29 Μαρτίου, 2024

Alex Roundos NLP- Το πρώτο πράγμα είναι να διερευνήσω αν όντως πρόκειται για κρίση πανικού

Alex Roundos NLP– Το πρώτο πράγμα είναι να διερευνήσω αν όντως πρόκειται για κρίση πανικού

Σε ένα υπέροχο περιβάλλον με καλεσμένο τον NLPνιστα Alex Roudo για μια πολύ επικοδομιτική συζήτηση πάμε να δούμε τι μας λέει.

Δ.Κ – Πες μας κάποια πράγματα για σένα?

Α.Ρ – Η καταγωγή μου είναι από την Θεσσαλονίκη. Οι βασικές μου σπουδές ήταν στο Α.Π.Θ. στην Νομική σχολή. Αφού εργάστηκα λίγα χρόνια ως δικηγόρος, το άφησα για να ασχοληθώ με την τεχνολογία κάνοντας την δική μου επιχείρηση. Στα 31 μου μετακόμισα στο Άμστερνταμ για 7 χρόνια και μετά στην Δομινικανή Δημοκρατία όπου και έμεινα για περίπου έναν χρόνο. Τα τελευταία 12 χρόνια βρίσκομαι και πάλι στην Ελλάδα και εξασκώ επαγγελματικά τον Νεύρο-Γλωσσικό Προγραμματισμό.

Δ.Κ. – Πώς προέκυψε το NLP στην ζωή σου?  

Α.Ρ – Στην τελευταία χρονιά που έμενα στο Άμστερνταμ, ανακάλυψα τυχαία τον όρο NLP. Μόλις διάβασα τι σήμαινε και τι ήταν, την επόμενη ημέρα κιόλας έκλεισα το σεμινάριο στο Λονδίνο για να το διδαχθώ.

Δ.Κ – Τι είναι το NLP? 

Α.Ρ – Το NLP είναι μία προσέγγιση που ομοιάζει πάρα πολύ με την Γνωσιακή Συμπεριφορική που είναι επίσημη εξειδίκευση της Ψυχολογίας. Ο ιντερνετικός ορισμός λέει ότι είναι μία μεθοδολογία και ένα σύνολο τεχνικών με σκοπό την αυτο-βελτίωση. Ο κυριολεκτικός ορισμός με βάση τις λέξεις του Νεύρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού είναι η εξής

  1. H λέξη “Νεύρο” αναφέρεται στο νευρικό μας σύστημα και τις πέντε αισθήσεις μας, μέσω των οποίων αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα (φως, ήχος, οσμή, γεύση και άγγιγμα) λαμβάνονται από το αντίστοιχο αισθητήριο όργανο, μετατρέπονται σε ηλεκτρο-χημικά σήματα τα οποία μεταφέρονται αστραπιαία στον εγκέφαλο, στο αντίστοιχο κέντρο όπου και γίνεται η μετάφραση και επεξεργασία τους, και αποστέλλονται πίσω στο ανάλογο αισθητήριο όργανο.
  2. Η λέξη “Γλωσσικός” αναφέρεται στην γλώσσα που μιλάμε και η οποία είναι το μέσο με το οποίο κάθε δεδομένη στιγμή κατανοούμε, εκφράζουμε και επικοινωνούμε την αντίληψη της πραγματικότητας μας.
  3. Η λέξη “Προγραμματισμός” αναφέρεται στην διαδικασία με την οποία μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλο μας να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα θετικότερα σε συχνότερη ή και μόνιμη βάση, με την διαγραφή / αντικατάσταση ορισμένων λέξεων, με την σωστή χρήση και έκφραση των λέξεων και με την διατύπωση των σωστών ερωτήσεων σε κάθε μορφή επικοινωνίας με τον εαυτό μας ή οποιονδήποτε άλλο.
Alex Roundos NLP

Ο προσωπικός μου ορισμός είναι ότι το NLP είναι η τέχνη της επικοινωνίας. Της επικοινωνίας με εμάς τους ίδιους και με όλους τους ανθρώπους. Μαθαίνουμε να ακούμε για να καταλάβουμε και όχι απλά για να απαντήσουμε. Μαθαίνουμε να ακούμε τι λέμε εμείς οι ίδιοι, τι λένε οι άλλοι, και πολύ σημαντικό επίσης, τι δεν λένε. Μέσα από όλη αυτήν την διαδικασία έρχεται αναπόφευκτα και ο έλεγχος της σκέψης που είναι και το βασικό ζητούμενο.

