29 Μαρτίου, 2024

Δεν υπάρχει πια επιστροφή για τη Γη. Η ανθρωπότητα δεν έχει κινδυνεύσει ποτέ τόσο πολύ

Δεν υπάρχει πια επιστροφή για τη Γη. Η ανθρωπότητα δεν έχει κινδυνεύσει ποτέ τόσο πολύ

Μια κορυφαία περιβαλλοντολόγος προειδοποιεί για τα πρωτοφανή πράγματα που θα ζήσουμε. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου πλέον δεν μπορούμε να βασιστούμε στην ικανότητα του πλανήτη να ξεπεράσει την κλιματική κρίση και να πιστεύουμε ότι η Γη θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που εμείς έχουμε δημιουργήσει, ώστε να περιορίσει τις εκπομπές των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Με λίγα λόγια ο πλανήτης βρίσκεται ήδη σε τέλμα.

Αυτό αναφέρει η κορυφαία περιβαλλοντολόγος Καταρίν Χέιχοου, επικεφαλής επιστήμων του Nature Conservancy στις ΗΠΑ και καθηγήτρια στο Texas Tech University, μιλώντας στον Guardian.

Η Χέιχοου σημειώνει ότι ο πλανήτης οδηγείται σε κινδύνους που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά τα 10.000 χρόνια του ανθρώπινου πολιτισμού, ενώ οι προσπάθειες ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του πλανήτη είναι μεν απαραίτητες, αλλά δεν αρκούν από μόνες τους για να αμβλύνουν όσο πρέπει τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής.

«Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος των όσων συμβαίνουν», τονίζει. «Θα είναι μεγαλύτερο από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στο παρελθόν. Θα είναι κάτι χωρίς προηγούμενο. Θα επηρεαστεί κάθε ζωντανός οργανισμός».

Παρόλο που οι χώρες μπορούν να αρχίσουν να προσαρμόζονται σε ορισμένες από τις επιπτώσεις της κρίσης, για παράδειγμα οικοδομώντας θαλάσσια φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των υποδομών τους ώστε να αντιμετωπίζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αν αφήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη να συνεχίζεται, τότε η Γη θα φτάσει σύντομα σε ένα σημείο, στο οποίο δεν θα έχουμε πια τη δυνατότητα προσαρμογής.

«Αν συνεχίσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα που σημειώνονται σήμερα, τότε δεν υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής. Είναι απλώς αδύνατο», προειδοποιεί η Χέιχοου μιλώντας στον Guardian.

Οι επιπτώσεις της καταστροφής θα είναι αισθητές σε όλο τον κόσμο, όπως τονισε. «Οι υποδομές μας, οι οποίες κοστίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκαν δεκαετίες για να διαμορφωθούν, οικοδομήθηκαν για έναν πλανήτη που δεν υπάρχει πια», επισημαίνει. Αλλάζοντας αυτές τις υποδομές θα μας κοστίσει κι άλλα τρισεκατομμύρια, επομένως όσο επιτρέπουμε στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να συνεχίζονται, τόσο θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι επιπτώσεις και αυτό το κόστος.

Η ίδια η σύγχρονη ζωή όπως τη γνωρίζουμε κινδυνεύει, προσθέτει. «Ο ανθρώπινος πολιτισμός στηρίζεται στην υπόθεση ότι θα υπάρχει σταθερό κλίμα. Όμως πλέον απομακρυνόμαστε πολύ από το εύρος της σταθερότητας».

Στις αρχές του μήνα ο Στιούαρτ Κερκ, επικεφαλής υπεύθυνων επενδύσεων στην HSBC, προκάλεσε αντιδράσεις με τη δήλωσή του ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τούς κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, αφού ο πλανήτης θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της. Ανέφερε μάλιστα την περίπτωση του Άμστερνταμ, το οποίο είναι χτισμένο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, και πρότεινε την προσαρμογή στα πρότυπα της ολλανδικής πρωτεύουσας περιοχών όπως το Μαϊάμι, για τις οποίες οι επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι θα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

«Ποιος νοιάζεται αν το Μαϊάμι θα είναι έξι μέτρα κάτω από το νερό σε 100 χρόνια;» αναρωτήθηκε ο Κερκ σε συνέδριο επενδυτών. Η HSBC καταδίκασε τα σχόλια του Κερκ και τον έθεσε σε διαθεσιμότητα. Ο επικεφαλής του τμήματος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της HSBC, Νίκολας Μορεάου, σημείωσε ότι τα σχόλια του Κερκ «δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του ομίλου από καμία άποψη» και επανέλαβε τη δέσμευση της τράπεζας να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

«Η HSBC θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως μια από τις πιο σημαντικές έκτακτες ανάγκες που απειλούν τον πλανήτη και έχει δεσμευτεί να στηρίξει τους πελάτες της στη μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές και σε ένα βιώσιμο μέλλον».

Η Χέιχοου, η οποία είναι επικεφαλής συγγραφέας στις εθνικές αξιολογήσεις κλίματος των ΗΠΑ, αναφέρει ότι τα σχόλια του Κερκ μοιάζουν να αντιπροσωπεύουν μια στάση που κερδίζει έδαφος μεταξύ εκείνων που «αδιαφορούν για το κλίμα», και οι οποίοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις της θα είναι διαχειρίσιμες.

Ωστόσο, οι κορυφαίοι επιστήμονες για το κλίμα- η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)- έχει ήδη προειδοποιήσει ότι αν η υπερθέρμανση του πλανήτη εξακολουθήσει, ξεπερνώντας τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ο πλανήτης θα μπορούσε να βιώσει καταστροφές όπως πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη θα μπορούσαν να καταστούν ακατάλληλες για καλλιέργειες, ακόμα και μη κατοικήσιμες, προξενώντας ακραίες βλάβες στις ανθρώπινες κοινωνίες πολλών περιοχών.

Η Χέιχοου θεωρεί ότι τα ευρήματα του IPCC δεν έχουν γίνει κατανοητά εις βάθος από πολλούς ανθρώπους. «Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο πείραμα με το κλίμα», αναφέρει.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα μας μείνει τίποτα από όσα θεωρούμε σημαντικά, αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση», καταλήγει.