Ακρίβεια: Σε κλοιό πίεσης τα νοικοκυριά, σε αναζήτηση “θεραπειών” η κυβέρνηση

Κόσμος σε λαϊκή αγορά KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Ακρίβεια: Σε κλοιό πίεσης τα νοικοκυριά, σε αναζήτηση “θεραπειών” η κυβέρνηση

Σε “καυτό” πρόβλημα εν όψει και των νέων εποχιακών αναγκών των νοικοκυριών αναδεικνύεται ο πληθωρισμός με την κυβέρνηση να αναζητά “βηματισμό” σε ένα “πάζλ” που οι υψηλές κερδοφορίες και οι διεθνείς πιέσεις σε τομείς όπως καύσιμα και τρόφιμα εισφέρουν στο ανοδικό “σπιράλ”.

Σε κλοιό ανοδικών πιέσεων σε σχέση με τις τιμές τους συνεχίζουν να βρίσκονται βασικά αγαθά και υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα, με τον ορίζοντα να παραμένει θολός σε σχέση με την αποκλιμακωσή τους. Το “φρένο” στην πτώση των τιμών ενέργειας, τον περασμένο μήνα, η άνοδος του δομικού πληθωρισμού, που δείχνει ότι η ακρίβεια έχει “μπολιάσει” τις τιμές πέρα από τα τρόφιμα και τα καύσιμα, η διεθνής άνοδος τιμών σε βασικά αγαθά, όπως σιτάρι, ρύζι και ελαιόλαδο αποτελούν “πυλώνες” της συγκυρίας.

Έτσι, εν όψει ανακοινώσεων σήμερα, Τρίτη για την πορεία του πληθωρισμού Ιουλίου από την ΕΛΣΤΑΤ και παρά το ότι η σύγκριση θα γίνει με τις “φουσκωμένες” περσινές τιμές, του Αυγούστου 2022 και άρα θα θέτει τη φετινή καταγραφή σε πλεονεκτική θέση, είναι ξεκάθαρο ότι θα αποτυπώνει και πάλι μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τα νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης της ενέργειας εμφάνισε μείωση 20,4% τον Ιούλιο από 22% τον Ιούνιο, ενώ για τη χώρα μας, συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή εκτιμά ότι, επίσης, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, δηλαδη το “καλάθι τιμών” χωρίς τα ευμετάβλητα καύσιμα και τρόφιμα επιταχύνθηκε στο 3,4% από 2,8% που είχε υποχωρήσει τον Ιούνιο και από 4,1% που ήταν τον Μάιο.

Με βάση τη Eurostat,δε, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο έχει φτάσει στο 3,4% σε ετήσια βάση, από 2,8% έναν μήνα πριν. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν στο 1,8%.

Στο μεταξύ, στο 5,3% αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Ιούλιο, από 5,5% τον Ιούνιο σύμφωνα πάντα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.

Τρόφιμα και εναρμονισμένος δείκτης

Σε σχέση, δε, με την πορεία του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, σε επιμέρους κατηγορίες, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο τον Ιούλιο (10,8%, έναντι 11,6% τον Ιούνιο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (5,6%, έναντι 5,4% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 5,5% τον Ιούνιο) και την ενέργεια (-6,1%, έναντι -5,6% τον Ιούνιο).

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ειδικά σε κάποια είδη, κύρια εποχιακά, η κατάσταση, λόγω και των καιρικών συνθηκών έχει “ξεφύγει”. Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, 24,5%, στα φρούτα, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη

Στο μεταξύ, την ανιούσα έχουν πάρει τα καύσιμα, όντας πλέον λίγο πιο κάτω τα δύο ευρώ το λίτρο (αμόλυβδη βενζίνη). Βέβαια, σε κάποιες περιοχές της χώρας, ειδικά σε τουριστικές περιοχές και νησιά ξεπερνά τα 2 ευρώ. Έτσι, και πάλι η Ελλάδα παραμένει σταθερά μεταξύ των τριών ακριβότερων χωρών της Ευρώπης στα καύσιμα μετά την Ολλανδία και τη Δανία.

Τα κέρδη

Στο φόντο αυτό κεντρική θέση έχει και η συζήτηση για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνέντευξή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο πρόγραμμα The Agenda του ειδησεογραφικού καναλιού CGTN και στην Juliet Mann τόνισε οι τιμές των τροφίμων είναι ακόμη πολύ υψηλές κουρεύοντας εισοδήματα αποδίδοντας ευθύνη και στα υψηλά ποσοστά κέρδους που καταγράφονται. “Η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί” ανέφερε δίνοντας το στίγμα.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η πρόσφατη Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επικαλούμενη και το ΔΝΤ, αναφέρει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2022 οφείλεται κατά 45% στα υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη, κατά 40% στις τιμές εισαγωγών και κατά μόλις 25% στην αύξηση των μισθών, ενώ η φορολογία είχε αρνητική επίδραση. Το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί ως greedflation (πληθωρισμός ‘απληστίας’) και θέτει νέα διλήμματα στην αντιμετώπισή του.

Η κυβέρνηση

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, συναντήθηκε με το ΔΣ της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας υπό τον Πρόεδρό της, κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ) και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα, κ. Κώστα Μαυροειδή (Γαλαξίας), του μέλους του ΔΣ, κ. Λάμπρου Παπακοσμά (Σκλαβενίτης) και του Γενικού Διευθυντή, κ. Απόστολου Πεταλά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για στήριξη των καταναλωτών στο περιβάλλον των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων ζητήθηκε από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ:

-Να περιληφθεί στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, εφ’ όσον διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία.

-Να καθιερωθεί 2ο σημείο πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» σε καταστήματα σούπερ μάρκετ όπου είναι χωροταξικά εφικτό.

-Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές σχολικών ειδών εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου (υπενθυμίζεται ότι τα σχολικά είδη έχουν ενταχθεί στην περίμετρο εφαρμογής του Νόμου 4818/2021 με την επιβολή πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους ώστε να μην είναι μεγαλύτερο ανά μονάδα από εκείνο προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021).

Στη συνάντηση εκφράστηκε η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης να επικοινωνεί τόσο μέσω τόσο της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis όσο και με άλλους τρόπους τα προϊόντα για τα οποία οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν μόνιμη μείωση, μεγαλύτερη από 5% στους επίσημους τιμοκαταλόγους τους, μέχρι τέλος του 2023.

Χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε:

“Το μήνυμά μου προς την Ένωση των Σούπερ Μάρκετ όσο και γενικότερα προς όλους τους παράγοντες στην αγορά (βιομηχανία, χονδρικό και λιανικό εμπόριο) είναι ξεκάθαρο: πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια ορθώνοντας δίχτυ προστασίας απέναντι στις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις.

Ως Υπουργείο Ανάπτυξης, ταυτόχρονα με τους αυστηρούς ελέγχους που ενεργούμε σε όλα τα προϊόντα για το μεικτό περιθώριο κέρδους, σε εφαρμογή του Νόμου 4818/2021, την ισχύ του οποίου παρατείναμε έως το τέλος του 2023, με έμφαση στα σχολικά και τα προϊόντα αλευροποιίας, επεξεργαστήκαμε και καταθέτουμε δέσμη θετικών προτάσεων, λογικών και εφαρμόσιμων, που είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσουν τους καταναλωτές και κυρίως τους πιο ευάλωτους.

Επαναλαμβάνω ότι ως Κυβέρνηση κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να περάσουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος για όλους αυτήν την δύσκολη περίοδο”.

Exit mobile version