28 Μαρτίου, 2024

Συντάξεις Απριλίου: Αλλάζουν οι ημερομηνίες καταβολής – Πότε πληρώνονται;

Σας αφορά

Αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ έχει φέρει ο Νόμος 4611/2019 που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συντάξεις ημερομηνίες Απριλίου

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων:

  • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020
  • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020
  • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
  • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου 2020 τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
  • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Απριλίου 2020 τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
  • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020
  • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Απριλίου 2020 την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020
  • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Απριλίου τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
  • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Απριλίου θα καταβληθούν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020
  • Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Απριλίου την Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Επίδομα 600 ευρώ – Ποιοι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2018 θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το επόμενο διάστημα περίπου 4.000 νοικοκυριά.

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως εφόσον το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως εφόσον το εισόδημα κυμαίνεται μεταξύ 3.001 ευρώ ως 4.700 ευρώ. Ενώ, χθες ανακοινώθηκε ότι έρχεται και ένα νέο επίδομα λόγω του κορωνοϊού.

Ενώ άρχισε να τρέχει ο χρόνος για το επίδομα του 2019 με την υποβολή των αιτήσεων στα ΚΕΠ με συγκεκριμένα δικαιολογητικά μέχρι τις 15 Μαΐου. Επίσης, πέρα από το τακτικό επίδομα ανεργίας, ο ΟΑΕΔ χορηγεί πολλά επιδόματα σε ανέργους της χώρας, αλλά και σε εργαζομένους. Συνολικά τα επιδόματα που χορηγεί ο Οργανισμός είναι δώδεκα.

Η εισοδηματική ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών καταβάλλεται στους δικαιούχους εφάπαξ κάθε έτος με πίστωση στον ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εντός των δέκα πρώτων ημερολογιακών ημερών του μήνα που έπεται της ολοκλήρωσης της επεξεργασίας της κάθε αίτησης.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικογένειες, καθώς και οι μονογονεϊκές οικογένειες:

α. Ελλήνων υπηκόων.

β. Υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

γ. Πολιτών των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετών πολιτών.

Στην περίπτωση που ο πατέρας δεν είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αλλά είναι η μητέρα, την εισοδηματική ενίσχυση δικαιούται αυτή.

Ως «οικογένεια» νοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης συμβιούντων συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, αντίστοιχα, μετά των ανηλίκων και άγαμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά τον δικαιούχο-αρχηγό της οικογένειας.

Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

Ως μονογονεϊκές οικογένειες θεωρούνται οι οικογένειες που αποτελούνται συγκεκριμένα από:

αα) Πατέρα άγαμο, χήρο ή διαζευγμένο και τα τέκνα του (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τον βαρύνουν φορολογικά.

ββ) Μητέρα άγαμη, χήρα ή διαζευγμένη και τα τέκνα της (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και τη βαρύνουν φορολογικά.

Μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν οικογένεια. Ως οικογένεια νοείται αυτή που αποτελείται τουλάχιστον από δύο (2) μέλη. Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.

Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, υποβάλλεται στο ΚΕΠ του τόπου κατοικίας των ενδιαφερομένων από το μέλος της οικογένειας, λόγω της υπηκοότητάς του οποίου ζητείται η χορήγηση της ενίσχυσης ή από τρίτο πρόσωπο ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτημένο.

Οι εξουσιοδοτημένοι για την παραλαβή των αιτήσεων υπάλληλοι των ΚΕΠ υποχρεούνται στην παροχή ενημέρωσης, και κάθε, εν γένει, δυνατής υποστήριξης στους αιτούντες, για την πλήρη συμπλήρωση όλων των πεδίων της αίτησης, καθώς και για την πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών σύμφωνα με τις έγγραφες οδηγίες των καθ ύλην Υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ.

Οι αιτήσεις για κάθε ημερολογιακό έτος, από την έναρξη ισχύος της απόφασης και στο εξής, υποβάλλονται από 25 Αυγούστου μέχρι 30 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.