28 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Σιμπέρο: Δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο!! Μπορείς να αλλάξεις μόνο τον εαυτό σου.

Δημήτρης Σιμπέρο: Δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο!! Μπορείς να αλλάξεις μόνο τον εαυτό σου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΕΝΤΩΡΟΣ

Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Δημήτρης Σιμπέρο καλεσμένος στην εκπομπή της Αλεξάνδρα Μεντώρος ‘Ραδιοφωνικό Ταξίδι’ του Ασπίδα Ράδιο της Νέας Υόρκης παρουσιάζοντας την καλλιτεχνική του πορεία.

Καλώς ήρθατε στο Ασπίδα Ράδιο. Ένα ‘Ραδιοφωνικό Ταξίδι’ με την Αλεξάνδρα ξεκινάει και έχω την χαρά και την τιμή να έχουμε στην παρέα μας έναν καταξιωμένο καλλιτέχνη  τον Δημήτρη Σιμπέρο. Να σε καλωσορίσουμε στην παρέα του Ασπίδα Ράδιο.

Καλησπέρα Αλεξάνδρα μου. Τι κάνεις; Πώς είσαι;

Να σου πω καταρχήν ότι είμαι πάρα πολύ καλά. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι έχουμε κοντά μας έναν πολυτάλαντο άνθρωπο.

Να στείλω τα φιλιά μου και την αγάπη μου σε όλη την Νέα Υόρκη σε όλους τους Έλληνες, σε όλη την Αμερική και σε όλο τον κόσμο.

Δημήτρης Σιμπέρο

Να τα βάλουμε σε μια σειρά και να ξεκινήσουμε με όμορφες αναμνήσεις. Ας ξεκινήσω εγώ και να σου πω ότι γεννήθηκα και έζησα τα παιδικά μου χρόνια στην Αθήνα. Χρόνια ανέμελα γεμάτα όμορφες στιγμές με παρέες και παιχνίδια εξω στην αλάνα. Θυμάμαι να ηχογραφούμε τα αγαπημένα μας κομμάτια σε κασέτες και να τα γυρίζουμε μπροστά και πίσω με το μολύβι. Βλέπεις τότε δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μέσα που υπάρχουν τώρα. Όμορφες παιδικές αναμνήσεις που μου αρέσουν πολύ.

Πάμε όμως σε σένα και να μου πεις που γεννήθηκες και πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Γεννήθηκα στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας το 1987. Κατάγομαι όμως από την όμορφη Ρόδο όπου επέστρεψα με όλη μου την οικογένεια το καλοκαίρι του 1999. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν μαγευτικά. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια γεμάτη αγάπη, πολλή αγάπη και στοργή. Ήμουν το Δημητράκη τους, το παιδί που τους λάτρεψε και το λάτρεψαν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν ήμουν στο νηπιαγωγείο να ζωγραφίζω όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα για να τα νιώθω κοντά μου μέχρι να σχολάσω. Η μαμά μου, ο μπαμπάς μου, η αδερφή μου, η γιαγιά μου, ο παππούς μου, η νονά μου ήταν όλος ο κόσμος για μένα. Το σπίτι μας ήταν πάντα πανέμορφα στολισμένο τις γιορτές από άκρη σε άκρη, όλοι καλοντυμένοι με γεμάτες καρδιές, μια ανοιχτή αγκαλιά, ένα πλατύ χαμόγελο. Τι να πρωτοθυμηθώ.

Τι όμορφες οι οικογενειακές στιγμές και ειδικά μέσα στις γιορτές. Για πάμε να δούμε πως ξεκίνησε για σένα αυτό το καλλιτεχνικό ταξίδι;

Ξεκίνησα πριν σχεδόν 20 χρόνια!

Αρκετά χρόνια έτσι; Φαντάζομαι θα έχεις αρκετές αναμνήσεις. Να αναφέρω ότι έχεις μια ιδιαίτερη αλλά και παράλληλα μια πρωτοποριακή πορεία στο χώρο που απασχόλησε τα Δωδεκάνησα ΜΜΕ και όχι μόνο. Μια που από μικρή ηλικία αχολήσε με τα καλλιτεχνικά. Θέλω να μου πεις τι έγινε τότε στην ηλικία των 15 σου χρόνων αλλά και μετά.