Δ.Κ – Πότε εμφανίστηκε ? 

Α.Ρ – Το NLP εμφανίστηκε την δεκαετία του ’70, παράλληλα με την Γνωσιακή Συμπεριφορική. Δημιουργοί του ήταν ένα μαθηματικός και ένας γλωσσολόγος οι οποίοι θέλησαν να μοντελοποιήσουν την εξαιρετική συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων, με την έννοια ότι θέλησαν να βρουν τις συγκεκριμένες και επαναλαμβανόμενες νοητικές τους διαδικασίες, τι συνέβαινε μέσα στο κεφάλι τους δηλαδή, και κατάφερναν να είναι τόσο καλοί σε αυτό που έκαναν. Στη συνέχεια το επέκτειναν, πέρα από τον επαγγελματικό τομέα, και σε πιο αόριστες καταστάσεις, όπως πως κάποιοι άνθρωποι είναι μονίμως ευτυχισμένοι και τα βλέπουν όλα θετικά, πως είναι μονίμως ερωτευμένοι με τον σύντροφο τους κ.α. Μέσα από την παρατήρηση και την διερεύνηση των νοητικών τους διαδικασιών, κατέληξαν ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες οπτικοποιήσεις όταν σκέφτονταν και χρησιμοποιούσαν συγκριμένες λέξεις, εκφράσεις και γλωσσικά μοτίβα. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το NLP, το οποίο με την πάροδο των ετών εμπλουτίστηκε με πάρα πολλές τεχνικές και κατέληξε να είναι ένα σημαντικότατο επικοινωνιακό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στο εξωτερικό.

Δ.Κ – Πώς γίνεται κάποιος NLPίστας? 

Α.Ρ – Ο Νεύρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός διδάσκεται μόνο σεμιναριακά. Διαρκεί 130 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των ωρών της αρχικής μελέτης της ύλης και μετά έρχεται και το πρακτικό κομμάτι που συνήθως διαρκεί 7 με 10 ημέρες ανάλογα την σχολή. Είναι από τα ακριβά σεμινάρια και γι’αυτό καλό είναι να υπάρχει η πρόθεση για την επαγγελματική του αξιοποίηση.

Δ.Κ – Σε ποιους απευθύνεται?  

Α.Ρ – Απευθύνεται σε όλους κυριολεκτικά ανεξαρτήτως ηλικίας. Μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά οποιονδήποτε ταλαιπωρείται από θέματα ψυχολογικής φύσεως αλλά και όποιον θέλει απλά να βελτιώσει την καθημερινότητα του και την αποδοτικότητα σε οποιονδήποτε τομέα θέλει.

Δ.Κ – Πώς βοηθάει αυτή η προσέγγιση? 

Α.Ρ – Ουσιαστικά το NLP επικεντρώνεται στον τρόπο που επικοινωνεί κάποιος με τον ίδιο του τον εαυτό και με τους άλλους ανθρώπους. Δηλαδή, εστιάζουμε στις οπτικοποιήσεις που κάνει στην σκέψη του, τι εικόνες ή ταινίες βλέπει και τον επηρεάζουν αρνητικά, και φυσικά στο πως εκφράζεται γενικότερα όταν σκέφτεται ή μιλάει, τι λέξεις και εκφράσεις χρησιμοποιεί. Μέσα από την ανάλυση αυτών των δεδομένων, μπορούμε με συγκεκριμένες τεχνικές και νοητικές ασκήσεις, να επαναπρογραμματίσουμε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται αυτά που απασχολούν τον καθένα, ώστε να έχει το θετικό αποτέλεσμα που επιθυμεί.

