19 Απριλίου, 2024

Απόφαση ανάσα: Κούρεμα 98,5% σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες

Απόφαση ανάσα: Κούρεμα 98,5% σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες

Δάνεια: Υπάρχει ελπίδα για χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν «κατακόκκινα» δάνεια και αδυνατούν για τον οποιοδήποτε λόγο να τα αποπληρώσουν.

Πώς μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιά δημιουργεί προσδοκίες σε χιλιάδες πολίτες για απλήρωτα δάνεια.

Με την υπ’ αριθμ. 59/2021 απόφαση του το δικαστήριο ρύθμισε τις οφειλές συνολικού ύψους 239.771,48 ευρώ προς πέντε τράπεζες, διαγράφοντας 236.171,48 ευρώ και ορίζοντας για το υπόλοιπο ποσό μηνιαία καταβολή μόλις 100 ευρώ σε 36 δόσεις.

Το Ειρηνοδικείο Πειραιά έκρινε ευνοϊκά τη συγκεκριμένη περίπτωση «κουρεύοντας» το χρέος, καθώς η γυναίκα έχασε τον σύζυγο της και έπρεπε να σπουδάζει μόνη της το παιδί τους.

Το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό του:

«Λόγω του πρόωρου θανάτου του συζύγου της, βρέθηκε σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο, καθώς έπρεπε μόνη της να φροντίσει για τα έξοδα, και, ιδιαίτερα για τις σπουδές του τέκνου της, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του δανεισμού της, να οφείλεται στην ανωτέρω αιτία, και όχι σε πολυτελή διαβίωση με την λήψη καταναλωτικών προϊόντων και άσκοπη σπατάλη χρημάτων με περιττά έξοδα.

Άλλωστε ο χρόνος που η αιτούσα ανέλαβε τα επίδικα δάνεια, καθώς και οι βασικές της υποχρεώσεις είχαν αναληφθεί κατά το έτος 2002, σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα που αυτά εξυπηρετούνταν, αποκλείει την δολιότητα στον υπερδανεισμό της είτε με την μορφή του άμεσου είτε με την μορφή του ενδεχόμενου δόλου, καθώς αυτά δεν αναλήφθηκαν κοντά στον χρόνο της παύσης πληρωμών…

Εξάλλου το ότι η συνολική οφειλή της κυμαίνεται στα ανωτέρω επίπεδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα υψηλά επιτόκια υπερημερίας των καταναλωτικών δανείων.

Τέλος, η αιτούσα δεν ανέλαβε εικονικά χρέη τρίτων, ούτε προέβη σε δωρεές προς τρίτους ούτε εκποίησε περιουσιακά της στοιχεία, απορριπτόμενης της νομίμως υποβληθείσας ένστασης περί δόλιας περιέλευσής της σε γενική και μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ως ουσία αβάσιμης».

Δάνεια: Καταγγελίες – σοκ για ελληνική τράπεζα
Για απόπειρα υφαρπαγής της περιουσίας των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς κάνει λόγο η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών σε ανακοίνωση που εξέδωσε!

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών εστιάζει τόσο στις ζημιές που επιφυλάσσει το σχέδιο της διοίκησης της Πειραιώς για τους μικρομετόχους, όσο και σε εκείνες που θα υποστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την προτεινόμενη διαδικασία. Εντοπίζει δε ευθύνες στη Διοίκηση Μεγάλου και στους ορκωτούς ελεγκτές της τράπεζας σχετικές με την απόκρυψη – εξωραϊσμό προβλέψεων.

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών αναφέρεται και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που όπως σημειώνει δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Πειραιώς, ως οφείλει, τουλάχιστον μέχρι να παρασχεθούν επαρκείς αποσαφηνίσεις για την αύξηση κεφαλαίου από την πλευρά της τράπεζας.

Η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών σημειώνει τα εξής:

«Κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ είδαν την περιουσία τους να αφανίζεται, με επίκληση του Νόμου 3864/2010 καθώς βάσει των stress test οι κεφαλαιακές ελλείψεις της Τράπεζας επέβαλλαν την είσοδο του Δημοσίου ως μετόχου με συνεισφορά κεφαλαίου 2 δις .

Σήμερα, όσοι τολμηροί αγόρασαν εκ νέου, μετά το 2016 , μετοχές της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αφού υπέμειναν 5 χρόνια χωρίς μέρισμα και με συνεχή μείωση της τιμής της μετοχής, και ενώ ανέμεναν ότι με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όλου του τραπεζικού τομέα που είναι προ των πυλών, θα έδρεπαν τους καρπούς της πολυετούς υπομονής τους, ξαφνικά άκουσαν το ΔΣ της Τράπεζας να εισηγείται εκ νέου την απαξίωση των μετοχών τους γιατί, αντίστροφα, πρέπει τώρα να φύγει το Δημόσιο ώστε να έρθουν νέοι επενδυτές!

