29 Μαρτίου, 2024

Απόφαση για δώρα 800 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο: Ποιοι και πώς τα παίρνουν

Απόφαση για δώρα 800 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο: Ποιοι και πώς τα παίρνουν

Τι αποφασίζεται για δώρα 800 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο; Έντονες συζητήσεις.

Εβδομάδα αποφάσεων για τους συνταξιούχους η προσεχής καθώς αναμένεται να εκδοθεί, επιτέλους, η απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας για την καταβολή των Δώρων συντάξεων της περιόδου 2015-16.

Η αναμενόμενη εδώ και… ενάμιση χρόνο απόφαση αφορά πάνω από 2,5 εκατ. συνταξιούχους οι οποίοι διεκδικούν από 800 ευρώ έκαστος (επίδομα καλοκαιριού 200 ευρώ, Δώρο Χριστουγέννων 2015 ύψους 400 ευρώ και Δώρα Πάσχα 2016 ύψους 200 ευρώ).

Η διεκδίκηση εδράζεται σε προηγούμενες-διαδοχικές αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου το οποίο έκρινε ότι: α/παρανόμως κόπηκαν τα Δώρα, β/ δεν μπορούν να διεκδικηθούν αναδρομικά τα εν λόγω ποσά (προ του 2015) και γ/είναι συνταγματικός ο νόμος 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) ο οποίος καταργεί οριστικά τα Δώρα…

Αν τα ανωτέρω μοιάζουν… αντιφατικά, η εφαρμογή των συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων από την κυβέρνηση (σ.σ. νόμος 4670/20, γνωστός κα σαν νόμος Βρούτση) είναι ακόμη πιο αντιφατική.

Υιοθέτηση μερικώς τις αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με τις περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ ή όταν πρόκειται για άθροισμα συντάξεων (κύριας και επικουρικής) άνω των 1.300 ευρώ, ή το χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης του νόμου 4387/16, αλλά δεν εφάρμοσε την πρόβλεψη για την καταβολή των Δώρων και τις περικοπές στις επικουρικές. Έστω και για το συγκεκριμένο δεκάμηνο (Ιούλιος 2015-Μάιος 2016).

Αλλά και η εξέλιξη της δίκης ενώπιον του ΣτΕ δεν είχε την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε να εγγυάται ένα ανώτατο δικαστήριο. Ενώ πρόκειται για πιλοτική δίκη, όταν δηλαδή άγεται η υπόθεση ενώπιον του ΣτΕ προκείμενου να αποφανθεί το ανώτατο δικαστήριο και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τόσο των πολιτών στα δικαστήρια όσο και της δικαιοσύνης (γραφειοκρατία, καθυστερήσεις) από τις αλλεπάλληλες δίκες, ωστόσο η απόφαση εκκρεμή από τον Ιανουάριο του 2021.

Προεκλογική περίοδος

Μετά από τις… μη συγγνωστές αυτές καθυστερήσεις, συνεδριάζει την Παρασκευή 3/6/22 η Ολομέλεια του ΣτΕ και αναμένεται να εκδώσει θετική (με βάσει προηγούμενες σχετικές αποφάσεις) απόφαση (υπέρ των συνταξιούχων).

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται εφάπαξ καταβολή από 800 ευρώ σε καθένα συνταξιούχο για την περίοδο 2015-16 (ή των κληρονόμων αυτών). Το συνολικό ύψος της δαπάνης ανέρχεται στα 2 δις ευρώ.

Και πολιτικά φαίνεται η καταβολή του ποσού να συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο, εξέλιξη που μπορεί να θεωρηθεί σαν ευνοϊκή συγκυρία για το κυβερνών κόμμα. Πόσο μάλιστα όταν και φέτος, ίσως για τελευταία χρόνια, η χώρα δεν υπόκειται σε δημοσιονομικό περιορισμό (σ.σ. ουσιαστικά δεν υποχρεούνται στη δημιουργία πλεονασμάτων για την αποπληρωθεί των δανείων) λόγω πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία.

Γεφύρι της Άρτας

Για την υπόθεση που εξελίσσεται σε Γεφύρι ης Άρτας ο δικηγόρος των συνταξιούχων Λουκάς Αποστολίδης δηλώνει ότι: «Από πέρυσι τον Ιανουάριο αναμένουμε να δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που δικάσαμε 10 Ιανουαρίου.

Να λάβουν αναδρομικά για επικούρηση και δώρα. Οι πιλοτικές δίκες χάνουν έτσι το νόημά τους, όταν δεν εφαρμόζονται από την εκτελεστική εξουσία.

Από το 2015, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, ακολούθησαν άλλες δύο Ολομέλειες πιλοτικών δικών το 2019 και το 2020 που έκριναν ότι υποχρεούται το Δημόσιο να καταβάλει τα αναδρομικά για την επικούρηση και τα δώρα. Συνεχίσαμε όμως και σε Τρίτη Ολομέλεια με πιλοτική δίκη για να κριθούν εκ νέου οι αντισυνταγματικότητες που κρίθηκαν από τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ…»

Και καταλήγει ο κ.Αποστολίδης: «Δικαιοσύνη και Εκτελεστική εξουσία οφείλουνε σεβασμό στην τρίτη ηλικία. Αξιοπρέπεια και Αναγνώριση προσδοκούν από την Πολιτεία. Αφού το ΣτΕ αργεί τα δικαστήρια ουσίας συνεχίζουν τον Μαραθώνιο εκδίκασης με τεράστιο κόστος και ταλαιπωρία των δικαστών και των συνταξιούχων…

Μετά από δικαστικό βάσανο χρόνων (2021-2022) τι νόημα έχουν πλέον οι πιλοτικές δίκες όταν δεν επιταχύνουν τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και δεν αποσυμφορίζουν τα δικαστήρια;».