Δ.Κ – Πιο συγκεκριμένα, πώς μπορεί να επωφεληθεί κάποιος που ταλαιπωρείται από τα συνήθη ψυχολογικά θέματα όπως η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή, οι κρίσεις πανικού, οι φόβοι και φοβίες?  

Α.Ρ – Σε αυτές τις περιπτώσεις, διερευνούμε τα ειδικότερα αίτια που ευθύνονται για την ύπαρξη αυτών των καταστάσεων και που συνήθως έχουν την ρίζα τους στο παρελθόν, και πιο συγκεκριμένα στην παιδική ηλικία. Πιο σημαντικό όμως είναι να βελτιωθεί η ψυχολογική κατάσταση άμεσα, στο τώρα. Αφού βρεθούν λοιπόν οι άμεσοι περιοριστικοί παράγοντες, βρίσκουμε τον εξειδικευμένο τρόπο και προσέγγιση που χρειάζεται ο καθένας, και με συγκεκριμένες τεχνικές και νοητικές ασκήσεις που κάνει με προσήλωση και συγκέντρωση, ξεκινάει η βελτίωση άμεσα.

Δ.Κ – Το NLP είναι συμβατό με τον ψυχολόγο και τον ψυχίατρο? 

Α.Ρ – Φυσικά και είναι. Τουλάχιστον σε ότι αφορά εμένα προσωπικά ο τρόπος που προσεγγίζω τα όποια θέματα είναι με βάση ότι πρόκειται καθαρά για νοητικές διαδικασίες, οι οποίες λειτουργούν ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να δημιουργούν σύγχυση. Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ πιο άμεση κατά την γνώμη μου, διότι παρέχει συγκεκριμένους τρόπους βελτίωσης απευθείας, όπως αποδεικνύεται και στατιστικά σε μέγιστο βαθμό από την προσωπική μου εμπειρία. Εδώ βέβαια, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι πολύ σπάνια κάποιος ψυχολόγος ή ψυχίατρος θα συμφωνήσει ότι το NLP είναι συμβατό με τις ειδικότητες τους, για ευνόητους λόγους.

Δ.Κ – Πώς μπορεί να επωφεληθεί κάποιος που δεν έχει ψυχολογικά θέματα? 

Α.Ρ – Είναι γεγονός ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν ιδιαίτερα, ή και καθόλου, θέματα ψυχολογικής φύσεως να επιλύσουν. Θέλουν όμως να βελτιώσουν για παράδειγμα το επαγγελματικό τους ή την γενικότερη επικοινωνία τους με ανθρώπους που νοιάζονται. Και σε αυτήν την περίπτωση, το NLP μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο βελτίωσης και κινητοποίησης με τρόπους και τεχνικές που ο ενδιαφερόμενος δεν είχε σκεφθεί μέχρι εκείνη την στιγμή. Ή ακόμα και αν είχε βρει τον τρόπο, δεν ήξερε πως να τον εφαρμόσει.

Δ.Κ – Τι είναι το Life Coaching, που ακούγεται πολύ συχνά? 

Α.Ρ – Το Life Coaching είναι μία πιο εξειδικευμένη προσέγγιση μέσα από το NLP. Εστιάζει στο παρόν και το μέλλον και βοηθά στο να τεθούν στόχοι, να δημιουργηθεί ένα πλάνο και να επιτευχθεί. Απευθύνεται σε ψυχολογικά υγιείς ανθρώπους. Προσωπικά δεν ασχολούμαι με το Life Coaching, ούτε και με προσδιορίζω ως Life Coach. Δεν μου αρέσει και ο όρος για να είμαι ειλικρινής. Ούτως ή άλλως το NLP είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένο και καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Εκτός των άλλων, θεωρώ ότι για να υπάρξει μόνιμη θετική αλλαγή στο παρόν και για το μέλλον, επιβάλλεται να λυθούν και τα όποια ψυχολογικά θέματα του παρελθόντος, κάτι με το οποίο δεν ασχολείται το Life Coaching. Και μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς κάποιο ψυχολογικό θέμα εξαρχής.

Δ.Κ – Τα παιδιά μπορούν να κάνουν NLP? 

