20 Απριλίου, 2024

Αδελφότητα Οσία Ξένη, Γερβάσιος Παρασκευόπουλος: Τι κρύβεται πίσω από νεκρές καλόγριες, κορωνοϊό, Πάσσαρη, 17Ν

Αδελφότητα Οσία Ξένη, Γερβάσιος Παρασκευόπουλος: Τι κρύβεται πίσω από νεκρές καλόγριες, κορωνοϊό, Πάσσαρη, 17Ν

Ο εκλιπών πνευματικός της Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Αδελφότης, πατέρας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, επισκεπτόταν σωφρονιστικά ιδρύματα για να σταθεί στο πλευρό των κρατουμένων – Από το 1987 συνέβαλε στην αποφυλάκιση 14.000 κρατουμένων.

Μεγάλο φιλανθρωπικό έργο έχει προσφέρει, εδώ και δεκαετίες, η Αδελφότητα Οσία Ξένη στη Θεσσαλονίκη, βοηθώντας έγκλειστους των φυλακών σε όλο τον κόσμο να βρουν τον δρόμο τους, μεταξύ των οποίων κι ο άλλοτε πιο επικίνδυνος κακοποιός των Βαλκανίων, Κώστας Πάσσαρης, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται στις ρουμανικές φυλακές.

Ο εκλιπών πνευματικός της Ορθόδοξης Ιεραποστολικής Αδελφότης, πατέρας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, γνωστός κι ως προστάτης των φυλακισμένων, με προσωπικό σύνθημα «Η ζωή μας είναι σύντομη.

Ας βιασθούμε να κάνουμε το καλό στον κόσμο» ταξίδευε απ’ άκρη σ’άκρη και επισκεπτόταν σωφρονιστικά ιδρύματα για να σταθεί στο πλευρό των κρατουμένων. Από το 1987 που ξεκίνησε η δράση της Διακονίας των Κρατουμένων, ο πνευματικός της ιεραποστολικής αδελφότης Οσία Ξένη, γέροντας Γερβάσιος, συνέβαλε στην αποφυλάκιση 14.000 κρατουμένων, πληρώνοντας τα πρόστιμα τους και δίνοντας πάνω από 5 εκατ. ευρω, χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις συνεισφορές των μελών της αδελφότης κι άλλων συνανθρώπων. Είχε ταξιδέψει μέχρι και στα νησιά Φίτζι για να μεταφέρει το λόγο του Θεού στους εκεί φυλακισμένους.

Ο γέροντας Γερβάσιος ήταν υποψήφιος τα έτη 2012, 2013 και 2014 για το Νόμπελ Ειρήνης, Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Προσφοράς, ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες όλου του κόσμου, ενώ το 2008 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. Επίσης, έλαβε πολλές ακόμη τιμητικές διακρίσεις.

Πέρα όμως από το μεγάλο έργο που έχει προσφέρει ο πατέρας Γερβάσιος και τα μέλη της αδελφότης Οσία Ξένη στους φυλακισμένους, έχουν ευεργετηθεί κι αρκετές άπορες οικογένειες, αναξιοπαθούντες και ορφανά παιδιά, ακόμη και άστεγοι, τους οποίους ανέλαβαν να φροντίζουν σε μηνιαία βάση.

Η Αδελφότητα «ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ», ιδρύθηκε με την Αποφ. 1216/66 του Πρωτοδικείου Θεσ/νίκης και εδρεύει στο Πλαγιάρι Θεσ/νίκης και έχει αναπτύξει φιλανθρωπικό, ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο με τις διάφορες δραστηριότητές της, εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι κυριότερες δραστηριότητες της Αδελφότητος είναι οι εξής:

1) Η «Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων», η οποία από το 1978 μέχρι σήμερα, με τις συνδρομές επωνύμων και ανωνύμων Ελλήνων, έχει αποφυλακίσει 14.000 περίπου απόρους κρατουμένους από φυλακές της Ελλάδος και του εξωτερικού, πληρώνοντας τα δικαστικά τους έξοδα ή μικροοφειλές τους. Οι αποφυλακίσεις συνεχίζονται καθημερινά.

2) Οι θερινές Κατασκηνώσεις. Από το 1974, παρά τη μη μόνιμη στέγη, λειτουργήσαμε κατασκηνώσεις Νεολαίας όλων των βαθμίδων και αμφοτέρων των φύλων, φιλοξενούμενοι σε διάφορες εγκαταστάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια υλική, κυρίως δε πνευματική, σε μεγάλο αριθμό παιδιών.