Χωρίς να το επιβάλλει κάποιος Νόμος, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κεφαλαιακό έλλειμμα ! , (και ενώ μέχρι πριν 1 μήνα η διοίκηση δεν είχε αναφέρει καν την λέξη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και οι επενδυτικοί οίκοι έδιναν τιμή στόχο έως και 2 ευρώ !), ξαφνικά το ΔΣ αποφάσισε ότι πρέπει να πρωτοπορήσει σε σχέση με τις υπόλοιπες Τράπεζες στην επιθετική μείωση των NPE’s ώστε να παραδώσει καθαρή και έτοιμη για μεγάλες υπεραξίες την Τράπεζα στους νέους μέτοχους της, ξεγράφοντας παράλληλα τους υφιστάμενους μετόχους, στους οποίους υποτίθεται ότι οφείλει πίστη!

Με την απόφαση δε να μηδενιστεί το μετοχικό κεφάλαιο (καθώς τα 4,9 δισεκ. μετατρέπονται σε ειδικό αποθεματικό για συμψηφισμό ζημιών), προκύπτουν πιθανώς και ευθύνες των ορκωτών ελεγκτών αφού πρακτικά αποδεικνύεται ότι η Πειραιώς δεν διενεργούσε τις ορθές προβλέψεις για προβληματικά δάνεια!

Στην ουσία του ,το σχέδιο που έχει διαρρεύσει είναι προκλητικά όμοιο με την ΑΜΚ που πρότειναν πριν 1 έτος οι 3 μεγαλομέτοχοι (John Paulson Αριστοτέλη Μυστακίδη και fund Bienville ) που τότε είχε απορριφτεί λογω μεγάλης προκύπτουσας ζημίας του ΤΧΣ .

Τι άλλαξε από τότε, ώστε να υφίσταται σήμερα περίπτωση να δεχτεί το ΤΧΣ την προτεινόμενη βεβαία και πέραν του 1 δις ζημία του; Γιατί δεν αφήνεται το χρονικό περιθώριο για την επίτευξη υπεραξιών για το ΤΧΣ από την δεδομένη «άνοιξη» που επέρχεται στο τραπεζικό σύστημα και πρέπει οπωσδήποτε να παραδώσει ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ την μισή περιουσία του , παρασύροντας παράλληλα και τους μικρομετόχους στην ολοκληρωτική καταστροφή τους;

Καλούμε λοιπόν όλους τους μικρομετόχους της ΠΕΙΡΑΙΩΣ σε μαζικό αγώνα κατά της νέας απόπειρας υφαρπαγής της περιουσίας των. Όσοι επιθυμούν να δράσουν καλούνται να αποστείλουν σχετική εξουσιοδότηση στην ΕΝΩΣΗ να τους εκπροσωπήσει στην ερχόμενη ΓΣ της Τράπεζας, όπου θα ζητήσει την ακύρωση αυτής της καταστροφικής ΑΜΚ ή σε κάθε περίπτωση την πρόβλεψη ειδικής μεταχείρισης των μικρομετόχων ώστε να μην προκύπτει ζημία τους .

Παράλληλα

α) θα απευθύνει επιστολή προς την Επιτροπή ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ σχετικά με την μη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής εν μέσω αλληλοσυγκρουόμενων πληροφοριών και φημών γύρω από την ΑΜΚ ,

β) θα ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Επενδυτών για την υποβολή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), ενώ θα ενημερώσει και τη International Shareholder Services τον διεθνή φορέα για την εταιρική διακυβέρνηση.

Εφόσον δε δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την διοίκηση της Τράπεζας , η ΕΝΩΣΗ θα προσφύγει στις νόμιμες δικαστικές ενέργειες που προβλέπονται για την προστασία των δικαιωμάτων των μικρομετόχων.

ΥΓ. Στις ΓΣ του 2019 και 2020 η Ένωση είχε απευθύνει ερωτήματα προς τις διοικήσεις όλων των Τραπεζών , ερωτώντας τον λόγο όπου σε καμία από αυτές , τα μέλη του ΔΣ δεν κατείχαν μετοχές της τράπεζας που διοικούσαν, για να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο πίστευαν στην τράπεζα.

Η απάντηση που δόθηκε τότε, ήταν ότι δεν υπάρχει υποχρέωση, αλλά η ουσιαστική απάντηση δόθηκε τώρα με τον κυνικό τρόπο που η Τραπέζια ΠΕΙΡΑΙΩΣ οργανώνει την παράδοση του ιδρύματος σε νέους μετόχους , αδιαφορώντας για τους υφισταμένους τους οποίους υποτίθεται εκπροσωπεί . Αλήθεια ποια θα ήταν η πρόταση τους ,αν το 50% της αμοιβής των μελών ΔΣ καταβαλλόταν σε δεσμευμένες για κάποια έτη μετοχές της Τράπεζας ;

Αναμένουμε από τις διοικήσεις των υπολοίπων 3 συστημικών τραπεζών να ανακοινώσουν ξεκάθαρα και χωρίς υπονοούμενα , αν σκοπεύουν να προβούν σε παρόμοιες καταστροφικές κινήσεις για τους υφιστάμενους μετόχους τους η όχι».