18 Απριλίου, 2024

Αναδρομικά στις συντάξεις: Ραντεβού με την εφορία για όσους τα εισέπραξαν

Τα αναδρομικά εισπράχθηκαν «καθαρά» και τώρα πρέπει να δηλωθούν στην εφορία – Οι τροποποιητικές δηλώσεις και ο έξτρα φόρος που μπορεί να φτάσει και το 55%

Τους λογαριασμούς τους με την εφορία θα κληθούν να κλείσουν όσοι συνταξιούχοι εισέπραξαν τον περασμένο Οκτώβριο αναδρομικά συνολικού ύψους 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ως γνωστόν, τα ποσά αυτά καταβλήθηκαν «καθαρά» στους δικαιούχους και ως εκ τούτου οι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σε τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2015 και 2016 στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά.

Βέβαια, η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα οδηγήσει σε νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματος. Δηλαδή, τα αναδρομικά ποσά θα προστεθούν στα εισοδήματα έχουν ήδη δηλωθεί και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετο φόρο εισοδήματος που, ανάλογα με την κλίμακα φορολόγησης και την εισφορά αλληλεγγύης, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 55%.

Η πρόσθετη επιβάρυνση των αναδρομικών 1.100.000 συνταξιούχων με φόρους εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης προαναγγέλλεται, ειδικότερα, με την υπ’ αριθμόν Α1035/2021 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γ. Πιτσιλή: «Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2020».

Ειδικότερα η απόφαση του κ. Πιτσιλή προβλέπει τα εξης:

α) Τα ποσά που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 ως αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων επιβληθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 και καταβλήθηκαν στους δικαιούχους χωρίς να διενεργηθεί επί αυτών παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης χαρακτηρίζονται ως «αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται».

β) Οι συνταξιούχοι οι οποίοι εισέπραξαν τα ποσά αυτά τον Οκτώβριο του 2020 θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στα εισοδήματα των ετών εκείνων και να επιβληθούν επί των ποσών αυτών τα αναλογούντα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα αναδρομικά ποσά θα υπαχθούν σε φορολόγηση με τους συντελεστές 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2015 και με τους συντελεστές 22% έως 45% που ίσχυε το 2016 για τις συντάξεις. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που εισέπραξε κάποια ενοίκια ή είχε άλλες πηγές εισοδημάτων είναι πιθανόν να ανεβεί κλίμακες και να φορολογηθεί με τον ανώτατο συντελεστή.

Στα ποσά αυτά θα επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης (1%- 4% για το το 2015 ή 2,2% – 10% για το 2016). Έτσι η συνολική επιβάρυνση, ανάλογα τα εισοδήματα, μπορεί να φτάσει μέχρι το 55%!

Τα συγκεκριμένα ποσά των αναδρομικών θα συμπεριληφθούν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σε ξεχωριστά πεδία στις ηλεκτρονικές βεβαιώσεις αποδοχών που θα αποσταλούν στους συνταξιούχους προκειμένου να υποβάλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις.