29 Μαρτίου, 2024

Αδιανόητο: Τούρκοι χρησιμοποίησαν ναό της Αθηνάς ως πύλη για νυχτερινό μπαρ

Αδιανόητο: Τούρκοι χρησιμοποίησαν ναό της Αθηνάς ως πύλη για νυχτερινό μπαρ

Το μπαρ με το όνομα «Απόλλων», άνοιξε τις πόρτες του τη Δευτέρα 2 Μαΐου

Ένα πρωτοφανές σκηνικό σημειώθηκε στην Αττάλεια, καθώς ένα μπαρ, το οποίο παρόλο που δημιουργήθηκε σε ιδιωτική περιουσία, χρησιμοποιεί τα ιστορικά ερείπια του Ναού της Αθηνάς ως είσοδο για το νυχτερινό κέντρο.

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στις Αστυνομικές Αρχές του Πύργου Ηλείας, για τον εντοπισμό ενός άντρα που κρατά ένα πριόνι και ένα ξύλινο ρόπαλο.

Το μπαρ με το όνομα «Απόλλων», άνοιξε τις πόρτες του τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», τα ξύλινα κιγκλιδώματα που είχαν μπει για να προστατεύουν τον ναό, που χρονολογείται από το 150 μ.Χ., αφαιρέθηκαν την προηγουμένη των εγκαινίων.

Με σιδερένιες πλάκες έκλεισαν οι περιοχές που επισκέπτονταν ντόπιοι και ξένοι τουρίστες, ενώ μπροστά από την είσοδο, στρώθηκε κόκκινο χαλί 10 μέτρων, προκειμένου οι πελάτες να μην δυσκολεύονται να περπατήσουν στο χώμα με τα ερείπια. Επίσης, μπροστά από την παλιά πόρτα τοποθετήθηκε συσκευή ακτίνων Χ και τοποθετήθηκαν γραφεία υποδοχής πελατών, ενώ η είσοδος φωτίστηκε με ειδική εφαρμογή προκειμένου να είναι αντιληπτή στους πελάτες.

Μετέφεραν την πόρτα του χώρου στην είσοδο χωρίς άδεια

Πολλοί τουρίστες που βρίσκονταν εκεί θεώρησαν ότι ο φωταγωγημένος χώρος είναι μουσείο και έσπευσαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όμως, το προσωπικό ασφαλείας στην είσοδο του ναού είπε ότι η περιοχή είναι ιδιωτική επιχείρηση και έδιωξαν τους τουρίστες από την περιοχή.

Εμπειρογνώμονες, που συμμετείχαν στις ανασκαφές στην περιοχή, αλλά δεν ήθελαν να κατονομαστούν, είπαν στη «Χουριέτ»: «Υπήρχε μόνο ένα εστιατόριο σε μια ιδιωτική ιδιοκτησία πριν. Η είσοδος του εστιατορίου ήταν στο πίσω μέρος. Όταν όμως έγιναν οι εργασίες του νυχτερινού κέντρου, μετέφεραν την πόρτα του χώρου μπροστά χωρίς καμία άδεια. Προειδοποιήσαμε πολλές φορές τις επιχειρηματικές αρχές, αλλά κανείς δεν μας έδωσε σημασία και δυστυχώς προέκυψε αυτή η εικόνα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα με την πόρτα εδώ. Ο φωτισμός και ο δυνατός θόρυβος έχουν επίσης αρνητική επίδραση στα έργα. Είναι επίσης πολύ κακό για την εικόνα. Οι προβολείς αναβλύζουν από χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Τακτοποίησαν το τεράστιο κτίριο σαν ένα περίπτερο».

Ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας, Τσαντεμίρ Ζόρογλου, υπέβαλε μήνυση εναντίον των υπευθύνων, που διεμήνυσε ότι μια τέτοια εικόνα δεν μπορεί να επιτραπεί. «Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να ανοίξει αυτή η πόρτα στο παρελθόν, αλλά οι συνάδελφοί μας το απέτρεψαν. Δόθηκε προειδοποίηση την ημέρα που άνοιξε η επιχείρηση, αλλά δυστυχώς, άνοιξαν ξανά την πόρτα αργότερα το βράδυ. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για το μέλλον» ανέφερε.