29 Μαρτίου, 2024

«Απασφαλίζει» ο Ερντογάν μετά την «πόρτα» από Μπάιντεν – Φόβοι για κλιμάκωση έντασης στο Αιγαίο

«Απασφαλίζει» ο Ερντογάν μετά την «πόρτα» από Μπάιντεν – Φόβοι για κλιμάκωση έντασης στο Αιγαίο

Προβληματισμός στην Αθήνα μετά την «πόρτα» από Μπάιντεν σε Ερντογάν ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες

Προβληματισμός στην Αθήνα, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και τη στάση που επιδεικνύει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι άλλη Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν και μετά την άρνηση του Τζο Μπάιντεν να τον συναντήσει και δήλωσε ξεκάθαρα απογοητευμένος.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στο Ground Zero σε μια κίνηση πολιτικού συμβολισμού της έντονης δυσαρέσκεια της Αθήνας για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος ο οποίος παρέστη του στην τελετή εγκαινίων του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Υόρκη, δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ έπειτα από δικό της αίτημα.

Ερντογάν: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν

Απογοητευμένος δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά και την άρνηση του Τζο Μπάιντεν να τον συναντήσει. «Δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, προς τους Τούρκους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για την Κωνσταντινούπολη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις δεν είναι σε καλό σημείο.

«Δεν μπορώ πραγματικά να πω ότι υπάρχει μια υγιής διαδικασία στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Γιατί; Κοίτα, αγοράσαμε τα F-35, πληρώσαμε 1 δισεκατομμύριο 400 εκατομμύρια δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Η Αμερική πρέπει να το διευθετήσει αυτό το θέμα. Πρέπει να το διορθώσει», ανέφερε, ενώ δεν απέκλεισε τη διεθνή νομική οδό.

«Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ό,τι μας επιβάλλουν για το θέμα των S-400. Για εμάς το θέμα των S-400 έχει τελειώσει. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι «δυστυχώς η Αμερική δεν ενήργησε τίμια, δεν ενεργεί».

H παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη ότι «θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια. Αυτή η Τουρκία είναι άλλη Τουρκία. Στην αμυντική βιομηχανία, προχωράμε και θα πάμε ακόμη παρακάτω. Αλλά αύριο δεν θα μπορούν να πουν “Γιατί δεν αγοράζετε τα F-35;”. Εάν δεν δώσετε, δεν θα πάρουμε. Τότε θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες. Τους το είπα αυτό και στη συνέντευξή μου στο CBS εδώ. “Δηλαδή, σκέφτεστε να αγοράσετε από αλλού”, με ρώτησε. Είπα ‘Αν χρειαστεί, θα αγοράσουμε’. Αν εσύ τώρα δεν μου δώσεις Patriot, μετά όταν εγώ πάρω S-400 θα μου πεις ‘Γιατί πήρες S-400;”. Η Τουρκία θα αγοράσει ό,τι χρειάζεται για την άμυνά της. Θα αρχίσει επίσης να τα παράγει, εάν είναι απαραίτητο. Το έχουμε ήδη ξεκινήσει τώρα. Από εδώ και πέρα, θα το πάμε σε υψηλότερο επίπεδο. Ας ελπίσουμε ότι θα παράγουμε τα δικά μας μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη. Θα το δουν. Ελπίζω να κάνουμε και αυτό το βήμα. Ελπίζω, ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλον φιλικά και όχι εχθρικά. Αλλά ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, η τρέχουσα πορεία δεν προμηνύει καλό οιωνό. Κατά την 19χρονη καριέρα μου ως πρωθυπουργός και ως πρόεδρος, έχω να πω ότι το σημείο που έφτασαν οι σχέσεις μας με την Αμερική, δεν είναι δυστυχώς στο καλύτερο σημείο. Δούλεψα καλά με τον υιό Μπους, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Ομπάμα, συνεργάστηκα καλά με τον κ. Τραμπ, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνάντηση με Πούτιν – Στην ατζέντα η Συρία

Για τη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν είπε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών, αλλά θα έχει μόνο μία διμερή συνάντηση με τον Πούτιν. «Δεν πρόκειται για συνάντηση που θα αφορά μόνο το Ιντλίμπ. Ταυτόχρονα, θα συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και την κατάσταση στη Συρία. Πού βρισκόμαστε στη Συρία, ποιο είναι το επόμενο στάδιο».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία και η Ρωσία είναι δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή. «Πρέπει να δηλώσω ένα ακόμη πράγμα όταν λέω ‘δύο σημαντικές χώρες’. Δεν έχουμε δει κανένα λάθος στις σχέσεις μας με τη Ρωσία μέχρι τώρα. Οι εξελίξεις στη Συρία είναι πολύ καλύτερες χωρίς να σημαίνει ότι πότε – πότε δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Αλλά μπορούμε να τα αντισταθμίσουμε αμέσως με τα βήματα που κάνουμε, τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών», ανέφερε.

