19 Απριλίου, 2024

Άρση μέτρων ή παράταση: Όλα τα σενάρια για ωράριο στην εστίαση, μουσική και γήπεδα – Χαμός με το πρόστιμο των 100 ευρώ

Άρση μέτρων ή παράταση: Όλα τα σενάρια για ωράριο στην εστίαση, μουσική και γήπεδα – Χαμός με το πρόστιμο των 100 ευρώ

Σήμερα η κρίσιμη απόφαση

Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για άρση μέτρων ή για παράταση. Όλα τα σενάρια για το ωράριο στην εστίαση, τη μουσική και τα γήπεδα.

Παράταση στα μέτρα για το ωράριο στην εστίαση, τη μάσκα παντού, τη μάσκα ΚΝ95 στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα, τα οποία ελήφθησαν στην περίοδο των γιορτών, εκτιμάται πως θα εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε άρση μέτρων και η τελική απόφαση είναι δική της. Όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση θα ήθελε «αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της μουσικής και του ωραρίου με τη λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή τη 16η Ιανουαρίου».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, πως «το αν θα παραταθεί το μέτρο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είναι κάτι που θα το ξέρουμε μέσα στην εβδομάδα αναλόγως και από την επιδημιολογική εικόνα».

Την απόφαση για παράταση των μέτρων φέρνει πιο κοντά και το άνοιγμα των σχολείων, καθώς τις επόμενες μέρες θα φανεί η επιβάρυνση.

Πάντως ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε χθες πως είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει «σημειακά να μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα», απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης της μουσικής, αλλά και αύξησης της χωρητικότητας στα γήπεδα, αφού γνωστοποίησε ότι πλέον τα μέτρα αξιολογούνται εβδομαδιαίως.

«Τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση» είπε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ως επαρκή, ενώ πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται επιπλέον».

«Αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα» σχολίασε, στον απόηχο της συζήτησης περί χαλάρωσης των περιορισμών ο κ. Πλεύρης και κατέληξε, λέγοντας πως «αν τώρα η Επιτροπή εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο προφανώς και αυτό θα εκτιμηθεί».

Παράταση μιας εβδομάδας για τα περιοριστικά μέτρα

Με τα νέα δεδομένα η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών αναμένεται να καταλήξει σε παράταση του συνόλου των μέτρων, αλλά και της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star από κυβερνητικές πηγές:

  • Δεν υπάρχει συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων από την επόμενη εβδομάδα.
  • Η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Επιτροπή την παράταση του ισχύοντος πλαισίου μέτρων.

Όπως λένε, η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Επιτροπή

Χαμός με το πρόστιμο 100 ευρώ

Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα του προστίμου, ύψους 100 ευρώ για τους πολίτες άνω των 60 ετών που θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι από την ερχόμενη Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου.

Πιθανότατα – και παρά τα σχετικά αντιφατικά μηνύματα – σε εφαρμογή κανονικά θα τεθεί από την προηγούμενη ημέρα (Κυριακή 16 Ιανουαρίου) το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών άνω των 60 ετών, το οποίο θα επισείει για όσους δεν προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

«Από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί και νομοθετηθεί εδώ και μήνες. Θα επιβάλλονται τα πρόστιμα σε όσους συμπολίτες μας επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι, κάθε μήνα για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επισημαίνοντας πως «στο τέλος Ιανουαρίου οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας άνω των 60 δεν θα δουν τη σύνταξη του Φεβρουαρίου μειωμένη. Θα δουν στην ΑΑΔΕ πιστοποιημένο πρόστιμο. Θα βεβαιώνεται στην Εφορία αμέσως».

Επιπλέον, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών, λέγοντας πως «είναι μια σκέψη, η οποία υπάρχει στο τραπέζι.

Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Σύντομα θα ξεκαθαριστεί αν θα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση ή όχι», με δεδομένο ότι «το ηλικιακό κριτήριο σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο ουσιαστικό, γιατί σε προφυλάσσει από τις βαριές νοσήσεις και την περαιτέρω επιβάρυνση των Μ.Ε.Θ.».