29 Μαρτίου, 2024

Αλβανία: Διπλωματικό θρίλερ με τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρρα – Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αλβανία: Διπλωματικό θρίλερ με τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρρα – Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων

Διαστάσεις διπλωματικού θρίλερ Ελλάδας – Αλβανίας έχει προσλάβει η υπόθεση της σύλληψης του ομογενή υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στην πρόεδρο της Κομισιόν, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην υπεράσπιση της μειονότητας». Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείο Εξωτερικών με διάβημα προς την Αλβανία.

Ο κ. Μπελέρης συνελήφθη μαζί με δύο συνεργάτες του με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων. Έντονη ήταν η διπλωματική αντίδραση της Αθήνας, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει πως «αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς που φυλάκισε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ από την Μυτιλήνη ζήτησε την απελευθέρωσή του.

Από την πλευρά του το State Department σχολίασε τη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου τονίζοντας πως «έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα τους για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Φρέντι Μπελέρης: Οι ομογενείς καταγγέλλουν στημένη υπόθεση

Την ίδια στιγμή στη Χειμάρρα επικρατεί αγανάκτηση με στελέχη της ομογένειας να ομιλούν περί σκόπιμης ενεργείας, με στόχο την τρομοκράτηση των μελών της ελληνικής μειονότητας ώστε να μην προσέλθουν να ψηφίσουν την Κυριακή.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες, που έσπευσε προς συμπαράσταση του κ.Μπελέρη στην Χειμάρρα, αναφέρει:

«Μετά από μία εβδομάδα παραληρήματος, καλλιέργειας μίσους, διάσπασης και λιντσαρίσματος από πλευράς του πρωθυπουργού Ράμα σε βάρος του υποψηφίου του συνασπισμού «Μαζί κερδίζουμε » κ. Μπελέρη στη Χειμάρρα, με εντολή και παραγγελία του πρωθυπουργού , αστυνομικές δυνάμεις απήγαγαν στο κέντρο της Χειμάρρας, σε μια απαίσια σκηνή για να τον μεταφέρουν στην αστυνομική διεύθυνση Αυλώνα, τον κ. Μπελέρη και το δικηγόρο του».

«Πρόκειται για μία ανεξήγητη για τα δημοκρατικά δεδομένα και άνευ προηγουμένου πράξη, είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται μόνο με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τους καλούμε να απελευθερωθεί ο Μπελέρης, να διασφαλιστεί η εκλογική διαδικασία και η ψήφος, καλούμε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τους εκφοβισμούς σε βάρος των πολιτών και τις προσπάθειες αλλοίωσης της βούλησης του λαού. Προειδοποιήσαμε με την προχθεσινή μας ανακοίνωση και επιθυμούμε να καλέσουμε πάλι τα ΜΜΕ να δώσουν το παρών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία».

 

Φρέντι Μπελέρης
Φρέντι Μπελέρης

 

Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Ένωση Χειμαρριωτών’, αφού καταγγέλλει διαρκείς “καθεστωτικές πρακτικές” του πρωθυπουργού Ράμα εναντίον του ελληνισμού της Χειμάρρας, καλεί τους ομογενείς “να μην υποκύψουν στους εκφοβισμούς και να προσέλθουν στην κάλπη για να εκλέξουν δήμαρχο τον Φρέντυ Μπελέρη” .

Άντρες των μυστικών αστυνομικών δυνάμεων συλλαμβάνουν τον ομογενή υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μαζί με τους συνεργάτες του δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Μεταφέρεται στο αστυνομικό τμήμα όπου και κρατείται μέχρι αυτή την στιγμή με την κατηγορία της απόπειρας εξαγοράς ψήφων.

«Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα»

Δήλωση για το συμβάν, που έχει προκαλέσει «σεισμός» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις έκανε και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα, ο οποίος και χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου».

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη». Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα. «Μην βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα» διεμύνησε ο Αλβανός πρωθυπουργός.