28 Μαρτίου, 2024

Ο άγνωστος δικαστικός πόλεμος Ηλία Βρεττού-Δημήτρη Ζεβουδάκη για το τραγούδι «Ανείπωτα»! Ποιον και γιατί δικαίωσαν οι δικαστές…

Δικαστική διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ηλία Βρεττού και γνωστής δισκογραφικής εταιρείας, με φόντο μια καταδίκη για ένα τραγούδι του γνωστού τραγουδοποιού Δημήτρη Ζερβουδάκη. Ο λόγος για την τεράστια επιτυχία «Τα ανείπωτα», για την οποία ο Ηλίας Βρεττός φέρεται να παρουσίασε στη δισκογραφική εταιρεία τα δικαιώματα διασκευής του τραγουδιού προκειμένου να συμπεριληφθεί σε δίσκο.

Πλέον η δισκογραφική εταιρεία, που καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό, ζητά από τον Ηλία Βρεττό να της καταβάλει 36.000 ευρώ συνολικά, με το ποσό των 15.000 ευρώ να αντιστοιχεί σε αυτό που ήταν υποχρεωμένη η ίδια μαζί με την ΑΕΠΙ να καταβάλει στον Δημήτρη Ζερβουδάκη. «Δυνάμει της με αριθμό 1521/2017 απόφασης του Εφετείου Αθηνών κρίθηκε ότι στο μουσικό άλμπουμ με ερμηνευτή τον κ. Ηλία Βρεττό και με τον τίτλο “Αλλος άνθρωπος” περιλαμβάνεται σε παράνομη διασκευή το μουσικό δημιούργημα-τραγούδι με τίτλο “Τα ανείπωτα”. Κρίθηκε ότι για την κυκλοφορία του ως άνω τραγουδιού του κ. Ηλία Βρεττού η παραπάνω δισκογραφική εταιρεία ζήτησε από την ΑΕΠΙ και πέτυχε όλως παρανόμως την άδεια για επανεκτέλεση του μουσικού δημιουργήματος-τραγουδιού ενώ γνώριζε ότι επρόκειτο για διασκευή» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση του Εφετείου, η οποία διέτασσε και την παύση κυκλοφορίας και την απόσυρση του δίσκου.

«Ανέλαβε την ευθύνη»

Την πεποίθηση ότι ο Ηλίας Βρεττός είχε λάβει την απαραίτητη έγκριση δηλώνει η δισκογραφική εταιρεία στην αγωγή σε βάρος του τραγουδιστή. Μάλιστα, όπως αναφέρουν από την εταιρεία, υπέγραψαν σύμβαση με τον Ηλία Βρεττό τον Οκτώβριο του 2013, με την οποία εκείνος παραχωρούσε στην εταιρεία το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης ενός master tape, που παρήγαγε ο ίδιος και περιελάβανε ηχογραφήματα τα οποία τραγουδούσε ο ίδιος.

«Ο Ηλίας Βρεττός δήλωσε, αναλαμβάνοντας πλήρως τη σχετική ευθύνη έναντι της εταιρείας μας, ότι έχουν μεταβιβασθεί σε αυτόν όλα τα σχετικά δικαιώματα από τους δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων με τις συμβολές των οποίων έγιναν τα τραγούδια. Ο κ. Βρεττός αναγνώρισε και αποδέχθηκε ότι οποιαδήποτε απαίτηση τρίτου σε σχέση με τα τραγούδια, για οποιαδήποτε αιτία, βαρύνει αποκλειστικώς τον ίδιο και ρητώς ανέλαβε την ευθύνη καταβολής κάθε τυχόν απαιτήσεως τρίτου κατά της εταιρείας μας» εξηγεί η δισκογραφική εταιρεία.

Τον Μάρτιο του 2014 η δισκογραφική προχώρησε στην έκδοση και κυκλοφορία του άλμπουμ υπό τον τίτλο «Αλλος άνθρωπος». Πριν από την κυκλοφορία, έλαβε και την προβλεπόμενη από την ΑΕΠΙ άδεια μηχανικής παραγωγής για όλα τα τραγούδια του άλμπουμ, μεταξύ των οποίων και το τραγούδι «Τα ανείπωτα» του συνθέτη και στιχουργού Δημήτρη Ζερβουδάκη, σε δεύτερη εκτέλεση από τον ερμηνευτή Ηλία Βρεττό, όπως -κατά την εταιρεία- «είχε δηλωθεί από τον τραγουδιστή στα στοιχεία που συνόδευαν το master tape με τα τραγούδια παραγωγής του».

Εναν μήνα αργότερα, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης κατέθεσε αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για προσβολή πνευματικής ιδιοκτησίας σχετικά με το συγκεκριμένο τραγούδι, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπήρχε άδεια διασκευής του τραγουδιού μου». Ο Ηλίας Βρεττός όταν έλαβε γνώση της αγωγής άσκησε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της δισκογραφικής εταιρείας, ζητώντας την απόρριψη της αγωγής Ζερβουδάκη.

Ωστόσο, οι δικαστές τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό δικαίωσαν τον γνωστό τραγουδοποιό, υποχρεώνοντας την εταιρεία να του καταβάλει 15.000 ευρώ για την καταδικαστική απόφαση και 1.200 ευρώ επιπλέον για δικαστική δαπάνη. Ταυτόχρονα, απαιτήθηκε η απόσυρση του τραγουδιού από την κυκλοφορία, αλλά και όλα τα σχετικά προωθητικά και διαφημιστικά βίντεο. «Η εταιρεία ενεπλάκη σε μια χρόνια και πολυδάπανη δικαστική διαμάχη, παρότι δεν είχε ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο του άλμπουμ του Ηλία Βρεττού, και κλήθηκε να αποζημιώσει τον Δημήτρη Ζερβουδάκη για ένα προϊόν την παραγωγή του οποίου είχε αναλάβει αποκλειστικά ο ίδιος ο εναγόμενος και είχε παραδοθεί έτοιμο προς εκμετάλλευση» φέρεται να υποστηρίζει η εταιρεία.

«Διασύρθηκε ως δήθεν ασεβής»

Στα επιπλέον έξοδα στα οποία υποχρεώθηκε η δισκογραφική ήταν η δημιουργία νέου δίσκου χωρίς το συγκεκριμένο τραγούδι, νέας μακέτας εξωφύλλου, αλλά και πλήθος άλλων εξόδων τα οποία έχει επιφυλαχθεί να διεκδικήσει στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι ο Ηλίας Βρεττός είχε δηλώσει πως σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρούσε σε επανεκτέλεση του τραγουδιού εάν γνώριζε ότι δεν υπήρχε η έγκριση του Δημήτρη Ζερβουδάκη, υπογραμμίζοντας πως δόθηκε έγγραφη άδεια