Στα 15 μου, παράλληλα με το σχολείο έκανα τις ταινίες μου που προβλήθηκαν στον κινηματογράφο Παλλάς της Ρόδου και στην τηλεόραση σε όλα τα Δωδεκάνησα. Ήμουν ο σκηνοθέτης, ο σεναριογράφος, υπεύθυνος για μια σειρά από πράγματα και ο πρωταγωνιστής των ταινιών μου. Το 2006 μετρούσα ήδη 3 ταινίες. Στις συνεντεύξεις μου οι δημοσιογράφοι με αποκαλούσαν πολυτάλαντο και παιδί θαύμα. Περίμεναν πάντα το επόμενο μου βήμα και το κάτι παραπάνω από εμένα. Δέχτηκα φυσικά πολύ πόλεμο καθώς ότι διαφέρει το χτυπάμε. Στο σχολείο μου πολλές φορές υπήρξε «μπούλινγκ», δεν το έβαζα κάτω. Το 2007 παρουσίασα στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο του νομού την πρώτη μου εκπομπή το Kosmo Pronto. Μια καλλιτεχνική και νεανική εκπομπή με συνεντεύξεις, κωμικά σκετς (Κυρά Κίτσα), κινηματογράφο κ.α Φιλοξένησα διάσημους καλλιτέχνες και ανθρώπους του τόπου μου. Να αναφέρω τα εξής:

  • Sangre – 2003, διπλό ρόλο (ταινία)
  • Το δάκρυ της ανάμνησης – 2004 (τηλενουβέλα 2 επεισοδίων, Ελληνοϊταλικό love story)
  • ‘Αλλη μια μέρα σκοτεινή – 2005, διπλό ρόλο (ταινία)
  • kosmo pronto 2007-2010

Όμως δεν έμεινες μόνο στις ταινίες, τις εκπομπές, στα σκέτς αλλά είπες να δοκιμάσεις και τον χώρο της μουσικής. Για πές μας πως ξεκίνησε η απασχόληση σου με την μουσική;

Η πρώτη μου επαγγελματική εμφάνιση ήταν το 2007 στο Sfera Live στη Ρόδο.

Μετά από αυτό έρχεται και η πρώτη σου δισκογραφική σου δουλειά, παρουσιάζοντας έτσι το πρώτο σου άλμπουμ. Μίλησε μου λίγο για αυτό.

Tο 2010 με τον δίσκο “Με λένε μοναξιά”, σε παραγωγή του Άκη Γκολφίδη. Το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου, μου το εμπιστεύτηκε η Ελένη Δήμου που υπογράφει τους στίχους και ο Γιάννης Στεργίου την μουσική.

Βλέπουμε ότι έχεις στο ενεργητικό σου αρκετά τραγούδια. Αλήθεια πόσα άλμπουμ έχεις στην μέχρι τώρα πορεία σου; Επίσης θα ήθελα να μου πεις  με ποιους  καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί ως τώρα.

Δημήτρης Σιμπέρο

Τραγούδια μου έχουν εμπιστευτεί o Βαγγέλης Βασιλείου, ο Γιώργος Πηλιανίδης, ο Τάσος Βουγιατζής, η Ελένη Δήμου, ο Κώστας Λογοθετίδης (Εκείνος-Εκείνος), ο Ανδρέας Λεβέντης κ.α ενώ ερμήνευσα σε επανεκτέλεση και τραγούδια δημιουργών όπως του Αντώνη Βαρδή, Νίκου Ελληναίου, Γιώργου Μανίκα, δισκογραφική μου δουλειά.

Άλμπουμ • Με λένε μοναξιά (2010/12)

Άλμπουμ • Να Ξέρεις (2016) -Πλατινένιο άλμπουμ-

Cd single • Αγαπάμε βρε παιδί μου, αγαπάμε (2013)

Digital single • Δεν αλλάζω εγώ συνήθεια (2014)

Digital single • Θαύμα (2015)

Digital single • Για κοιτάξου στον καθρέφτη (2015)

Digital single • Λάθος να πιστέψω εσένα (2017)

Digital single • Στα κύτταρα μου (2021)

Πάμε τώρα στην άλλη μεριά του τραγουδιού που είναι το βίντεο κλιπ ή αν θες η οπτικοποίηση του τραγουδιού. Πόσο χρόνος χρειάζεται για να γυριστεί ένα βίντεο κλιπ και πως ήταν για σένα ως εμπειρία; Επειδή πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ή δεν έχει τύχη να δούμε από κοντά μια τέτοια προετοιμασία θα ήθελα να μου πεις λίγο την διαδικασία ενός βίντεο κλιπ. Θα ήθελα να μας αναφέρεις πόσο χρόνος χρειάζεται για να γίνει η οπτικοποίηση αλλά και πως ήταν για σένα ως εμπειρία.

Εξαρτάται τι βίντεο κλιπ θέλεις να φτιάξεις. Προσωπικά είχα τις καλύτερες εμπειρίες με αξιόλογους συνεργάτες. Ο Παύλος Αβαγιανός γύρισε με το συνεργείο του το “Με λένε μοναξιά” στο καζίνο της Ρόδου. Υπέροχη συνεργασία και αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για το “Η λύση είναι ο χωρισμός” σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Μαυρομούστακου. Συνεργαστήκαμε άψογα. Πολλές ώρες γυρισμάτων. ‘Άξιζε όμως, τώρα τα βλέπω και τα καμαρώνω.

Επειδή η εποχή μας είναι ιδιαίτερα απαιτητική ειδικά στον χώρο της μουσικής. Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που μπαίνουν τώρα σε αυτό τον χώρο;

Να αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν, να πιστεύουν στα όνειρα τους, να έχουν στόχους και να μην εμπιστεύονται εύκολα. Να κάνουν σωστές επιλογές που να έχουν διάρκεια στον χρόνο.

Σήμερα βλέπουμε ότι την μουσική την κατατάσσουμε με πολλές ταμπέλες. Ποια είναι η δικιά σου γνώμη πάνω σε αυτό;

Η μουσική είναι μια. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε.

Ωστόσο οι ταμπέλες στην μουσική όπως αναφέραμε πριν έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιο είδος της μουσικής σε εκφράζει;

Μου αρέσει πολύ το λαϊκό τραγούδι και οι μπαλάντες.

Πάμε τώρα να μιλήσουμε για την ζήλια. Ένα συναίσθημα αρκετά μυστήριο που άλλες φορές σε οδηγεί σε καλές καταστάσεις με τον να θες να μοιάσεις σε κάποιον και άλλες φορές να σε οδηγεί σε άσχημες καταστάσεις και συναισθήματα. Εσυ ζήλεψες ποτέ κάποιον καλλιτέχνη με την καλή έννοια πάντα.

Δεν έχω ζηλέψει αλλά έχω θαυμάσει πολλούς καλλιτέχνες. Με συναρπάζουν οι καλλιτέχνες που έχουν star quality και μια μοναδικότητα. Καλλιτέχνες που βγαίνουν στην πίστα και μαγεύουν το κοινό, που πατάνε δυνατά στα πόδια τους.

Εδώ μιλάμε για κάτι διαφορετικό τον θαυμασμό από την ζήλια. Όλοι νομίζω στη ζωή μας θαυμάζουμε κάποιον καλλιτέχνη είτε είναι μουσικός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός είτε κάτι άλλο. Βέβαια μπορώ να πω ότι εσύ είσαι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος. Άνθρωπος άξιος θαυμασμού. Τι θα έλεγες τώρα να ταξιδεύαμε λίγο; Να σου πω ότι μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια και Κυρίος τα ήσυχα μέρη γεμάτα με όμορφα τοπία. Εσένα σου αρέσουν τα ταξίδια;

Δεν μου αρέσουν καθόλου τα ταξίδια. Ταξιδεύω μόνο όταν πρέπει. Δυστυχώς.

Όλοι έχουμε φόβους αλλά και  φοβίες. Ο δικός μου φόβος είναι είναι να μην χάσω από την ζωή μου ανθρώπους που αγαπάω αλλά και υπάρχει μια φοβία με το ύψος. Ο δικός σου φόβος ποιος είναι;

Οι απώλειες και η φθορά.

Δημήτρης Σιμπέρο

Επειδή ο καιρός περνάει αρκετά γρήγορα και  όλοι πηγαίνουμε με τις σκέψεις μας για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον με περισσότερη αγάπη και πολλά χαμόγελα. Όμως πες μου εσύ πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου μετά από 10 χρόνια;

Θέλω να έχω την υγεία μου και να μπορώ να δημιουργώ όμορφα πράγματα. Όσο περνάνε τα χρόνια αναζητώ όλο και περισσότερο την γαλήνη μου, όμορφες οικογενειακές στιγμές, συνεργασίες με χημεία και όραμα.

Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για χόμπι. Το δικό μου χόμπι είναι να ακούω μουσική κάτι που αγαπάω πολύ. Ακόμα να περνάω όμορφες στιγμές με τον άντρα μου και τα παιδιά μου. Ας δώσω όμως τον λόγο σε σένα και να μου πείς πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο αλλά και ποια είναι τα χόμπι σου;

Στον ελεύθερο μου χρόνο γυμνάζομαι, περνάω χρόνο με την γυναίκα μου, τα παιδιά μας και τους φίλους μας. Έχω πολλά χόμπι. Μου αρέσει να μαγειρεύω δικές μου συνταγές, να φτιάχνω όμορφα γλυκά, να φτιάχνω κατασκευές, να βάφω το σπίτι και να φτιάχνω καινούργια ντεκόρ. Παλιότερα ζωγράφιζα πολύ. Ώρες ολόκληρες.

Επειδή ζήσαμε και εξακολουθούμε να ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με τον κορωνοιό να μπαίνει στην ζωή μας και να ανατρέπει την ζωή μας. Τι εννοώ με αυτό; Με τους περιορισμούς και την καραντίνα να αναθεωρούμε πολλά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα όπως μια αγκαλιά, μια βόλτα με φίλους και άλλα. Όμως για πές μου πως πέρασες εσυ την καραντίνα και πως βλέπεις να εξελίσσετε όλη αυτή η κατάσταση;

Όπως όλος ο κόσμος, έτσι κι εγώ ήμουν κλεισμένος μέσα σ’ ένα σπίτι. Δόξα τον θεό είμαι σπιτόγατος και αγαπάω την οικογένεια άρα πέρασα καλά. Στην καραντίνα ο κόσμος ζητούσε μια παλιά μου επιτυχία “Την Κυρά Κίτσα”. Μου έστελναν μηνύματα πως είχαν ανάγκη από γέλιο και διασκέδαση. Έτσι ξεκίνησα με την γυναίκα μου την Δώρα Μπουγιουκλή τα live streaming στο Facebook με νέα επεισόδια. Χάθηκαν όμως τόσες ζωές, απαγορεύσεις και ανασφάλεια παντού. Αυτό πως να το διαχειριστείς μέσα σου;; Βλέπεις τον κόσμο να αλλάζει. Ο covid υπάρχει μα επέτρεψε μου να πω κάτι. Εκμεταλλεύτηκαν πολύ το θέμα του covid. Δηλαδή κάπου έλεος πια.

Εγώ πιστεύω ότι οι συμβουλές στην ζωή μας είναι σημαντικές και ειδικά όταν προέρχονται από ανθρώπους που πιστεύουν σε εμάς. Ποια ήταν η συμβουλή που σου έχουν δώσει και την θυμάσαι ακόμα και σήμερα;

“Άκουσες;; δεν άκουσα!! Είδες;; δεν είδα!!” Μια συμβουλή από τον παππού μου τον Δημήτρη. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα του. Πόσο δίκαιο είχε!! Δεν μου αρέσουν οι μανούρες, τα μπερδέματα. Νομίζεις πως θα βρεις το δίκαιο σου εύκολα;; Έχω ζήσει τόσα στη ζωή μου που αγανάκτησα και είπα: Φτάνει ως εδώ!! Δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο!! Μπορείς να αλλάξεις μόνο τον εαυτό σου.

Είχες πραγματοποιήσει έναν πολύ όμορφο γάμο που ήταν κυριολεκτικά μια Χριστουγεννιάτικη υπερπαραγωγή. Πως προέκυψε όλο αυτό το concept;;

Εγώ και η γυναίκα μου η Δωρούλα λατρεύουμε τα Χριστούγεννα. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να παντρευτούμε Δεκέμβρη μήνα και να φτιάξουμε τον γάμο των ονείρων μας. Οι φωτογραφίες πιστεύω μιλάνε από μόνες τους. Santa claus is coming to town.

Αν κάποιος σου έδινε την δυνατότητα  να ακουστείς σε ολόκληρο τον κόσμο τι θα έλεγες σε όλη την ανθρωπότητα;;

Θα φώναζα δυνατά, να ξυπνήσει και η πιο σκοτεινή ψυχή πάνω στον πλανήτη γη. Δεν παίρνουμε τίποτα μαζί μας, η ζωή είναι ένα δώρο από τον θεό, να έχουμε αγάπη και καλοσύνη μέσα μας, να νοιαζόμαστε και να σεβόμαστε τον συνάνθρωπο μας. Επιτέλους ας βουτήξουμε βαθιά μέσα μας και να καταλάβουμε πως θα μπορούσαμε να ζούμε σ’ έναν πραγματικό παράδεισο. Η τεχνολογία πάει μπροστά, ο άνθρωποι που πάνε;;

Πριν σε αποχαιρετήσουμε και κλείσουμε την εκπομπή. Θα ήθελα να σου δώσω τον λόγο και να πεις ευχές σε όλο τον κόσμο.

