Με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ να αυξάνονται σχεδόν καθημερινά, δύσκολη εξίσωση παραμένει για την κυβέρνηση η άρση του lockdown, το οποίο έχει ήδη πάρει παράταση για μια εβδομάδα στην Αττική.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη και του OPEN TV, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αν δεν αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο σύστημα υγείας, τότε είναι πολύ δύσκολο να γίνει σταδιακή άρση των περιορισμών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι πρέπει κάποια στιγμή να κινηθεί και η οικονομία, η κυβέρνηση μελετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων σταδιακά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Τα βήματα για το άνοιγμα
Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο. Aυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που οι εκπτώσεις έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου. Τo επόμενο βήμα είναι η επαναλειτουργία των σχολείων. Στη φάση, όμως, αυτή, ανησυχία υπάρχει για το ενδεχόμενο διασποράς της βρετανικής μετάλλαξης από τα σχολεία στα σπίτια και τη μετάδοσή της μέσω των παιδιών στους γονείς. Αν όλα πάνε καλά, το άνοιγμα των σχολείων δρομολογείται για μετά τις 15 Μαρτίου. Ύστερα, σειρά έχουν τα ξενοδοχεία, τα οποία – εκτός απροόπτου – θα δουλέψουν πάλι τον Απρίλιο και τελευταία έρχεται η εστίαση. Όλα αυτά, όμως, θα γίνουν, σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα έκρηξη των κρουσμάτων και στις ΜΕΘ.
Τα 3 κριτήρια για να γίνουν τα επόμενα βήματα
Για να επανεκκινήσει η οικονομία, να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού και να μπουν όλα σε μια μερική κανονικότητα, θα πρέπει να υπάρχουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα κριτήρια, τα οποία θα εξετάσουν οι ειδικοί για να λάβουν τις κρίσιμες αποφάσεις για την παράταση του lockdown που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πάρει παράταση ακόμη μιας εβδομάδας είναι τα εξής:
- Θα πρέπει να έχουν μειωθεί τα κρούσματα κορονοϊού
- Θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες
- Θα πρέπει να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα οι μεταλλάξεις
Σημειώνεται ότι μέσα σε μία περίπου εβδομάδα – και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 22 έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου – σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε ολόκληρη τη χώρα, καταγράφηκαν 8.514 κρούσματα και στον αριθμό αυτόν προστέθηκαν και τα 1.630 κρούσματα που εντοπίστηκαν το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου.
Πέτσας: 16 Μαρτίου ίσως ανοίξει η αγορά
Το πρωί του Σαββάτου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε στο μεταξύ πως η αγορά θα μπορέσει να ανοίξει στα μέσα Μαρτίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο. Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι».
Ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι ο πρωθυπουργός θέλει η αγορά να ανοίξει με κάθε τρόπο στις 16 Μαρτίου, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας. «Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα. Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Την ίδια ώρα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε, μιλώντας στο MEGA πως το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει στις 16 Μαρτίου.
Τι απαντούν Σαρηγιάννης και Γκίκας για το lockdown
Oι ειδικοί Αχιλλέας Γκίκας και Δημοσθένης Σαρηγιάννης έδωσαν τις απαντήσεις τους για το lockdown και τον κορονοϊό, μιλώντας στο OPEN TV. Ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Eμπειρογνομόνων, μίλησε στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας και για τους λόγους για τους οποίους το lockdown θα συνεχιστεί για μία ακόμη εβδομάδα. Όπως είπε, «τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε και έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, επομένως δεν μπορούσε να ανοίξει κάποια δραστηριότητα. Ελπίζουμε ότι οι επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα μας δώσουν καλύτερες προοπτικές. Είμαστε σε έναν κυκλώνα».
Στο ερώτημα γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού, ο κ. Γκίκας απαντά ότι από τη μια η μετάλλαξη και από την άλλη η κόπωση που έχει επικρατήσει, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων. «Βλέπουμε να αποκλιμακώνεται ο αριθμός μεγάλων ηλικιών που μπαίνουν στις ΜΕΘ. Ίσως αρχίζει να κάμπτεται η επιθετικότητα του τρίτου κύματος», ανέφερε, τονίζοντας ότι όταν θα αρχίσει ο άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο ίδιος θα ήθελε αυτό να ξεκινήσει από τα σχολεία.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε ότι πανελλαδικά είμαστε σε κορύφωση και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση. «Στην Αττική για 2-3 μέρες θα βλέπουμε αυξημένα τα κρούσματα. Ανησυχητικό είναι το θέμα των μεταλλάξεων. Μπορεί να χειροτερέψουν την έκφανση του 3ου κύματος και για αυτό χρειάζεται προσοχή», ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αρκεί μια εβδομάδα lockdown και θα ήταν καλύτερο να επεκταθεί για μια ακόμη εβδομάδα. «Τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε χαμηλά επίπεδα διασποράς, διακοπές θα κάνουμε καλύτερα από ότι είναι τώρα η κατάσταση», είπε.