3) Η λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου «Η ΓΑΛΙΛΑΙΑ» στην Αδελφότητά μας, στο οποίο γίνονται ομιλίες πνευματικού περιεχομένου κάθε Κυριακή απόγευμα 7-8μ.μ. από το Νοέμβριο μέχρι το Μάιο.

4) Η έκδοση του τριμηνιαίου ορθοδόξου Περιοδικού «Χριστιανικοί Παλμοί». Μέσα από τις σελίδες του Περιοδικού αυτού στέλλονται στους αναγνώστες μηνύματα πνευματικού καταρτισμού και ενημερώνονται για τις διάφορες δραστηριότητες της Αδελφότητος.

5) Οι εκδόσεις βιβλίων εθνικοθρησκευτικού περιεχομένου.

6) Η λειτουργία Κατηχητικών Σχολείων σε πολλούς Ι. Ναούς των Μητροπόλεων Κασσανδρείας και Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Θεσ/νίκης, καθώς και Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής Κυριών σε διάφορες ενορίες.

7) Η οικονομική συνδρομή σε διάφορα Κλιμάκια Εξωτερικής Ιεραποστολής και σε Ομόδοξα Πατριαρχεία.

8) Η άσκηση της φιλανθρωπίας σε καθημερινή βάση σε όλους ανεξαιρέτως τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Πως χτύπησε την Αδελφότητα ο κορωνοϊός

Από το περιβάλλον της αδελφότητας, η οποία είναι πολύ γνωστή και βραβευμένη από την Πολιτεία για την έντονη φιλανθρωπική δράση της εδώ και δεκαετίες, διευκρινίστηκε ότι είναι παντελώς αναληθές καταρχήν ότι η Αδελφότητα είναι προπύργιο αρνητών του κορωνοϊού. Η πραγματικότητα είναι, όπως σημείωσαν, ότι αρκετά μέλη της συγκεκριμένης φιλανθρωπικής αδελφότητας έχουν εμβολιαστεί και όσες δεν το έπραξαν, «δεν το έπραξαν ως προϊόν ελεύθερης βούλησης και σαφώς όχι εξαναγκασμού ή καθοδήγησης, και μόνο από φόβο που ενδεχομένως έχουν κάποιοι συμπολίτες μας για το εμβόλιο και σαφώς όχι λόγω άρνησης της νόσου ή της σοβαρότητας της».

Όσον αφορά το γεγονός ότι κάποιες αδελφές νόσησαν από κορωνοϊό, πρέπει να επισημανθεί ότι παρακολουθούνται καθημερινά από γιατρό, όσες χρειάστηκαν περαιτέρω ιατρική βοήθεια διακομίστηκαν αμέσως και χωρίς καμία καθυστέρηση στα νοσοκομεία της πόλης όπου και νοσηλεύονται έως σήμερα. Η 63χρονη αδελφη, νοσηλευόταν κατ’ οίκον με ήπια συμπτώματα, ήταν εδώ και μέρες απύρετη, παρακολουθείτο και αυτή από ιατρό αλλά χθες το πρωί ανέβασε αιφνίδια 38 πυρετό, κλήθηκε αμέσως ο γιατρός και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αλλά στο μεταξύ κατέληξε.

Η προεστώσα νοσηλεύεται πιο σοβαρά και είναι διασωληνωμενη στο Παπανικολάου.

Οι περισσότερες μοναχές περνούν πιο ελαφριά τον κορωνοϊό, ενώ ορισμένες έχουν εμβολιαστεί.

«Κατά συνέπεια δεν ευσταθούν σε καμία περίπτωση τα όσα γράφονται περί δήθεν προπύργιου αρνητών του κορωνοϊού, αφού όλα τα μέλη της συγκεκριμένης αδελφότητας τηρούσαν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό (μάσκες, απολυμάνσεις κ.λπ.) και η πρόσβαση σε τρίτους ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη» συμπληρώνουν από την Αδελφότητα.

«Όλα τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού εγιναν σε επίσημο εργαστήριο και έτσι έμαθαν ότι νοσούν. Ουδέποτε αρνήθηκαν συνεργασία με πολιτική προστασία ή ΕΟΔΥ », καταλήγουν.