29 Μαρτίου, 2024

13033: Τι αλλάζει το Πάσχα – Τι μήνυμα στέλνω και πως για μετακινήσεις από το σπίτι (Video)

Αναλυτικές πληροφορίες

Μήνυμα στο 13033 ή έντυπη βεβαίωση μετακίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση είναι μερικά από αυτά που εδώ και περίπου ένα μήνα κάνουν οι πολίτες για να βγουν από το σπίτι για συγκεκριμένες μετακινήσεις. Τι θα ισχύει όμως για το Πάσχα;

Ξεκάθαρες οδηγίες για όσα θα ισχύσουν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα προς μια χαλάρωση και ζήτησε να συνεχιστεί η προσπάθεια των πολιτών καθώς η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμα.

«Γίνεται πολύ συζήτηση για την ημέρα του Πάσχα. Για την μέρα αυτή ισχύει ότι και για τις υπόλοιπες ημέρες. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Ισχύουν τα ίδια μέτρα. Δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε συγγενείς και φίλους για επισκέψεις. Ως κοινωνία έχουμε δείξει μεγάλη ωριμότητα, η υγεία δεν ειναι διαπραγματεύσιμη, η αστυνομία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει οταν δεν τηρούνται τα μέτρα», επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως τόνισε: «Θα περάσουμε το Πάσχα στο σπίτι, το αρνί θα το ψήσουμε στο φούρνο. Θα πάμε φυσικά για γλυκά στο ζαχαροπλαστείο και στον φούρνο της γειτονιάς. Μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των ηλικιωμένων. Εχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση. Το μονο μας μέλημα ειναι πως θα τηρήσουμε τα μέτρα».

Για το αν θα παρέμβει η Αστυνομία σε πυλωτές και ταράστες είπε πως σε κάθε περίπτωση η Αστυνομία θα κάνει ελέγχους και θα πέσουν πρόστιμα, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει επιλογή στο 13033 για επίσκεψη σε φίλους.

Στο 13033, λοιπόν, δεν αλλάζει κάτι και στέλνουμε για φαρμακεία, νοσοκομεία, σωματική άσκηση και φροντίδα ανθρώπων που το χρειάζονται. Στο forma.gov.gr παρέχονται όλες οι οδηγίες που αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού. Για εργασία το μήνυμα στο 13033 δεν καλύπτει.

Πώς θα πρέπει να είναι το SMS στο 13033

Με το 13033 υπάρχει η δυνατότητα αποστολής δωρεάν sms. Στον ειδικό αριθμό 13033 ο πολίτης στέλνει απευθείας SMS κάθε φορά που εξέρχεται της οικίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμό του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η). Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας.

Ειδικότερα, το SMS πρέπει να έχει την ακόλουθη μορφή:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • 1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • 2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • 3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • 4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • 5 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • 6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

13033: Γιατί μπορεί να δείτε μήνυμα χρέωσης

Αυτό που ισχύει είναι ότι η αποστολή και λήψη μηνυμάτων SMS στο 13033 που αφορά τη δήλωση μετακίνησης είναι δωρεάν.

  • Αν εμφανιστεί η ειδοποίηση χρέωσης από το 13033 πάτησε στο «Αποστολή».
  • Αν δεν μπορείς να στείλεις μήνυμα στο 13033, ενδέχεται να έχεις ενεργοποιήσει τη φραγή SMS σε 5ψήφια, από τις ρυθμίσεις του κινητού.
  • Για απενεργοποίηση:
  • Πήγαινε στις «Ρυθμίσεις»
  • Πάτησε στις «Εφαρμογές»
  • Επίλεξε «Δικαιώματα» ή «Ειδική Πρόσβαση» από το μενού στα δεξιά
  • Επίλεξε «Πρόσβαση σε SMS ειδικής χρέωσης» ή «Χρήση Προηγμένων Υπηρεσιών Μηνυμάτων Κειμένου»
  • Επίλεξε το «Ερώτηση» αν θέλεις να βλέπεις την ειδοποίηση ή «Να επιτρέπεται πάντα»

Οι ρυθμίσεις φραγής του κινητού δεν απενεργοποιούν τη φραγή δικτύου σε 5ψηφια που μπορεί να έχεις κάνει από το δίκτυο.