28 Μαρτίου, 2024

Αυξάνεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα πάρετε 15 ευρώ, τι αλλάζει για φυσικό αέριο

Αυξάνεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα πάρετε 15 ευρώ, τι αλλάζει για φυσικό αέριο

Τι λένε οι πληροφορίες για αύξηση στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος;

Τα καλά νέα είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν εμφανίστηκε πρόθυμος να ομαλοποιήσει τις τιμές του φυσικού αερίου, δηλαδή με απλά λόγια να ανοίξει τις στρόφιγγες και η πρώτη αντίδραση της αγοράς ήταν αν μη τι άλλο θετική.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα κι αυτό δεν μοιάζει αρκετό για να επιστρέψουμε στα προ (ενεργειακής) κρίσης και πανδημίας επίπεδα.

Η διαδικασία της “πράσινης” μετάβασης που αναδεικνύει το στρατηγικό ρόλο του φυσικού αερίου ως καύσιμο μετάβασης, η απορρόφηση τεράστιων ποσοτήτων LNG από τις χώρες της Άπω Ανατολής, η εκτόξευση των τιμών δικαιωμάτων ρύπων, η ανεπάρκεια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο αν μη τι άλλο δημιουργεί και συντηρεί ένα κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά Ενέργειας.

Κι αν συνυπολογίσει κανείς την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος βγαίνοντας από το τούνελ της πανδημίας, έχει την πλήρη εικόνα, όπως αυτή αποτυπώνεται, άλλωστε, στην εκτόξευση των χονδρικών τιμών του ηλεκτρικού στο +240% από πέρσι.

Αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος

Με φόντο τα χθεσινά στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που έδειξαν χονδρική τιμή πάνω από τα 204 ευρώ/MWh, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 40-50%, χωρίς να περιμένει αν και πότε η αγορά θα ομαλοποιηθεί.

Oι παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκε ο αρχικός σχεδιασμός για επιδότηση με 9 ευρώ το μήνα, είχαν ξεπεραστεί σχεδόν από την επομένη των ανακοινώσεων.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η επιδότηση θα ανέβει στα 40-45 ευρώ/MWh από 30 ευρώ που έχει ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα το μηνιαίο όφελος για όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως παρόχου να φτάνει στα 14-15 ευρώ αντί για 9 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα η ΔΕΗ “τρέχει” έκπτωση στα τιμολόγια της, η οποία διαμορφώνεται σε 30% ως τις 300 kWh και φτάνει ως το 40% για κατανάλωση από 300 ως 600 kWh.

Το κονδύλι για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνει, πλέον, στα 280 με 300 εκατ. Ευρώ.

Δρομολογούνται οι αποφάσεις για την επιδότηση φυσικού αερίου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν και οι αποφάσεις για την επιδότηση του φυσικού αερίου, αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι κρίσιμες. Το κονδύλι που θα διατεθεί υπολογίζεται σε 150 με 200 εκατ. Ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια.

Στο πρώτο σενάριο, η επιδότηση φυσικού αερίου- η οποία προβλέφθηκε με σχετική τροπολογία- θα τεθεί υπό την “ομπρέλα” του επιδόματος θέρμανσης, που θα έχει αυξημένα (20-30%) εισοδηματικά όρια έτσι ώστε να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων.

Στο δεύτερο σενάριο, η επιδότηση θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, δηλαδή θα αφορά σε όλα τα νοικοκυριά, όπως ακριβώς ισχύει για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτήν την περίπτωση, το ποσό της έκπτωσης θα περάσει στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου είτε των πολυκατοικιών για τη θέρμανση είτε και των οικιακών καταναλωτών.

Η τιμή του φυσικού αερίου στη χθεσινή συνεδρίαση τρόμαξε και τους πιο “ψημένους” traders, καθώς “σκαρφάλωσε” ως τα 161,5 ευρώ, συνδράμοντας στη “βουτιά” των χρηματιστηρίων. Οι δηλώσεις Πούτιν αλλά και των Αζέρων, επέδρασαν καταπραϋντικά και είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου “βούτηξε” τελικά στα 104,90 ευρώ, ενώ και τα συμβόλαια του ερχόμενου Απριλίου “έχασαν” γύρω στα 40 ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 50 ευρώ. Ακόμα κι έτσι, έχουν διαφορά 185% από τις τιμές του περασμένου Ιανουαρίου…