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Υπάρχει δρόμος να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία χωρίς ένταση

«Έχουμε δύσκολα ζητήματα με την Τουρκία, νομικά ζητήματα με τα θαλάσσια σύνορα. Είχαμε αντίστοιχα ζητήματα με την Ιταλία και την Αίγυπτο αλλά υπογράψαμε την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Λέμε στην Τουρκία ότι υπάρχει δρόμος να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς ένταση στην Μεσόγειο». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η προηγούμενη χρονιά είχε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ σε ότι αφορά το μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα προστατεύσει τα σύνορά της. «Πρέπει να δουλέψουμε με την Τουρκία για τη μετανάστευση και πρέπει να μην επαναληφθούν εικόνες όπως το 2015», είπε, προσθέτοντας ότι το Αφγανιστάν «δεν ενέχει τόσο ρίσκο όσο το 2015. «Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας το κάνουμε με ανθρωπιστικό τρόπο, σώζουμε μετανάστες στη θάλασσα, αλλά στέλνουμε σαφές μήνυμα:  θέλουμε να σπάσουμε τα κυκλώματα διακινητών».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα μεταβεί στο Ground Zero – Δυσαρέσκεια της Αθήνας για Ελπιδοφόρο

Ακυρώθηκε, τελικά, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο καθώς υπήρξε μια… αλλαγή στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού. Ειδικότερα, αντί της προγραμματισμένης επίσκεψής του στο «Σημείο μηδέν»(Ground Zero) και περιήγηση στο ναό του Αγίου Νικολάου, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί με την δημοσιογραφική ομάδα της Wall Street Journal. Μολονότι από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν αυτή ως επίσημη «δικαιολογία», είναι σαφές ότι έτσι εμπράκτως εκφράζεται η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού προς τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας».

H κυβέρνηση εξέφρασε την ενόχλησή της για τις κινήσεις του αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος παρέστη του στην τελετή εγκαινίων του «Τουρκικού Κέντρου» στην Νέα Υόρκη, δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κατοχικό ηγέτη της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ.

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η κυβέρνηση για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στη φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν στο «σπίτι της Τουρκίας» μέσω του εκπροσώπου της  Γιάννη Οικονόμου. «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση εκφράζει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά της. Παράλληλα, υπενθύμισε αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ότι η προκλητικότητα των γειτόνων βρίσκεται στη ατζέντα του πρωθυπουργού στην Αμερική και «η εξωτερική μας πολιτική τίποτα δεν αφήνει αναπάντητο».

Ιγνατίου στο OPEN: Νέο σίριαλ με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας και τους Αμερικανούς

Η ατζέντα ήταν μεγάλη όπως είδαμε στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αλλά θα σταθούμε στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου στο OPEN και υπογράμμισε ότι ο κ. Σάλιβαν μίλησε για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στην περιοχή, σε αντίθεση με τον Καλίν, που επαναλαμβάνει όλα όσα κατά καιρούς υποστηρίζει ο Ερντογάν:

Ότι λίγο-πολύ η Μεσόγειος είναι δική του και χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν πρόκειται να …παραχωρήσει τίποτα, σημείωσε και πρόσθεσε:

Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν αναγκαστικά με τους Τούρκους και συνεργάζονται στενά με τους άλλους παίκτες της περιοχής, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Όμως, την ίδια στιγμή δεν θα ήθελαν να αποκλειστεί εντελώς η Τουρκία από τον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου. Βεβαίως, να μην ξεχνάμε -και κυρίως οι Αμερικανοί- ότι η Τουρκία δεν έχει φυσικό αέριο, ούτε πετρέλαιο.

Πληροφορηθήκαμε -σημείωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου-  ότι και ο Τσαβούσογλου και ο Καλίν εξέφρασαν παράπονα για τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης του Ερντογάν με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Βεβαίως, η συνάντηση αυτή όπως και η άλλη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ήταν στη φαντασία του κ. Ερντογάν.

Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, είχαν πρόθεση να ζητήσουν ή να προτείνουν συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν. Το νέο σίριαλ με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας και τους Αμερικανούς, μόλις τώρα αρχίζει, κατέληξε ο ίδιος.

Συνάντηση Δένδια – Νούλαντ: Στο επίκεντρο ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας και ΗΠΑ

Για τον επερχόμενο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η αρμόδια για θέματα πολιτικών υποθέσεων, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Η συνάντηση που έγινε κατόπιν αιτήματος της κ. Νούλαντ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Από την πλευρά του, ο κ Δένδιας ενημέρωσε την Αμερικανίδα υφυπουργό για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.