28 Μαρτίου, 2024

Ακίνητα: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το ΦΕΚ με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Ακίνητα: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το ΦΕΚ με τις νέες αντικειμενικές αξίες

O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε περαιτέρω μείωση το 2022 του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα δημοσιευθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας σε ΦΕΚ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Ο υπουργός ανέφερε ότι έτσι θα καλυφθεί το 98% της χώρας με 13.808 ζώνες, από τις οποίες οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως στη μεγάλη πλειονότητα ο ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Προανήγγειλε μάλιστα (μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3) περαιτέρω μείωση το 2022 του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», είπε.