Α.Ρ – Φυσικά και μπορούν να κάνουν και είναι μάλιστα πάρα πολύ εποικοδομητικό και αποτελεσματικό. Ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τους γονείς στους οποίους πρέπει να γίνεται και μία σχετική εκπαίδευση σε ότι αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι με το παιδί, μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Σε ότι αφορά την επαγγελματική μου εμπειρία, οι ηλικίες με τις οποίες έχω εργαστεί είναι από 5 εώς και 18 ετών.

Δ.Κ – Σε ποιους άλλους τομείς της καθημερινότητας ενός ανθρώπου χρησιμεύει το NLP? 

Α.Ρ – Το ΝLP είναι πρωτίστως ένα εξαιρετικό επικοινωνιακό εργαλείο, όπως προανέφερα ήδη. Από την στιγμή που έχουμε μάθει τον τρόπο να επικοινωνούμε αποδοτικά και αποτελεσματικά, αυτό έχει θετικότατη επίδραση σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας ενός ανθρώπου, όπως στον επαγγελματικό τομέα, τον προσωπικό, τον οικογενειακό, τον συναισθηματικό.

Δ. Κ – Πριν ανέφερες τις κρίσεις πανικού που είναι από τα πλέον συχνά θέματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο. Πώς το χειρίζεσαι όταν κάποιος ταλαιπωρείται από κρίσεις πανικού, για παράδειγμα? 

Alex Roundos NLP

Α.Ρ – Το πρώτο πράγμα είναι να διερευνήσω αν όντως πρόκειται για κρίση πανικού λόγω ψυχολογικού θέματος γιατί πολλές φορές τα συμπτώματα που έχουμε μάθει ότι είναι κρίση πανικού, είναι συμπτώματα που οφείλονται σε κάποια οργανική δυσλειτουργία, σε κακή διατροφή, κόπωση, έλλειψη βιταμινών κ.α. Εφόσον αποκλειστεί ο παθολογικός παράγοντας, διερευνούμε τα ψυχολογικά αίτια. Πότε συνέβη η πρώτη κρίση και τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο στην ζωή του ατόμου, για να δούμε την αρχική σύνδεση. Μετά διερευνούμε την συχνότητα εμφάνισης των κρίσεων πανικού σε σχέση με τα εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος για να βρούμε συγκεκριμένα μοτίβα και ερεθίσματα που πυροδοτούν τις κρίσεις πανικού, και τα επαναπρογραμματίζουμε. Και τέλος, δημιουργούμε εξειδικευμένους τρόπους εγρήγορσης και αντίδρασης για να αντιληφθούμε την κρίση πανικού ακριβώς την στιγμή που ξεκινάει ώστε να μπορέσουμε να την διακόψουμε άμεσα χωρίς να ολοκληρωθεί.

Δ.Κ – Πώς γίνεται η συνεδρία? 

Α.Ρ – Αρχικά να πω ότι δεν μου άρεσε ποτέ ο όρος συνεδρία και γι’αυτό δεν τον χρησιμοποιώ. Αυτό που κάνουμε είναι συζήτηση. Μία πολύ φυσιολογική και χαλαρή συζήτηση όπου εκφραζόμαστε όπως ακριβώς αισθανόμαστε, χωρίς καθωσπρεπισμούς και λεκτικά ταμπού. Μιλάμε σαν να γνωριζόμαστε από πάντα. Οι συζητήσεις λοιπόν, γίνονται ως επί το πλείστο διαδικτυακά, είτε λόγω απόστασης, είτε λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Όταν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η συζήτηση διά ζώσης, αυτό μπορεί να γίνει στον χώρο μου, στον χώρο του συνομιλητή μου αν δεν έχει την δυνατότητα να μετακινηθεί, ή ακόμα και σε εξωτερικό χώρο.

Δ.Κ – Πέραν των ατομικών συζητήσεων, υπάρχει η δυνατότητα και για συζήτηση με περισσότερα άτομα? 

Α.Ρ – Βεβαίως και υπάρχει και ενδείκνυται πολλές φορές, τόσο σε περιπτώσεις ζευγαριών όσο και σε περιπτώσεις οικογενειών με περισσότερα των 2 ατόμων.

