29 Μαρτίου, 2024

Δαλάι Λάμα: Εκθετειμένος μετά το φιλί με το παιδί – Η διαδρομή και τα «πιστεύω» του

Δαλάι Λάμα: Εκθετειμένος μετά το φιλί με το παιδί – Η διαδρομή και τα «πιστεύω» του

Σάλος με το βίντεο που δείχνει τον 87χρονο να ζητά από παιδί να «ρουφήξει τη γλώσσα του» – Οι προηγούμενες δηλώσεις του που είχαν κατακριθεί και το παρελθόν του

Όταν ο Δαλάι Λάμα βιντεοσκοπείται να προτρέπει ένα ανήλικο αγόρι λέγοντάς του «ρούφα τη γλώσσα μου», το σοκ και ο αποτροπιασμός, τουλάχιστον για όσους ασπάζονται το Βουδισμό είναι ισοπεδωτικό. Αλλά και ευρύτερα, η απρεπής, ασελγής, απροκάλυπτα παιδεραστική θα έλεγε κανείς, συμπεριφορά του Δαλάι Λάμα, γκρεμίζει ένα παγκόσμιο πρότυπο αγιοσύνης, εφόσον η προσωπικότητά του εδώ και δεκαετίες έχει ξεπεράσει τα όρια της θρησκευτικής κοινότητάς του καθαυτήν.

Η επίμαχη σκηνή είναι τόσο σκανδαλώδης όσο θα ήταν εάν στη θέση του Δαλάι Λάμα καθόταν ο Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ή ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Το σκάνδαλο είναι αυτού του μεγέθους -και ίσως ακόμη μεγαλύτερο, μιας και ο Δαλάι Λάμα δεν είναι μόνο ένας θρησκευτικός ηγέτης, αλλά και ένα πολιτικό πρόσωπο, με τεράστια συμβολική ισχύ. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο Δαλάι Λάμα -κατά κόσμον Τενζίν Γκιάτσο– είναι ο ρυθμιστής της έντασης στις, ήδη ψυχροπολεμικές σχέσεις Ινδίας και Κίνας.

Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό, κατ’ αρχάς το βίντεο τραβήχτηκε προς το τέλος του Φεβρουαρίου στην έδρα του Δαλάι Λάμα, το μοναστήρι της Νταραμσάλα, στην Ινδία και τις παρυφές των Ιμαλαΐων. Εκεί ζει εξόριστος ο νυν, 14ος σύμφωνα με την παράδοση, Δαλάι Λάμα, μακριά από την φυσική βάση του, το Θιβέτ, το οποίο έχει προσαρτηθεί στην Κίνα από το 1951.

Στη διάρκεια μιας πανηγυρικής εκδήλωσης για την αποφοίτησή τους, περίπου 100 μαθητές επισκέφθηκαν τον Δαλάι Λάμα. Ένας από αυτούς, πήρε το μικρόφωνο και ρώτησε τον αρχιερέα εάν θα μπορούσε να τον αγκαλιάσει. Τότε ο Δαλάι Λάμα κάλεσε το παιδί να πλησιάσει στην εξέδρα όπου ήταν καθισμένος εκείνος. Πρώτα υπέδειξε το μάγουλό του και προέτρεψε τον μαθητή να τον φιλήσει εκεί. Το αγόρι συμμορφώθηκε, φίλησε τον Δαλάι Λάμα και τον αγκάλιασε. Κατόπιν όμως ο 87χρονος είπε «νομίζω προς πρέπει κι εδώ», εννοώντας ότι θα έπρεπε να φιληθούν στο στόμα. Κι αφού έγινε κι αυτό, ο Δαλάι Λάμα έβγαλε τη γλώσσα από το στόμα του και ζήτησε από το παιδί τα αποτρόπαια περαιτέρω. Οι παριστάμενοι, παρόλ’ αυτά, ξέσπασαν σε γέλια.

Ο Δαλάι Λάμα εξακολούθησε να κρατά στην αγκαλιά του τον μαθητή, τον οποίον και νουθέτησε, τονίζοντας πως θα πρέπει να έχει ως πρότυπά του ανθρώπους που προωθούν την «ειρήνη και την ευτυχία». Και σε καμία περίπτωση να μην επηρεάζεται από εκείνους που «ως ανθρώπινα όντα σκοτώνουν ομοίους τους». Κατόπιν, ο Δαλάι Λάμα αγκάλιασε ξανά το αγόρι και τον απέπεμψε με την ευχή του.

Η απρέπεια του Δαλάι Λάμα ξεσήκωσε παγκόσμια θύελλα κατακρίσεων, αναγκάζοντάς τον να δημοσιεύσει ανακοίνωση δια της οποίας ζητούσε συγνώμη. Η επικοινωνιακή επιχείρηση μπαλώματος της ασύλληπτης ηθικής παρεκτροπής περιέλαβε εκφράσεις του τύπου «η αγιότητά του συχνά πικάρει ανθρώπους που συναντά, το κάνει όμως με αθώο και παιγνιώδη τρόπο -ακόμη και δημοσίως, μπροστά σε κάμερες που βιντεοσκοπούν. Σε κάθε περίπτωση, η αγιότητά του θλίβεται για το συμβάν».

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Δαλάι Λάμα απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη για κάτι που έκανε ή για κάτι που είπε. Το 2019, φερ’ ειπείν, είχε αφήσει εμβρόντητο, τόσο το ανώτατο βουδιστικό ιερατείο όσο και το κοινό σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, όταν δήλωσε ότι «εάν μετά από το θάνατό μου επανέλθω μετενσαρκωμένος σε γυναίκα, αυτή θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα όμορφη». Το γραφείο τύπου του Δαλάι Λάμα είχε αναγκαστεί και τότε να εκδώσει ανακοινωθέν, προσπαθώντας να περιορίσει τη ζημιά.