19 Απριλίου, 2024

Champions League: Πολύ… ξύλο, αλλά όλα «μηδέν» στη Μαδρίτη και η Σίτι απέκλεισε την Ατλέτικο

Champions League: Πολύ… ξύλο, αλλά όλα «μηδέν» στη Μαδρίτη και η Σίτι απέκλεισε την Ατλέτικο – Έπαιξε με τη φωτιά και δεν κάηκε η Λίβερπουλ – Δείτε τα γκολ

Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ-Βιγιαρέαλ είναι τα ζευγάρια των ημιτελικών του Champions League – H Σίτι άντεξε στο σφυροκόπημα (και το ξύλο) της Ατλέτικο και το τελικό 0-0 την έστειλε στην τετράδα – Ο Τσιμίκας είχε δύο ασίστ στο ισόπαλο 3-3 της Λίβερπουλ με την Μπενφίκα

Στη Μαδρίτη έπεσαν κορμιά, όπως ακριβώς αναμενόταν, αλλά η Σίτι ξεπερνώντας ένα εφιαλτικό δεύτερο ημίχρονο κράτησε το 0-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά χάρις στο 1-0 με το οποίο είχε νικήσει στο Μάντσεστερ πριν από μια εβδομάδα…

Ακριβώς αντίθετο το θέμα στο Άνφιλντ όπου Λίβερπουλ και Μπενφίκα σε ένα ρεσιτάλ επιθετικού ποδοσφαίρου αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3 με τους Άγγλους να προκρίνονται έχοντας κερδίσει με 3-1 στη Λισαβόνα.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης απέδειξε ότι μπορεί να παίξει και επιθετικά (όταν θέλει…), η Μάντσεστερ Σίτι δέχθηκε σημαντική πίεση στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά άντεξε στο «Wanda Metropolitano», πήρε το 0-0 και, χάρη στη νίκη της με 1-0 στο πρώτο ματς, έκλεισε ραντεβού με την Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά του Champions League (26 ή 27 Απριλίου και 3 ή 4 Μαΐου), με το πρώτο παιχνίδι στο «Etihad».

Σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι, ο Ντιέγκο Σιμεόνε προτίμησε τον Τομά Λεμάρ στην μεσοεπιθετική γραμμή, με τον Μάρκος Γιορέντε σε ρόλο δεξιού μπακ – χαφ αντί του Σίμε Βρσάλικο.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, χωρίς τον τιμωρημένο Γκαμπριέλ Ζεσούς, είχε στην διάθεση του τον (επιστρέφοντα από τιμωρία) Κάιλ Γουόκερ για το δεξί άκρο της άμυνας, με τον Ζοάο Κανσέλο να πηγαίνει στα αριστερά αντί του Νέιθαν Ακέ, με τον (κομβικό στο πρώτο παιχνίδι) Φιλ Φόντεν να παίρνει την θέση του Ραχίμ Στέρλινγκ στην επιθετική τριάδα.

Οι Ροχιμπλάνκος, με την ώθηση του κατάμεστου «Wanda Metropolitano», μπήκαν «φουριόζοι» και με σαφώς πιο επιθετική διάθεση απ’ ότι στο πρώτο παιχνίδι, κάτι που άλλωστε δεν ήταν και τόσο… δύσκολο.

Οι Πολίτες, αργά αλλά σταθερά, πήραν την μπάλα και τον (σχετικό) έλεγχο του ρυθμού, έχοντας μάλιστα και την πρώτη (ακίνδυνη) τελική, σε κεφαλιά άουτ του Τζον Στόουνς ύστερα από κόρνερ (10’).

Ο καλός ρυθμός του αγώνα, στον οποίο βοηθούσε και ο διαιτητής Ντάνιελ Σίμπερτ αφήνοντας το να κυλάει, διακόπηκε από τραυματισμό στο κεφάλι του Φόντεν ύστερα από εναέριο τζαρτζάρισμα του Φελίπε, εξαιτίας του οποίου ο ταλαντούχος Άγγλος μεσοεπιθετικός έπαιξε με μπαταρισμένο κεφάλι για το υπόλοιπο του ματς.