Δ.Κ – Ποια είναι η διάρκεια και πόσες συζητήσεις χρειάζονται κατά μέσο όρο? 

Α.Ρ – Κατά μέσο όρο χρειάζονται συνολικά 4 με 8 συζητήσεις, με ιδανική συχνότητα μία φορά την εβδομάδα. Η διάρκεια είναι 2 ώρες ειδικά τις πρώτες φορές, γιατί σε μία ώρα δεν προλαβαίνουμε να πούμε σχεδόν τίποτα. Από εκεί και πέρα, μόλις διαπιστώσω ότι το δίωρο είναι περιττό, η διάρκεια μειώνεται στην μία ώρα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουμε φτάσει την συζήτηση στα 30 λεπτά, όπου γίνεται ουσιαστικά μία συντήρηση και ένας γρήγορος έλεγχος ότι όλα βαίνουν καλώς. Αφού φτάσουμε και στις τριαντάλεπτες συζητήσεις, αυτό είναι και το γεγονός που σηματοδοτεί οριστικά ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Δ.Κ – Κάνεις κάτι άλλο σχετικά με το NLP? 

Α.Ρ – Από πέρυσι ξεκίνησα να διδάσκω τα σεμινάρια μου με τίτλο “Επικοινωνίας Τέχνη” και “Σκέψου Θετικά”. Το πρώτο είναι το ολοκληρωμένο σεμινάριο με διάρκεια 12 ωρών που περιλαμβάνει όλα αυτά που θεωρώ τα σημαντικότερα από το NLP και την προσωπική επαγγελματική μου εμπειρία από το 2009 που το εξασκώ. Η ύλη του και το περιεχόμενο του είναι αυτό που πιστεύω ότι χρειάζεται και μπορεί πολύ εύκολα καθένας να μάθει και να δει άμεση βελτίωση στην ζωή του εφόσον το εφαρμόσει. Το δεύτερο σεμινάριο είναι μία συντομότερη εκδοχή του πρώτου, με διάρκεια 4 ώρες, το οποίο περιλαμβάνει τα απολύτως βασικά και αναγκαία. Το “Σκέψου Θετικά” είναι αυτό που διεξάγω πλέον σε ομαδικό επίπεδο δύο φορές το μήνα διαδικτυακά, καθώς είναι πιο οικονομικό και μπορεί ευκολότερα να το παρακολουθήσει ο κόσμος. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει στο ολοκληρωμένο σεμινάριο, σε αυτήν την περίπτωση αποστέλλω όλη την ύλη και αφού την μελετήσει, κάνουμε ένα δίωρο προσωπικό μάθημα – πρακτική διά ζώσης. Πέραν αυτών, ετοιμάζω ένα εξειδικευμένο σεμινάριο με τις σημαντικότερες και πιο χρήσιμες τεχνικές NLP, που απευθύνεται σε ειδικούς του τομέα της ψυχικής υγείας, ένα σεμινάριο για τις εργασιακές συνεντεύξεις, ένα για την εκμάθηση μνημονικών συστημάτων και ένα εξειδικευμένο σε ότι αφορά τον τομέα των πωλήσεων.

Δ.Κ – Τι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας? 

Α.Ρ – Θεωρώ ότι το σεμινάριο “Σκέψου Θετικά” περιέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τον οποιονδήποτε, ειδικά στην σημερινή εποχή που η δυσκολία της αυξάνεται καθημερινά. Για αυτόν τον λόγο, θα ήθελα να προσφέρω την δυνατότητα να το παρακολουθήσει όποιος το επιθυμεί με μειωμένη τιμή κατά το ήμισυ και τελική τιμή συμμετοχής 20€. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν μαζί μου με μήνυμα στην σελίδα μου στο facebook (facebook.com/AlexRoudosNLP) και να με ενημερώσουν ότι επικοινωνούν για την προσφορά από το (OneNews.gr) για το άρθρο της Δήμητρας Κοινάκη.

Δ.Κ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το χρόνο σου και για όλα αυτά που μας ενημέρωσες !

Α.Ρ Εγώ σας ευχαριστώ πολύ .