20 Απριλίου, 2024

Ανατροπή για επίδομα ρεύματος 600 ευρώ: Ποιοι μένουν εκτός, ποιοι θα πάρουν ψίχουλα

Ανατροπή για επίδομα ρεύματος 600 ευρώ: Ποιοι μένουν εκτός, ποιοι θα πάρουν ψίχουλα

Ποιες οι γκρίζες ζώνες για το επίδομα ρεύματος 600 ευρώ που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Αντιδράσεις προκαλεί στην αγορά η απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει εκτός αναδρομικών επιδομάτων για τους λογαριασμούς του ρεύματος τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σήμερα για το αν οι επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στην οικονομική στήριξη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αρκέστηκε στο να πει:

«Η επιστροφή αφορά φυσικά πρόσωπα».

Το ζήτημα έσπευσε αμέσως να επισημάνει ο Αλέξης Χαρίτσης, με δήλωση που ανήρτησε στα social media:

«Η εξειδίκευση των μέτρων επιβεβαιώνει οριστικά: καμία αναδρομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επί μήνες πληρώνουν δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας απαιτεί αποφασιστική στήριξη όχι ημίμετρα και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα».

Αξίζει να τονιστεί επίσης πως η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργείται, ενώ το επίδομα 600 ευρώ δεν είναι για όλους. Όπως ξεκαθαρίστηκε, πρόκειται για επιδότηση που ξεκινάει από 18 ευρώ και φτάνει έως 600 ευρώ, που μάλλον θα αφορά τελικά λίγες περιπτώσεις.

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ρεύματος

Ο κίνδυνος με το φορολογητέο εισόδημα: Εκτός μένουν όσοι έχουν ετήσιο φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ στις φορολογικές δηλώσεις του 2020, από όλες τις πηγές, δηλαδή όχι μόνο από τον μισθό τους, αλλά και από αποζημιώσεις, ενοίκια, κλπ. Στην περίπτωση εγγάμων δε, πρέπει να σημειωθεί πως προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων.

Ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει επίσης είναι το πώς ακριβώς θα δοθεί η επιδότηση. Δηλαδή, αν ένας αριθμός παροχής είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη και όχι στο όνομα του ενοικιαστή, τότε ο ενοικιαστής χάνει την επιδότηση;

Ποιοι μένουν εκτός επιστροφής χρημάτων για το ρεύμα

Δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες: Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση για την κύρια κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες δεν θα λάβουν στήριξη.
Φοιτητές: Αν δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχουν δηλώσει ως πρώτη κατοικία το σπίτι που διαμένουν, τότε μένουν και αυτοί εκτός.
Κοινόχρηστα: Δεν προβλέπεται επίδομα για το ρεύμα κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες.
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους για επίδομα έως 600 ευρώ.