28 Μαρτίου, 2024

Συνεχίζεται η παράδοση του μπόνους! Καρέλιας: Νέες παροχές εκατομμυρίων στους εργαζομένους

Ισως ήταν η πιο δύσκολη χρονιά με πολλά εμπόδια για την καπνοβιομηχανία “Καρέλια”, που είναι η μόνη Ελληνική εταιρεία στον κλάδο, εντούτοις αυτό δεν εμπόδισε την Διοίκηση της εταιρίας, την οικογένεια Καρέλια να δώσουν παροχές ύψους 3,85 εκατ. ευρώ προς το προσωπικό και δωρεές προς κοινωφελείς φορείς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας κατά τον καθιερωμένο ετήσιο απολογισμό και την πρωτοχρονιάτικη γιορτή των εργαζομένων, σήμερα το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της ιστορικής εταιρίας με τα 132 χρόνια ιστορίας παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, που είδε με κόπο και με στρατηγική τα νούμερά της να αυξάνονται!

Η προσαρμογή της εταιρίας ΚΑΡΕΛΙΑ στο σύστημα ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων, που επεβλήθη από την Ε.Ε. αποτέλεσε το μεγαλύτερο στοίχημα για την χρονιά που ολοκληρώθηκε με την “ομάδα ιχνηλασιμότητας” να πετυχαίνει τον δύσκολο και ακριβό στόχο.

arelia.jpg

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ανδρέας Καρέλιας στην “ομάδα ιχνηλασιμότητας” η οποία όλο το χρόνο “έτρεξε” το σχετικό πρόγραμμα. Ο κ. Καρέλιας αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στους Βασίλη Σπυρόπουλο, Γιώργο Γραμματικόπουλο, Σταμάτη Γλύκα, Βασίλη Μπούρο, Ζώη Δάγκαρη, Γιώργο Καψαμπέλη και Γιώργο Αλετρά, αλλά και στην σημαντική συμβολή στην προσπάθεια αυτή των Δημήτρη Πουλόπουλου, Γιώργου Αλεβιζόπουλου, Βαγγέλη Γαϊτάνη, Γιάννη Κουρλέτη και Στέλιου Κουρή.

Στην γιορτή μάλιστα παρουσιάστηκε και το πρώτο κουτί, που παρήχθη με την διαδικασία της ιχνηλασιμότητας, στο οποίο όσοι αποτελούν την “ομάδα” έχουν υπογράψει και προσεχώς θα λάβει ιδιαίτερη θέση στον εκθεσιακό χώρο που ετοιμάζεται εντός του εργοστασίου.

Στην ελληνική αγορά σημείωσε αύξηση πωλήσεων 6% σε σχέση με το 2018, ενώ στον καπνό σημειώθηκε αύξηση 11%. Όσον αφορά το μερίδιο στην αγορά της Ελλάδας έκλεισε με το μεγαλύτερο ποσοστό τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς άγγιξε το 18% στα τσιγάρα και το 26% στον καπνό (ιστορικό υψηλό).

Εκτός συνόρων η εταιρεία πέτυχε αύξηση του όγκου πωλήσεων στα τσιγάρα κατά 3%, ενώ στον καπνό οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 11,5%.

Ο Ανδρέας Καρέλιας έκανε ειδική αναφορά στις επιδόσεις των θυγατρικών της εταιρείας σε Βουλγαρία (το μερίδιο αγοράς έφθασε το 21%), Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία. Παράλληλα ιδιαιτέρως θετική ήταν η πορεία των πωλήσεων σε Ισπανία, Σλοβακία, Αίγυπτο (εσωτερική και αφορολόγητη αγορά), Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία και Κατάρ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις σε Βαλκάνια και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

45 νέες θέσεις εργασίας

Μέσα στο 2019 η “Καρέλια” αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 10% περίπου, καθώς το προσωπικό αυξήθηκε κατά περίπου 45-50 άτομα σε διάφορα τμήματα, ενώ επενδύθηκε ποσό άνω των 7,5 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, αλλά και για να επιτευχθεί η προσαρμογή στις νέες οδηγίες.

Επιστέγασμα τη θετικής πορείας της εταιρείας ήταν και το γεγονός ότι συνεισέφερε στα κρατικά ταμεία (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ κ.α.) πάνω από 532 εκατ. ευρώ, που είναι το το ιστορικά μεγαλύτερο. Παράλληλα αποδόθηκαν πάνω από 8 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς.

