29 Μαρτίου, 2024

Σοκάρει καθηγητής για τον κορωνοϊό: «Τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα 50.000»!

Ανατριχίλα!

Σοκαριστικά είναι όσα αναφέρει Έλληνας καθηγητής για τον κορωνοϊό, με τον Ιωάννη Ιωαννίδη να λέει χαρακτηριστικά, ότι ο συνολικός αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων, μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 50.000. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη βιώνει τη δική της τραγωδίας με περισσότερους νεκρούς από την Ασία.

Ο σπουδαίος καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ μίλησε στην εφημερίδα «Espresso» και υπογραμμίζει, ότι τα συνολικά χτυπήματα μάλλον δεν είναι 387, όπως αναφέρεται επισήμως, ενώ πήρε θέση και για το πότε θα βγει το εμβόλιο.

«Αν έπρεπε να διακινδυνεύσω κάποια εκτίμηση, ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή μπορεί να ποικίλλει από 1.000 έως 50.000 άτομα, στη μεγάλη πλειονότητά τους άτομα που μέχρι στιγμής είναι χωρίς συμπτώματα ή με ελαφρά συμπτώματα και που δεν έχουν ελεγχθεί για τον ιό. Ως τώρα, βέβαια, οι θάνατοι από κορωνοϊό είναι ελάχιστοι σε σχέση με τους θανάτους από την απλή γρίπη, αλλά η πιθανότητα εκθετικής αύξησής τους δεν έχει αποκλειστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα σημειωθεί ύφεση της νόσου όσο θα ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο δρ Ιωαννίδης ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν ως αυτή τη στιγμή δεδομένα που να οδηγούν με ασφάλεια σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

«Οι άλλοι κορωνοϊοί που ξέραμε ως τώρα έχουν σαφή εποχικότητα, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα ισχύσει και για τον καινούργιο SARS-CoV-2. Μπορεί επίσης να μειωθούν τα κρούσματα όσο ζεσταίνει ο καιρός, αλλά να μην εξαλειφθεί τελείως και να επιστρέψει το φθινόπωρο. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς αυτό» επισημαίνει, τονίζοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου, όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Σιγκαπούρη.

τα κρούσματα κορωνοϊού είναι πάνω από 50.000

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πολυπόθητο εμβόλιο που θα «δαμάσει» τον κινεζικό ιό, ο ομογενής καθηγητής Ιατρικής διευκρινίζει πως θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες κλινικές δοκιμές. «Άλλοι κορωνοϊοί είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για να γίνει κάποιο εμβόλιο.

Έγιναν, βέβαια, κάποιες προσπάθειες, αλλά δεν πήγαν μακριά. Πριν από 30 χρόνια, για παράδειγμα, ένα εμβόλιο που δοκιμάστηκε για κορωνοϊό της γάτας είχε αρνητικά αποτελέσματα, γιατί οδηγούσε σε υπεραντίδραση και θάνατο αντί για προστασία μετά από έκθεση στον ιό. Άρα, αν και είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά κάποιο εμβόλιο, πρώτον, δεν υπάρχει βεβαιότητα, δεύτερον, δεν θα είναι διαθέσιμο σε αυτήν την οξεία φάση που διανύουμε και, τρίτον, σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα να βιαστούμε να δώσουμε στον πληθυσμό εμβόλια που δεν έχουμε ελέγξει τι κάνουν. Τα εμβόλια είναι από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ανθρωπότητας, όταν ξέρουμε ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή».

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα, τα μέτρα που έχουν γνωστή και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα όχι μόνο φέτος αλλά κάθε χρόνο είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η παραμονή στο σπίτι και η μείωση των κοινωνικών επαφών όταν είμαστε κρυωμένοι, καθώς και η αποφυγή χώρων μεγάλου και πυκνού συγχρωτισμού σε εποχές έξαρσης αναπνευστικών λοιμώξεων.

«Πολύ σημαντικά, επίσης, είναι το εμβόλιο της γρίπης αλλά και η διακοπή του καπνίσματος. Αναφέρομαι τόσο στα παραδοσιακά τσιγάρα όσο και στα εξίσου θανατηφόρα νέα καπνικά προϊόντα που παραπλανητικά προωθούν κάποιες καπνοβιομηχανίες ως δήθεν πιο ασφαλή» καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.