Στο ένας εναντίον ενός, οι ποιοτικότεροι παίκτες των δύο ομάδων τα έβρισκαν σκούρα με τους αντίπαλους αμυντικούς, η Σίτι δεν είχε την γνωστή της κυκλοφορία λόγω και της πίεσης της Ατλέτικο και, όταν μπόρεσε να βγάλει μια επίθεση της προκοπής, ο Κέβιν Ντε Μπρόινε είδε το σουτ του από το ύψος της μεγάλης περιοχής να σταματάει στα σώματα (27’).

Δοκάρι ο Γκιντογκάν
Οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να πατούν καλύτερα στο γήπεδο και, με την συμπλήρωση του ημιώρου, άγγιξαν το 0-1, το οποίο θα έδινε αναμφίβολα μια άλλη δυναμική στη συνέχεια του παιχνιδιού.

Καταπληκτική μπαλιά του Ριγιάντ Μαχρέζ στον Γουόκερ στην πλάτη της άμυνας, σεντρα του τελευταίου από τα δεξιά για τον Φόντεν, αυτός σερβίρει στον Ιλκάι Γκιντογκάν, το σουτ του οποίου από το ύψος του πέναλτι σταμάτησε στο δοκάρι της εστίας τους Γιάν Όμπλακ, προτού η άμυνα της Ατλέτικο διώξει όπως όπως.

Η ευκαιρία – μισό γκολ της Σίτι αφύπνισε (εν μέρει) την Ατλέτικο, η οποία με μακρινό σουτ του Ζοφρουά Κοντογκμπιά που μπλόκαρε ο Έντερσον έκανε την πρώτη της τελική, όχι στα 35 λεπτά του δεύτερου αγώνα, αλλά στα… 125 συνολικά και των δύο!

Ήταν, πάντως, μια ερυθρόλευκη αναλαμπή στο πρώτο 45λεπτο, όπου η Σίτι κυριάρχησε μέσα από την κατοχή (έφτασε το 70,3%), χωρίς να απειλήσει ιδιαίτερα (παρά τις οκτώ τελικές), πλην βεβαίως του δοκαριού του Γκιντογκάν, αφού δεν εκμεταλλεύτηκε παραπάνω κάποιο από τα τέσσερα κόρνερ που κέρδισε.

Άλλη Ατλέτικο στο β’
Η Ατλέτικο, βλέποντας τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, ανέβασε ρυθμούς στο δεύτερο μέρος και, με το «καλημέρα», ανησύχησε την άμυνα των Πολιτών με τον Αντουάν Γκριεζμάν, προτού ο Αϊμερίκ Λαπόρτ παρεμβληθεί στο σουτ του συμπατριώτη του από πλάγια θέση για να στείλει την μπάλα σε κόρνερ.

Ο Ρενάν Λόντι άρχισε να γίνεται πιο επιδραστικός στο παιχνίδι των Ροχιμπλάνκος, οι σέντρες προς την αγγλική εστία… μύριζαν περισσότερο κίνδυνο και, στο 56’, το σουτ του Γκριεζμάν από το ύψος της μεγάλης περιοχής έφυγε ελάχιστα άουτ, ρίχνοντας αποφασιστικά λάδι στη… φωτιά του παιχνιδιού.

Η Σίτι δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει όπως ήθελε και ξέρει την μπάλα (εξαιρετική η πίεση πάνω στον Ρόδρι), με αποτέλεσμα κατά διαστήματα να υποχρεούται σε έναν πιο παθητικό και αμυντικό ρόλο, με τον Γκουαρδιόλα να αιφνιδιάζει και να αντικαθιστά τον (μάλλον άκεφο) Ντε Μπρόινε με τον Ραχίμ Στέρλινγκ, με τον Μπερνάρντο Σίλβα βεβαίως να οπισθοχωρεί εντελώς πλέον στα χαφ. Ο Βέλγος, πάντως, έδειξε να έχει ενοχλήσεις στην δεξιά γάμπα.

Ο Σιμεόνε, με το ματς να πλησιάζει στο τελευταίο 20λεπτο, τα έπαιξε όλα για όλα, ρίχνοντας ταυτόχρονα Ροντρίγκο Ντε Πολ, Γιανίκ Φερέιρα Καρασκό και Άνχελ Κορέα, την ώρα που ο Γκουαρδιόλα… καρδιοχτυπούσε για τον τραυματισμό του πολύτιμου Γουόκερ, ο οποίος δεν μπόρεσε να συνεχίσει, με τον Ακέ να παίρνει την θέση του στο γήπεδο για να αγωνιστεί στα αριστερά της άμυνας, με τον Ζοάο Κανσέλο να αλλάζει πλευρά.

Με το «καλημέρα», οι νεοεισελθέντες Κορέα και Ντε Πολ συνδυάστηκαν, με το σουτ του δεύτερου στη κίνηση να φεύγει ελάχιστα άουτ πάνω από την εστία της προβληματισμένης (και προβληματικής) Σίτι.

Η Ατλέτικο μύρισε… αίμα, πίεζε όλο και πιο ψηλά, ο Ντε Πολ είχε και δεύτερο επικίνδυνο σουτ άουτ στο 77’, αλλά στους γηπεδούχους έλειπε το «κλικ» για να φτάσουν στο πολυπόθητο γκολ που θα έστελνε την «υπόθεση πρόκριση» στην παράταση.

Ο Γκουαρδιόλα, βλέποντας τα σκούρα, έριξε τον 37χρονο Φερναντίνιο αντί του Μπερνάρντο Σίλβα ψάχνοντας μεγαλύτερη ισορροπία στην μεσαία γραμμή, χωρίς όμως να αλλάξει το (διαρκές) μομέντουμ υπέρ της Ατλέτικο, με νέα ευκαιρία του Κορέα.

Πίεση, ευκαιρίες, ξύλο και αποβολή
Ο αγώνας ήταν εκεί που τον ήθελαν η Ατλέτικο και ο Σιμεόνε, ο οποίος έβαλε στο τελευταίο δεκάλεπτο τον Ματέους Κούνια αντί του κουρασμένου Ζοάο Φέλιξ, αλλά και τον Λουίς Σουάρες, γνωρίζοντας πόσο καθοριστικός μπορεί να γίνει ο Ουρουγουανός σε τέτοια παιχνίδια, ακόμα και στα 35 του χρόνια.

Καταπληκτικός συνδυασμός της Ατλέτικο, βαθιά μπαλιά του Καρασκό, γύρισμα του Κορέα στον Κούνια και σουτ – φαρμάκι του Βραζιλιάνου που έδιωξε σε κόρνερ ο Στόουνς, στην μεγαλύτερη ευκαιρία των γηπεδούχων (86’).

Η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο και η ένταση επίσης, με τον Φόντεν να πέφτει κάτω από φάουλ του Φελίπε εκτός αγωνιστικού χώρου, με τον Άγγλο να… σέρνεται εντός γηπέδου για να διακόψει το παιχνίδι, με μια κλοτσοπατινάδα που στοίχισε εντέλει την κόκκινη στον (πολύ) θερμόαιμο Βραζιλιάνο αμυντικό της Ατλέτικο, όταν το ματς είχε μπει ήδη στις καθυστερήσεις.

Η λογική ήταν πλέον… απούσα, η μπάλα πήγαινε πάνω – κάτω, η Ατλέτικο με δέκα και ανοιχτή στην άμυνα, με τον Στέρλινγκ να σερβίρει έτοιμο γκολ στον Γκιντογκάν, αλλά αυτός να νικιέται από τον Όμπλακ. Τον Σλοβένο μιμήθηκε και ο Έντερσον στο δωδέκατο λεπτό των καθυστερήσεων (!) αποκρούοντας το σουτ του Κορέα μέσα από την περιοχή, διατηρώντας το 0-0, το οποίο εντέλει έστειλε την Σίτι στα ημιτελικά για να ανταμώσει με την έτερη ομάδα της Μαδρίτης. Την πιο καλή όμως..

Το φινάλε βρήκε τον Σιμεόνε να χειροκροτεί ειρωνικά την Σίτι για τις καθυστερήσεις που έκαναν οι ποδοσφαιριστές της, με τον Ζοάο Κανσέλο να βλέπει κάρτα που θα τον αφήσει εκτός από τον πρώτο ημιτελικό, από τον οποίο ενδεχομένως να λείψει και ο Γουόκερ. Βινίσιους Ζούνιορ, ακούς;

Ατλέτικο Μαδρίτης (Ντιέγκο Σιμεόνε): Όμπλακ – Γιορέντε, Σάβιτς, Φελίπε, Ρεϊνίλδο – Λεμάρ (82’ Σουάρες), Κοντογκμπιά, Κόκε (69’ Ντε Πολ), Ρενάν Λόντι (69’ Κορέα) – Γκριεζμάν (69’ Καρασκό), Ζοάο Φέλιξ (82’ Ματέους Κούνια).

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρδιόλα): Έντερσον – Γουόκερ (73’ λ. τρ. Ακέ), Στόουνς, Λαπόρτ, Ζοάο Κανσέλο – Γκιντογκάν, Ρόδρι, Ντε Μπρόινε (65’ Στέρλινγκ) – Μαχρέζ, Φόντεν, Μπερνάρντο Σίλβα (78’ Φερναντίνιο).

Λίβερπουλ-Μπενφίκα
Το ευρωπαϊκό κοστούμι τού πηγαίνει… γάντι. Ο Κώστας Τσιμίκας επέστρεψε στη δράση με τη Λίβερπουλ στο Champions League και φρόντισε να κρίνει την ελληνική «μονομαχία» των προημιτελικών, απέναντι στον Οδυσσέα Βλαχοδήμο.

Πώς αλλιώς; Με τις ασίστ του. Χάρη σε δύο δημιουργίες του εξαιρετικού απόψε, Έλληνα μπακ και με έτερο πρωταγωνιστή τον Ρομπέρτο Φιρμίνο, οι Reds προκρίθηκαν για δεύτερη σερί φορά χωρίς να νικήσουν στο «Άνφιλντ» (3-3), απέναντι στη Μπενφίκα και τον Ντάρβιν Νούνιες που «έλαμψε» ξανά στο κορυφαίο επίπεδο κι ετοιμάζεται για το step-up στην καριέρα του.

Ο Τσίμι άρπαξε την ευκαιρία με το καλησπέρα. Το rotation του Κλοπ έπειτα από δύο απαιτητικά ματς σε Λισαβόνα και Μάντσεστερ ήταν ευρύ και ο διεθνής μπακ πήρε θέση στα αριστερά της άμυνας, δείχνοντας ότι περίμενε εναγωνίως αυτό το ματς. Από την αρχή αποτέλεσε στήριγμα του Ζότα από αριστερά στην ανάπτυξη των Reds και κατοχύρωσε τις εκτελέσεις κόρνερ από την ίδια πλευρά.

Η Λίβερπουλ βέβαια τα… χρειάστηκε στο 13’, όταν το φοβερό σουτ του Έβερτον έφυγε λίγο δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Άλισον. Η συνέχεια, όμως, ανήκε στους γηπεδούχους, οι οποίοι υποχρέωσαν τον Βλαχοδήμο στο 20’ να συνεχίσει από εκεί που το… άφησε στο «Ντα Λουζ», πραγματοποιώντας σπουδαία διπλή επέμβαση σε Φιρμίνο και Ζότα.

Ένα λεπτό αργότερα, ο Τσιμίκας πήρε τη θέση του Ρόμπερτσον και δημιούργησε γκολ-καρμπόν με το 1-0 του πρώτου αγώνα, σερβίροντας τη μπάλα με εξαιρετική εκτέλεση κόρνερ στο κεφάλι του Κονατέ.