Εύχομαι ολόψυχα φως στις ψυχές μας, δύναμη ψυχής, χαμόγελο, αισιοδοξία, ειρήνη και γαλήνη. Πιστεύω πολύ στον θεό, πιστεύω πως η αγάπη όλα τα μπορεί. Είτε το θέλουμε, είτε όχι υπάρχει μια ανωτέρα δύναμη. Πίστη παιδιά. Είδαμε τι κατάφερα.

Κάτι τελευταίο ποία είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Τι περιμένουμε από τον Δημήτρη;

Είμαι αυθόρμητος και σε ότι έχω κάνει μέχρι σήμερα αυτοδίδακτος. Ότι πηγάζει από μέσα μου αυτό κάνω. Το αυθεντικό δεν χάνεται ποτέ. Μπορεί να με δείτε να φτιάχνω μετά από τόσα χρόνια μια νέα ταινία, ή να ηχογραφήσω κάτι διαφορετικό, να παρουσιάσω μια εκπομπή. Ποτέ δεν ξέρεις.

Σε ευχαριστούμε πολύ για την τιμή που μας έκανες να βρεθείς σήμερα στην παρέα του Ασπίδα Ράδιο. Εύχομαι κάθε σου όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

Σε ευχαριστώ και εγώ μέσα από την καρδιά μου. Να ευχηθώ και  σε σένα τα καλύτερα. Να χαίρεσαι τα αγαπημένα σου πρόσωπα, την οικογένειά σου, τους ακροατές σου που είναι φανταστικοί από ότι έχω μάθει και παρακολουθούν φανατικά την εκπομπή σου και τον ραδιοφωνικό σας σταθμό και να μην σταματήσετε πουθενά. Πάντα με θετική ενέργεια και όλα καλά. Την υγειά μας να έχουμε πάνω από όλα και όνειρα.

Πραγματοποιούμε τα όνειρά μας όσο μπορούμε. Αισιοδοξία, χαμόγελο και κοιτάμε μπροστά. Θα κλείσουμε το ραδιοφωνικό μας ταξίδι με τις λέξεις . Χαμογελάμε ακόμα και στα ποιό δύσκολα.

 

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Σιμπέρος γεννήθηκε το 1987 στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας και έχει καταγωγή απο την Ρόδο. Το 1999 σε ηλικία 12 ετών γυρίζει με την οικογενειά του στην Ελλάδα. Το πραγματικό του όνομα Δημήτρης Τσιλιγκίρης – Μπέρδης. Παράλληλα με το σχολείο ξεκινά στα 15 του χρόνια την καλλιτεχνική του πορεία στα Δωδεκάνησα με πολλές πρωτοπορίες στο ενεργητικό του. Πρωταγωνιστεί σε ταινίες στον τοπικό κινηματογράφο και στην τηλεόραση έχοντας ταυτόχρονα τον ρόλο του σεναριογράφου όπως και του σκηνοθέτη. Στα 17 του χρόνια μετράει ήδη 3 ταινίες και απασχολεί όσο κανείς άλλος στην ηλικία του τα Δωδεκανησιακά ΜΜΕ. Τα  τραγούδια του έχουν εμπιστευτεί ως σήμερα: o Βαγγέλης Βασιλείου, ο Γιώργος Πηλιανίδης, ο Τάσος Βουγιατζής, η Ελένη Δήμου, ο Κώστας Λογοθετίδης (Εκείνος-Εκείνος),ο Ανδρέας Λεβέντης κ.α Ενώ ερμήνευσε σε επανεκτέλεση και τραγούδια δημιουργών όπως του Αντώνη Βαρδή, Νίκου Ελληναίου, Γιώργου Μανίκα, Θάνου Καλλίρη που συμπεριλαμβάνονται επίσημα σε δισκογραφική του δουλειά.

Ακολουθήστε τον Δημήτρη Σιμπέρο στα Social media:

https://www.youtube.com/…/UCrefM5m…/playlists

https://www.facebook.com/DimitrisSiberoOfficialPage/

https://www.facebook.com/DimitrisSiberoTvCineI

https://www.instagram.com/dimitris_sibero/