20 Απριλίου, 2024

2/3 δεν έχουν παρατηρήσει το σκηνοθετικό κόλπο του Τζεφιρέλι στον Ιησού από την Ναζαρέτ. Εσύ;

2/3 δεν έχουν παρατηρήσει το σκηνοθετικό κόλπο του Τζεφιρέλι στον Ιησού από την Ναζαρέτ. Εσύ;

Το Πάσχα φέτος, λόγω των συνθηκών, θα είναι το πιο διαφορετικό από όσα έχουμε ζήσει. Κάποια πράγματα όμως ακόμα και εν μέσω καραντίνας και απαγόρευσης κυκλοφορίας, θα συμβούν για να μας μεταφέρουν στο κλίμα ων ημερών. Τι πιο κλασικό από την σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ»; Τίποτα!

Από την μέρα που θυμόμαστε τον εαυτό μας, την Μεγάλη Εβδομάδα, μας συντροφεύει τηλεοπτικά η μίνι σειρά με την υπέροχη σκηνοθεσία και την μαγευτική και άκρως μυσταγωγική μουσική.

Φυσικά θα ήταν πολύ ειλικρινές από όλους μας να παραδεχτούμε πως ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Ιησού, Ρόμπερτ Πάουελ, έχει ταυτιστεί τόσο με την όψη του Θεανθρώπου στο μυαλό μας, που σε μικρή ηλικία όλοι για λίγο πιστέψαμε πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Παρ’ όλα αυτά, όσες φορές και αν έχεις παρακολουθήσει την σειρά, υπάρχει μια λεπτομέρεια που σου διαφεύγει και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να την μάθεις και γιατί όχι, να αναφέρεις στους φίλους σου φέτος για να εντυπωσιάσεις. Τηλεφωνικά πάντα!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Τζεφιρέλι έκανε τεράστιο κάστινγκ για να αποφασίσει ποιος ηθοποιός θα ενσαρκώσει τον Ιησού στο έπος που ετοίμαζε. Ένα από τα στοιχεία που θα έπρεπε να έχει ο ηθοποιός είναι να μπορεί να μην ανοιγοκλείσει τα μάτια του για αρκετή ώρα, ώστε να αποδοθεί πιο σωστά η θεϊκή καταγωγή του Ιησού. Μεταξύ άλλων, το πρόσωπο θα έπρεπε να διαθέτει και μεγάλα γαλανά μάτια και ήρεμο πρόσωπο με γλυκά χαρακτηριστικά.

Όταν ο Ρόμπερτ Πάουελ, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός ηθοποιός, παρουσιάστηκε για το κάστινγκ ο Τζεφιρέλι χρειάστηκε να κάνει πολλά κοντινά πλάνα για να αποδείξει αν μπορεί να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του. Φαντάσου να πρέπει να υποδυθείς έναν ρόλο με ατελείωτες ώρες γυρισμάτων χωρίς να κάνεις αυτή την αντανακλαστική και φυσική κίνηση των ματιών.

Ο Πάουελ τα πήγε πολύ καλά, τόσο, που φαίνεται να ανοιγοκλείνει τα μάτια του μόνο σε μια σκηνή κατά τη διάρκεια της ταινίας.

Με αυτό τον τρόπο αλλά και με κάποια τρικ των make up arists, κατάφερε να έχει το απόκοσμο βλέμμα αγιοσύνης, το οποίο καθήλωσε όλους τους τηλεθεατές.

Μπορεί να φαίνεται πως έχει κάποια δόση υπερβολής η συγκεκριμένη απαίτηση, όμως τελικά η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Εξάλλου ο Τζεφιρέλι πέτυχε τον στόχο του. Αν κληθείς να κλείσεις τα μάτια σου και να φέρεις στον νου σου τον Ιησού, είναι η πρώτη εικόνα που σου έρχεται η ήρεμη όψη του Ρόμπερτ Πάουελ;