9 Δεκεμβρίου, 2023

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας: Ισχυρή καταιγίδα «χτυπά» την Αττική – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας: Ισχυρή καταιγίδα «χτυπά» την Αττική – Σε ποιες περιοχές βρέχει – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Την επέλασή της έχει ξεκινήσει η κακοκαιρία η οποία πλήττει από το απόγευμα της Παρασκευής αρκετές περιοχές της χώρας ανάμεσα στις οποίες και βρίσκεται Αττική όπου σημειώνεται ισχυρή καταιγίδα.

ο ασυνήθιστο βαρομετρικό σύστημα για τα δεδομένα της εποχής από τις ακτές της Βορείου Αφρικής το οποίο θα εμπεριέχει ισχυρά μέτωπα καταιγίδων θα επηρεάσει τη χώρα μας από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή με βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σύμφωνα και με τα τελευταία δεδομένα από τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού, τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν το σύνολο του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ειδικά από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστούν και τα νησιά του Βορειοανατολικού και Νοτιονατολικού Αιγαίου, με τα λιγότερα φαινόμενα να αναμένονται κυρίως στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Σύμφωνα με το forecastweather.gr, οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές – βορειοδυτικές διευθύνσεις, όπου πρόσκαιρα στο Αιγαίο θα ενισχυθούν και το Σαββατοκύριακο θα φτάνουν τοπικά τα 6 με 7 μποφόρ, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 με 5 μποφόρ. Ωστόσο, κατά την διάρκεια των φαινομένων μπορεί πρόσκαιρα τα μέτωπα των καταιγίδων να συνοδεύονται από ισχυρές ριπές ανέμου στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρα πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές από βορρά προς νότο, με τον υδράργυρο να μην ξεπερνά ακόμα και κατά τις θερμές ώρες της ημέρας τους 25 με 27 βαθμούς κελσίου κυρίως το Σαββατοκύριακο, κινούμενος κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ το οποίο έχει επικαιροποιηθεί με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ασταθείς αέριες μάζες στα βορειοδυτικά Βαλκάνια σε συνδυασμό με αβαθές χαμηλό στο νότιο Αιγαίο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από σήμερα Παρασκευή (16-06-2023) έως και την Κυριακή (18-06-2023). Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών, ενώ τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, τα έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

  1. Σήμερα Παρασκευή (16-06-2023), στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία (πιθανώς τη νύχτα στη Χαλκιδική), τη δυτική Θεσσαλία, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και κυρίως τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.
  2. Το Σάββατο (17-06-2023), στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στη περιοχή της Χαλκιδικής), την ανατολική Μακεδονία , τη Θράκη, τη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), την Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), τη βόρεια Πελοπόννησο, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.
  3. Την Κυριακή (18-06-2023), στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τη Χαλκιδική, στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.