19 Απριλίου, 2024

Athens Pride: «Όχι» στη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών

Athens Pride: «Όχι» στη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών

Το διήµερο 16-17 Ιουνίου, στην Τεχνόπολη του ∆ήµου Αθηναίων στο Γκάζι και παράλληλα µε τις εκδηλώσεις των τελευταίων ηµερών του Athens Pride, θα διεξαχθεί το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών (European LGBTI+ Police Association – EGPA). Περίπου 100 αστυνοµικοί – πεταλούσες από 17 χώρες της Ε.Ε. εκπροσωπώντας χιλιάδες µέλη της EGPA θα βρίσκονται στην Αθήνα ειδικά για να συµµετάσχουν στο συνέδριο, αλλά και για να λάβουν µέρος, φορώντας κανονικά τις αστυνοµικές στολές τους, στη µεγάλη παρέλαση που παραδοσιακά κλείνει τις εκδηλώσεις του Pride, το Σάββατο 18 Ιουνίου.

Με την στήριξη Μητσοτάκη, Μπακογιάννη και λοιπών ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΛΑΓΝΩΝ, ο γενικός τίτλος των εργασιών του συνεδρίου είναι «Κτίζοντας γέφυρες» και, σύµφωνα µε τους διοργανωτές, η Ελλάδα επελέγη διότι ανήκει στις χώρες της Ε.Ε. όπου οι προκαταλήψεις κατά της διαφορετικότητας γενικώς, αλλά και ειδικώς για τα µη στρέιτ άτοµα παραµένουν ισχυρές, παρά τη σηµαντική πρόοδο των τελευταίων ετών. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στον χάρτη του παρατηρητηρίου Rainbow Europe 2022 η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη µέση της κατάταξης, µε 52% ως προς τον σεβασµό στα ανθρώπινα δικαιώµατα και την άνευ όρων ισότητα.

Οπότε, το «Κτίζοντας γέφυρες» ερµηνεύεται σαν φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών να καλύψει το χάσµα, όπως λένε, πρωτίστως ανάµεσα στην Αστυνοµία και τα άτοµα ΛΟΑΤΚΙ+. Οσο και εάν αυτό µοιάζει παράδοξο, η ιδιότητα του αστυνοµικού απωθεί και ακυρώνει οποιαδήποτε τάση αλληλεγγύης εκ µέρους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα της πιο µαχητικής πτέρυγας, η οποία στοιχίζεται πολιτικά µε την Αριστερά – την άκρα εξωκοινοβουλευτική κυρίως.

Ανησυχίες

Μάλιστα, στο παρελθόν έχουν σηµειωθεί επεισόδια κατά τη διάρκεια του Athens Pride, ανάµεσα σε ένστολους ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνοµικούς και οµάδες ακτιβιστών. Ορισµένοι εκφράζουν την ανησυχία ότι, λόγω του Συνεδρίου των Ευρωπαίων ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών θα υπάρξει και φέτος αναταραχή στην κοινότητα. Επιπλέον, η αθωωτική απόφαση της ∆ικαιοσύνης υπέρ των αστυνοµικών οι οποίοι ενεπλάκησαν στο επεισόδιο που κατέληξε στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου δηµιουργεί µια αρνητική συγκυρία αφού σύμφωνα με τους εκπρόσωπους των ομοφυλόφιλων, οι αστυνομικοί έπρεπε όχι μόνο να επιτρέψουν στον Κωστόπουλο να κλέψει αλλά και να τον κεράσουν και κανένα καφεδάκι. Η ένταση µπορεί να καταλήξει ακόµη και σε βίαιη σύγκρουση των οργάνων της τάξης µε τον πυρήνα των λεγόµενων «αναρχο-κουίρ», όπως έγινε το 2017 όταν οι θιασώτες της συγκεκριµένης τάσης είχαν φωνάξει υβριστικά συνθήµατα κατά των Ελλήνων ΛΟΑΤΚΙ+ αστυνοµικών, τους εµπόδισαν να συνεχίσουν την πορεία προς το Σύνταγµα και απέσπασαν βίαια το πανό τους. ∆εν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι στο επίσηµο πρόγραµµα του Pride δεν αναφέρεται πουθενά η διεξαγωγή του Συνεδρίου των Ευρωπαίων ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών. Το Athens Pride τηρεί επιφυλακτική στάση, αν και στην πράξη δεν απαγορεύει στους ένστολους να παρελάσουν en bloc, ως ξεχωριστή οµάδα.

Υποστήριξη και VIPs

Οπως και να ‘χει, το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του ∆ήµου Αθηναίων και του δηµάρχου Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος µάλιστα θα παραθέσει δεξίωση προς τιµήν των ξένων συνέδρων το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιουνίου. Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ενώ πρόσκληση να παρευρεθούν και να παρέµβουν στο Συνέδριο των Ευρωπαίων ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών έχουν λάβει επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνοµίας αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ανώτατα στελέχη των σωµάτων ασφαλείας, πολιτικοί από όλα τα κόµµατα, καθώς και ευρωβουλευτές, επιστήµονες και καθηγητές πανεπιστηµίου από τους κλάδους της νοµικής, της ιατρικής, των ανθρωπιστικών επιστηµών κ.ά. Καθώς το πρόγραµµα των οµιλητών θα τελεί υπό διαµόρφωση ως την τελευταία στιγµή, ο κατάλογος των υψηλών προσκεκληµένων παραµένει ανοικτός. Οι διοργανωτές, πάντως, θεωρούν µέχρι στιγµής βέβαιη την παρουσία των ευρωβουλευτών Στέλιου Κιμπουρόπουλου (Ν.∆.), Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Αρβανίτη (ΣΥΡΙΖΑ), όπως και άλλων κοµµατικών στελεχών από Ν.∆., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Εκτός από τον ∆ήµο Αθηναίων ο οποίος παραχωρεί την Τεχνόπολη για τη διεξαγωγή των οµιλιών και των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του διηµέρου, το Συνέδριο της EGPA υποστηρίζουν επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συµβούλιο της Ευρώπης, η Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών του Ιδρύµατος Ωνάση, η Frontex, το Open Society Foundations, το Human Rights 360, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο για τον Σεξουαλικό Προσανατολισµό και την Ταυτότητα Φύλου, καθώς και άλλοι φορείς υπέρ της προώθησης αντιρατσιστικών πρακτικών κ.λπ.

Το Συνέδριο των Ευρωπαίων ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και η φετινή φιλοξενία του στην Αθήνα ήταν αρχικώς προγραµµατισµένη για το 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδηµίας. Το προηγούµενο συνέδριο έγινε το 2018 στο Παρίσι και το 2016 στο Αµστερνταµ µε ευρεία συµµετοχή συνέδρων από 28 χώρες, ενώ για τον Ιανουάριο του 2023 έχει προγραµµατιστεί το Παγκόσµιο Συνέδριο ΛΟΑΤΚΙ+ Αστυνοµικών, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Άντε και καλή διασκέδαση σε όλους…