28 Μαρτίου, 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Επανέρχεται σε όλη την Ελλάδα. Κρίσιμη ημερομηνία, αγκάθι οι ανεμβολίαστοι

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Επανέρχεται σε όλη την Ελλάδα. Κρίσιμη ημερομηνία, αγκάθι οι ανεμβολίαστοι

Σε ποια σημεία της Ελλάδας επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας;

Η απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής συνεχίζει να αποτελεί – τουλάχιστον έως τις 13 Σεπτεμβρίου – το βασικό μέσο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για τον κορονοϊό, ενώ τα τοπικά lockdown που εφαρμόζονται πλήττουν κυρίως την εστίαση, που καλείται να βάζει λουκέτο από τις 00:30.

Όπως είναι φυσικό η αγωνία κορυφώνεται για πολλές περιοχές, ταυτόχρονα με την αγωνία των ανατροπών που θα φέρουν τα νέα μέτρα που στοχεύουν τους ανεμβολίαστους.

Πάντως κανείς δεν αποκλείει ότι ταυτόχρονα με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους θα εφαρμόζονται και τοπικά lockdown, ενώ είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μετά το άνοιγμα των σχολείων, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ καταγράφουν νέα αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, και την ίδια στιγμή συνολικά πέντε περιφέρειες βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» στο χάρτη του ECDC.

Ειδικότερα, έκτακτα περιοριστικά μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού – με απαγόρευση κυκλοφορίας – αποφασίστηκαν για τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ηλείας, καθώς και για τον δήμο Ικαρίας. Οι απαγορεύσεις ισχύουν από την Παρασκευή (03/09) έως και τις 10 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί.

Σύμφωνα με τις ΚΥΑ που εκδόθηκαν τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι τα εξής:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00- 06:00.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης.

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών, καθώς και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ΚΥΑ, από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Μεσσηνίας και Ηρακλείου.

Την ίδια στιγμή, την επιδημιολογική επιβάρυνση της Ελλάδας λόγω του κορονοϊού απεικονίζουν οι επικαιροποιημένοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Στον σύνθετο δείκτη, ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα κορονοϊού, θετικότητα και ρυθμό τεστ, με βαθύ κόκκινο χρώμα εμφανίζονται οι Περιφέρειες:

Νοτίου Αιγαίου
Κρήτης
Ιονίων Νήσων
Δυτικής Ελλάδας
Δυτικής Μακεδονίας

Η υπόλοιπη χώρα εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα.