων

Από Κυριάκος Μελλίδης

Η πρώτη δημοσκόπηση για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Τρεις μέρες πριν από την προσφυγής στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου, η Metron Analysis παρουσιάζει για λογαριασμό του Mega τις τάσεις που καταγράφονται στο εκλογικό σώμα των μελών του κόμματος.

Δύο από τους πέντε υποψήφιους ξεχωρίζουν και δεν είναι άλλοι από την Έφη Αχτσιόγλου και τον Στέφανο Κασσελάκη, του οποίου η υποψηφιότητα έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Κουμουνδούρου, προκαλώντας αντιδράσεις και συντροφικά “μαχαιρώματα”.

Πρώτη στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύεται η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί έως την εμφάνιση Κασσελάκη στο προσκήνιο, που ακολουθεί δεύτερος σε απόσταση αναπνοής.

Η πρώην υπουργός συγκεντρώνει το 41% έναντι 35% του επιχειρηματία. Ακολουθεί το “χάος” αφού οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι συγκεντρώνουν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά. Συγκεκριμένα, τον Νίκο Παππά προτιμά το 8%, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το 7% και τον Στέφανο Τζουμάκα μόλις το 1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι περισσότεροι όσοι ψηφοφόροι του Στέφανου Κασσελάκη προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν (39%) σε σχέση με αυτούς της Έφης Αχτσιόγλου (31%).

Στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος, το 52% επιλέγει την νυν βουλευτή, με το ποσοστό του Στέφανου Κασσελάκη να υποχωρεί στο 39%.

Στην παράσταση νίκης προηγείται και πάλι η μοναδική γυναίκα υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ (49%), με τον επιχειρηματία να έπεται (30%).

Η Έφη Αχτσιόγλυο φαίνεται πως υπερτερεί και σε δημοτικότητα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων, που διεκδικούν να είναι οι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία με την εικόνα των υποψήφιων προέδρων.

Παρότι η Έφη Αχτσιόγλου θεωρείται πιο ενωτική, είναι περισσότετοι οι ψηφοφόφοι του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά και να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντιθέτως, στο σύνολο των ερωτηθέντων η πρώην υπουργός είναι εκείνη που κερδίζει στα συγκεκριμένα “σημεία”.

.