28 Μαρτίου, 2024

Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ: Ποιος ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, σφοδρός πολέμιος του Ερντογάν. Έξαλλος

Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ: Ποιος ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, σφοδρός πολέμιος του Ερντογάν. Έξαλλος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ αναμένεται να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της χώρας έπειτα από την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς μετά την απόφαση των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού να τον στηρίξουν.

Θα είναι μια «τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο 52χρονος Σάλενμπεργκ, ένας διπλωμάτης καριέρας, ο οποίος είναι ΥΠΕΞ της χώρας από το 2019.

Πηγές που πρόσκεινται στον Σάλενμπεργκ πρόσθεσαν ότι ο μέχρι σήμερα ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και να ορκιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση του Κουρτς να παραιτηθεί εξαιτίας της εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση διαφθοράς σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο μετέχουν το συντηρητικό κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα Αυστρίας, και οι αριστεροί Πράσινοι θα συνεχίσει να υφίσταται.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων Ζίγκριντ Μάουερ είπε ότι ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δεν εμπλέκεται στην υπόθεση διαφθοράς για την οποία κατηγορείται ο Κουρτς και ως εκ τούτου μπορεί να ηγηθεί της κυβέρνησης.

Η ίδια δήλωσε στο δίκτυο ORF ότι ο Κουρτς δεν μπορεί να επιστρέψει στην κυβερνώσα συμμαχία. Οι Πράσινοι είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να απομακρύνουν τον Κουρτς με πρόταση μομφής που κατέθεσαν η οποία είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί την Τρίτη στη βουλή, σε περίπτωση που εκείνος δεν παραιτούνταν.

Οι βλέψεις του Κούρτς

Ο Κουρτς θέλει να παραμείνει αρχηγός του κόμματός του και να γίνει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του.

Η αντιπολίτευση είναι αντίθετη σε αυτό υποστηρίζοντας ότι έτσι θα παραμείνει ένας πολιτικός με τεράστια επιρροή παρά την ποινική έρευνα εις βάρος του.

Το «σύστημα Κουρτς¬ έτσι θα διατηρηθεί, δήλωσε χαρακτηριστικά η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών .

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του, μεσούσης μιας νέας πολιτικής κρίσης στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης.

O Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε την ανακοίνωση αυτή αφότου τέθηκε υπό έρευνα ως ύποπτος για αδικήματα διαφθοράς.

Ο Κουρτς δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε χθες στα μέσα ενημέρωσης ότι προτείνει τον υπουργό Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ως διάδοχό του και ότι σκόπευε να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο.

Μετά την ανακοίνωση, την Τετάρτη, από την εισαγγελία, της έναρξης διενέργειας έρευνας σε βάρος του για διαφθορά, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τελούσε υπό πίεση να αποσυρθεί. Ο 35χρονος ηγέτης αρνείτο μέχρι τότε, καταγγέλλοντας “κατασκευασμένους” ισχυρισμούς.

Σφοδρός πολέμιος της Άγκυρας ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ

Έξαλλος φέρεται να είναι ο Ερντογάν με την ανακήτυξη του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε καγκελάριο της Αυστρίας.

Από την θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ , πολλές φορές έχει επιτεθεί στην Τουρκία.

«Να ξυπνήσει η Γερμανία, η Τουρκία περιφρονεί και προκαλεί την Ευρώπη» είχε πει χαρακτηριστικά τον Αύγουστο του ’20 ενώ είχε ζητήσει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ταυτόχρονα, είχε ζητήσει εκ νέου την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ‘Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι η συχνά επιθετική ρητορική της, δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της Ένωσης.

Μιλώντας στην αυστριακή Βουλή, είχε δηλώσει πως δεν επιτρέπεται να αφήνουμε να μας εκβιάζει η Τουρκία αναφερόμενος στις απειλές που είχε εξαπολύσει η Άγκυρα, πως εάν υπάρξουν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει στην Ευρώπη ακόμη περισσότερους οπαδούς του «Ισλαμικού Κράτους».