Αυτοψία στη Βαρυμπόμπη: Αγώνας δρόμου για αντιπλημμυρικά στις καμένες περιοχές – Αγωνιούν οι κάτοικοι

Αυτοψία στη Βαρυμπόμπη: Αγώνας δρόμου για αντιπλημμυρικά στις καμένες περιοχές – Αγωνιούν οι κάτοικοι

Εντατικοποιούνται οι εργασίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση στις πληγείσες περιοχές της Αττικής, όμως όσο πλησιάζει το φθινόπωρο, τόσο μεγαλώνει η ανησυχία των κατοίκων για πιθανές πλημμύρες.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστοφική φωτιά στην Αττική ώστε να θωρακιστούν από πιθανές πλημμύρες.

Ο ρεπόρτερ του OPEN Γιάννης Ζιάκας πραγματοποίησε αυτοψία στη Βαρυμπόμπη και τους Θρακομακεδόνες μεταφέροντας παράλληλα την αγωνία των κατοίκων οι οποίοι βιώνουν μεγάλη ανησυχία για νέο κύμα καταστροφών που μπορεί να προκύψει από καταιγίδες και πλημμύρες καθώς πλέον δεν υπάρχουν τα δέντρα για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά και τις φερτές ύλες.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου συνεχίζουν τις εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων στη Βαρυμπόμπη. Οι ρυθμοί έχουν εντατικοποιηθεί, καθώς, βρισκόμαστε ήδη στις πρώτες μέρες του φθινοπώρου, και η ανησυχία για τις βροχές μεγαλώνει.

«Στην πρώτη βροχή θα υπάρχει πρόβλημα»

«Κάτι που φοβόμαστε είναι ότι στην πρώτη βροχή θα υπάρχει πρόβλημα γιατί πια δεν υπάρχει και το δάσος στο βουνό για να συγκρατήσει το νερό», δηλώνει στο OPEN κάτοικος της περιοχής.

Πάνω από τις πληγείσες περιοχές δεν έχει μείνει τίποτα να κρατήσει το νερό και τις φερτές ύλες σε περίπτωση που μία επικείμενη κακοκαιρία πλήξει τις περιοχές που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη.

 

Στην περιοχή γίνεται μία ολοκληρωμένη και τεράστια, κολοσσιαία προσπάθεια αυτή τη στιγμή να προλάβουμε να καθαρίσουμε ρέματα, τους δρόμους, τα καμμένα όλες τις περιοχές που είναι πιο επικίνδυνες, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κωφό, αντιδήμαρχο Θρακομακεδόνων και τοπικής ανάπτυξης του δήμου Αχαρνών.

Όπως μεταδίδει ο Γιάννης Ζιάκας, τα συνεργεία της Περιφέρειας συνεχίζουν και δουλεύουν καθώς πλέον προτεραιότητα στη Βαρυμπόμπη αλλά και στις άλλες πληγείσες περιοχές είναι να καθαριστούν τα ρέματα και να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα όσο πλησιάζουμε πλέον στην καρδιά του φθινοπώρου.

«Προβλήματα θα υπάρχουν 100%»

Με την κάμερα του OPEN, βρέθηκε σε ένα από τα πρώτα σπίτια της Βαρυμπόμπης, απ’ τα οποία πέρασαν οι πύρινες γλώσσες προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Ο φόβος πλέον του ιδιοκτήτη είναι να μην είναι και το πρώτο σπίτι το οποίο θα χτυπήσουν ενδεχόμενες πλημμύρες.

«Προβλήματα θα υπάρχουν 100%. Όλα τα ρέματα αυτά, τα νερά θα κατεβαίνουν όπως θέλουν αυτά και θα χτυπάει στο τοίχο το νερό, δεν κρατιέται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του σπιτιού περιγράφοντας την αγωνία των κατοίκων στις πυρόπληκτες περιοχές

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, «η Περιφέρεια Αττικής, με εντατικούς ρυθμούς, συνεχίζει με τα συνεργεία, σε καθημερινή βάση, τους καθαρισμούς των ρεμάτων με έμφαση στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας».

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι εργασίες προχωρούν, υπάρχουν σημεία εξαιρετικής επικινδυνότητας.

Παράλληλα και στους Θρακομακεδόνες, η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς αρκετά μικρά ρέματα που κατεβαίνουν από την Πάρνηθα είναι σχεδόν φραγμένα από πεσμένους καμμένους κορμούς.

«Τώρα φαντάζομαι θα είναι ακόμα χειρότερα ειδικά σε εκείνες τις περιοχές που τις πλησίασε πολύ η φωτιά», αναφέρει κάτοικος των Θρακομακεδόνων.

Μπορεί ως ένα βαθμό να έχουν γίνει οι καθαρισμοί, αλλά οι μάντρες και τα πεσμένα δέντρα μέσα σε ρέματα, μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέουν για την τύχη των πυρόπληκτων περιοχών σε μία επικείμενη κακοκαιρία.

 434 total views,  2 views today

.