18 Απριλίου, 2024

ΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΛΕΚΚΑ: Όσο αργεί ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, είναι …

 

Ένα μήνα μετά τα φονικά… ρίχτερ, στην επαρχία Ελαζίγ, νέος σεισμός ταρακούνησε σήμερα την Τουρκία. Νεκροί και τραυματίες στην επαρχία Βαν.

Ως απόρροια του μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 ρίχτερ, στην επαρχία Ελαζίγ, τον περασμένο μήνα, θεωρεί τον σημερινό σεισμό των 5.7 ρίχτερ στην Τουρκία, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας στο newsit.gr το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά, κάτι που σημαίνει ότι απομακρύνεται κάποια διέγερση στον χώρο της Μικράς Ασίας και του Αιγαίου.
“Ο στερνός σεισμός εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της έντονης σεισμικότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Νότια Ανατολική Τουρκία και στην γύρω περιοχή. Ο σημερινός σεισμός ουσιαστικά είναι από την άλλη πλευρά της πλάκας που διεισδύει στην Τουρκία στο τετραεθνές σημείο περίπου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας, Τουρκίας και Ιράν. Φαίνεται ότι η δραστηριότητα πάει προς τα ανατολικά και αυτό είναι αρκετά σημαντικό, δεν έρχεται δηλαδή προς τα δυτικά, ούτε πάει προς τα βόρεια. Πηγαίνοντας στα ανατολικά, σημαίνει ότι απομακρύνεται κάποια διέγερση στον χώρο της Μικράς Ασίας ή στο χώρο του Αιγαίου”.

Παραμένουν οι φόβοι για την Κωνσταντινούπολη

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί, τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.

“Σύμφωνα με συγκλίνουσες μελέτες υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα μέχρι το 2024 να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Όσο καθυστερεί να γίνει ο σεισμός αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του, το μέγιστο που μπορεί να φτάσει είναι 7,2 Ρίχτερ.
Η Κωνσταντινούπολη έχει κάνει πρόοδο και στην Πολιτική Προστασία και στα μέσα και στο προσωπικό και στις ομάδες διάσωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση δεδομένου ότι έχει 17 εκατομμύρια κατοίκους και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με πολύ παλιά κτήρια, όλα αυτά συνθέτουν μια αυξημένη τρωτότητα στην περιοχή”.

Ρεπορτάζ: Στέργιος Σαμαρτζής

newsit