19 Απριλίου, 2024

Από σήμερα η Ελλάδα κομμένη στα δυο !

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΥΟ – ΝΕΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι εμβολιασμένοι πολίτες, δεν θα έχουν πλέον κανέναν περιορισμό στην πρόσβασή τους σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, από το Σάββατο (09/10). Δείτε αναλυτικά τις ελευθερίες που θα απολαμβάνουν. Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους.

Το Σάββατο (09/10) ξημερώνει μία νέα καθημερινότητα για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού καθώς μπαίνει «τέλος» σε όλα τα περιοριστικά μέτρα στην πρόσβασή τους σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές.

Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν πλήρεις ελευθερίες στους εσωτερικούς χώρους του κλάδου της εστίασης.

Τα μέτρα θα ισχύσουν για 15 ημέρες οπότε και θα επικαιροποιηθούν.

Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να διασκεδάζουν χωρίς μάσκα, χωρίς χρονικό περιορισμό, θα μπορούν να είναι όρθιοι στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπαρ, κλαμπ και γαμήλια γλέντια ενώ επιστρέφει ο χορός.

Όλα τα παραπάνω θα ισχύουν και για τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες «κόκκινες», επιδημιολογικά.
Για όσους εργάζονται σε καταστήματα εστίασης, ισχύουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται μέχρι σήμερα, όπως η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία. Στους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους:
Δεν επιτρέπεται η είσοδος στους κλειστούς χώρους σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης.
Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, κινηματογράφων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και στα γυμναστήρια έχουν πρόσβαση με πραγματοποίηση rapid test 48 ωρών.
Επίσης, για την εργασία τους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι ανεμβολίαστοι οφείλουν να υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα.
Εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid tests την εβδομάδα.

Έλεγχοι της ΕΛΑΣ
Στο πλαίσιο εφαρμογής της τήρησης των νέων αποφάσεων, ξεκινά ένα ειδικό πρόγραμμα ελέγχων με βάση στοχευμένο σχέδιο, από την ΕΛΑΣ και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), σε συνεργασία με τη ΔΙΜΕΑ, την Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες Περιφερειών και τις Δημοτικές Αστυνομίες.

Πιο αναλυτικά, θα συγκροτηθούν μεικτά κλιμάκια, από τις παραπάνω υπηρεσίες και φορείς, τα οποία θα περιπολούν σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Θα ελέγχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και ταυτοπροσωπίας σε όσους μπαίνουν σε κλειστούς χώρους επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα αστικά κέντρα και θα επεκταθούν μέχρι και στο τελευταίο χωριό της χώρας ενώ η Αστυνομία θα διαθέσει από το Σάββατο -και σε καθημερινή βάση- χιλιάδες αστυνομικούς ώστε μαζί με τους υπαλλήλους των συναρμόδιων υπηρεσιών, να πραγματοποιούν χωρίς εξαιρέσεις τους ελέγχους σε κάθε γωνιά της χώρας.