Ο κ.Καρέλιας στην συνέντευξη τύπου ρωτήθηκε για τον αντικαπνιστικό νόμο: είναι μια “δύσκολη ερώτηση” αυτή είπε και συνέχισε: “Περίπου το 30% των ενηλίκων στην Ελλάδα καπνίζουν. Είναι λίγο περίεργο να βγαίνουν νομοθετήματα, που να απαγορεύουν το 30% του πληθυσμού. Συνήθως οι νόμοι απαγορεύουν πράξεις (π.χ. κλοπή κ.α.), που κάνουν πολύ λιγότεροι, άρα καταλαβαίνετε ότι είναι κάπως περίεργο. Από την άλλη βεβαίως νόμος είναι και είμαστε υποχρεωμένοι να τον σεβαστούμε” τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και συνέχισε: “Δεν καταλαβαίνω την τόσο μεγάλη σπουδή και το αίσθημα προτεραιότητας, που δόθηκε σε αυτό το νόμο, λες και η Ελλάδα δεν είχε άλλα προβλήματα. Γνώμη μας είναι, ότι αφού ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού καπνίζει έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για αυτούς. Εμείς φυσικά σεβόμαστε απόλυτα τους μη καπνιστές και τα δικαιώματά τους, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί λύση και για τους καπνιστές χωρίς να επηρεάζονται οι υπόλοιποι”.

Σε παρέμβασή του ο κ. Στάθης Καρέλιας τόνισε ότι παράνομη παραγωγή καπνικών προϊόντων γίνεται και στην Ελλάδα αναφερόμενος σε τουλάχιστον 6 παράνομα “εργοστάσια”, που έχουν “χτυπηθεί” κατά την τελευταία 2ετία.

Ερωτήθηκε και για το μέλλον της Μεσσηνίας και είπε: “Η Μεσσηνία τα τελευταία χρόνια έχει, όχι άδικα, απολαύσει ία πολύ μεγάλη δημοσιότητα. Κι αυτό διότι έχουν γίνει επενδύσεις στην περιοχή, διότι ο αυτοκινητόδρομος την έκανε πιο προσιτή, αλλά και λόγω της συνεχούς αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας. Εάν συνεχίσει και δεν απογοητεύσει τις προσδοκίες των ανθρώπων, που θα έρθουν να δουλέψουν, αλλά και ως επισκέπτες και μονίμως δίνει μία ευχάριστη έκπληξη, πιστεύω το μέλλον της είναι πολύ λαμπρό”…

Πάνω από 3,85 εκατ. σε παροχές και δωρεές

Πολύ μεγάλο ήταν και εφέτος το ποσό των οικειοθελών παροχών, αλλά και των δωρεών σε κοινωφελείς φορείς από την εταιρεία και ξεπέρασε τα 3,85 εκατ. ευρώ.

Από αυτά πάνω από 600.000 ευρώ θα δοθούν ως δωρεές στους ακόλουθους φορείς: Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας 50.000 ευρώ, Σύλλογος Γονέων Ατόμων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό 100.000 ευρώ (για δημιουργία κέντρου ημερήσιας φιλοξενίας), ΣΥΦΑΜΕΑ 80.000 ευρώ, Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας 75.000 ευρώ, Νοσοκομείο Καλαμάτας 100.000 ευρώ για την λειτουργική αναβάθμιση της Ψυχιατρικής Κλινικής και για την μονάδας μεσογειακής αναιμίας, Ίδρυμα Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου “Το Περιβόλι της Γιαγιάς” 60.000 ευρώ και στο “Χαμόγελο του Παιδιού” 150.000 ευρώ.

Οι γενναιόδωρες παροχές προς το προσωπικό 

  • Ενίσχυση σε κάθε εργαζόμενο για το εορταστικό τραπέζι 220 ευρώ
  • Επίδομα παρουσίας, για όποιον δεν έλειψε ούτε μία ημέρα από το πόστο του 1.000 ευρώ (πέρυσι το έλαβε το 87% των εργαζομένων)
  • Ενίσχυση 1.500 ευρώ για παιδιά εργαζομένων, που σπουδάζουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • Επιπλέον ενίσχυση 500 ευρώ για κάθε παιδί, που φέτος πέρασε σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μαζί με έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple
  • Ενίσχυση 700 ευρώ σε κάθε εργαζόμενου
  • Κάθε εργαζόμενος με αποδοχές κάτω των 2.500 ευρώ επιπλέον ενίσχυση 400 ευρώ.
  • Επιπλέον του παραπάνω, κάθε εργαζόμενος με αποδοχές κάτω των 1.700 ευρώ ενίσχυση 300 ευρώ
  • Επιπλέον των παραπάνω, κάθε εργαζόμενος με μισθό κάτω των 1.200 ευρώ περαιτέρω ενίσχυση 250 ευρώ (ήτοι συνολικά 1.650 ευρώ)
  • Όσοι εργαζόμενοι δούλεψαν πάνω από 15 Σάββατο εντός του 2019, πέραν των νόμιμων ημερομισθίων και υπερωριών θα λάβουν 20 ευρώ για κάθε ακέραιο Σάββατο πάνω από το 15ο.
  • Επίσης κάθε λαχνός αντιστοιχούσε στο ποσό των 850 ευρώ, ενώ ο “χρυσός” λαχνός φέτος αντιστοιχούσε στο ποσό των 10.000 ευρώ

Πηγή: messinialive.gr