19 Απριλίου, 2024

Χρυσοχοΐδης φέρνει αστυνομικούς και από τη Σερβία: Πού θα περιπολούν στην Ελλάδα

«Αχόρταγος» Χρυσοχοΐδης φέρνει αστυνομικούς και από τη Σερβία: Πού θα περιπολούν στην Ελλάδα

Γιατί φέρνει Σέρβους αστυνομικούς στην Ελλάδα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης;

Τις περιπολίες Σέρβων αστυνομικών σε ελληνικές τουριστικές περιοχές όπου παραθερίζουν Σέρβοι τουρίστες, μαζί με Έλληνες αστυνομικούς, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά από συνάντηση με τον Σέρβο υπουργό Εσωτερικών, σκορπίζοντας προβληματισμό και απορίες, τόσο για την χρονική στιγμή που συμβαίνει αυτό, όσο και για την ουσία, που φέρνει αλλοδαπούς αστυνομικούς να επιχειρούν σε ελληνικά εδάφη.

«Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας στον λαό της Σερβίας στην κυβέρνηση του κ. Βούσιτς και προσωπικά στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ήρθε σήμερα εδώ για να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα, στον πόλεμο που κάνει η Ελλάδα ενάντια στις καταστροφικές πυρκαγιές που συμβαίνουν αυτές τις μέρες» μπορεί να δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο οι ανακοινώσεις που επιφύλαξε μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο Αλεξάνταρ Βούλιν δεν αφορούσαν στενά την πυρόσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην Εύβοια και αλλού για όγδοη ημέρα, αλλά με Σέρβους αστυνομικούς που θα επιχειρούν σε ελληνικές τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση επισημάνθηκε το άριστο επίπεδο της συνεργασίας, τόσο σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Και οι δυο πλευρές εξέφρασαν την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, παράνομης μετανάστευσης και κυβερνοεγκλήματος μέσω της παροχής τεχνογνωσίας, ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και επιτόπιων επισκέψεων – συναντήσεων εμπειρογνωμόνων.

Οι αποφάσεις ωστόσο που ελήφθησαν θέλουν Σέρβους αστυνομικούς να επιχειρούν σε κοινές περιπολίες με Έλληνες συναδέλφους τους σε «διάφορες» τουριστικές περιοχές της χώρας, «όπου υπάρχει πλειοψηφία Σέρβων τουριστών έτσι ώστε οι περιοχές αυτές να είναι ακόμα ασφαλέστερες με την παρουσία των Σέρβων αστυνομικών» όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η έμπρακτη υποστήριξη της σερβικής πλευράς, με την αποστολή σημαντικού αριθμού πυροσβεστικών οχημάτων, εναέριων μέσων, καθώς και έμψυχου δυναμικού, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό, επιτακτική κρίθηκε η ανάγκη για σύναψη διμερούς Συμφωνίας για την προστασία από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Σημειώνεται πως η Σερβία φέρεται να έχει αποστείλει τρία ελικόπτερα, οχήματα και προσωπικό στην Ελλάδα ως συνδρομή για τις πυρκαγιές.

«Με τον κ. Vulin συζητήσαμε επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος. Έχουμε εδώ και αρκετό καιρό που συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε εγκληματικές ομάδες που δρουν στην Ελλάδα από διεθνικές ομάδες των Βαλκανίων. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Η συνεργασία μας έχει αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε και ενισχύοντας και τη δική μας προσπάθεια που κάνουμε εδώ για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος» δήλωσε σε άλλο σημείο ο Μ. Χρυσοχοΐδης, που αναφέρθηκε ακόμα σε «μια συμφωνία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως επίσης ανταλλάσσουμε εμπειρίες, σκέψεις, εκπαίδευση για το θέμα του κυβερνοεγκλήματος για το οποίο συμφωνήσαμε Έλληνες αξιωματικοί να επισκεφθούν το Βελιγράδι, προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση της Σερβίας απέναντι στο κυβερνοέγκλημα».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Σταυρακάκης, ο Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Βαρούνης και ο Σύμβουλος Πολιτικής Ασφάλειας του Υπουργού Τριαντάφυλλος Καρατράντος. Συνάντηση είχε ο Σέρβος υπουργός και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες για τη σημαντική βοήθεια που έχει στείλει σήμερα η Σερβία στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.