19 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Πώς θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους πειραματικό εμβόλιο που ετοιμάζουν

Ερευνητές στο Σιάτλ ξεκίνησαν τη στρατολόγηση υγιών εθελοντών που θα μετάσχουν στην κλινική δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό COVID-19, ώστε να διαπιστωθεί η ασφάλεια του και η ανοσολογική απόκριση.

Το εμβόλιο που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna Therapeutics στην προσπάθεια προστασίας από τον κορωνοϊό, εστάλη αρχικά στις 24 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Νοσημάτων των ΗΠΑ (National Institute of Allergy and Infectious Diseases -NIAID), που αναμένει, σύμφωνα με το livescience, την έναρξη περί τα τέλη Απριλίου και της κλινικής μελέτης που ανατέθηκε στο Kaiser Permanente Washington Health Research Institute. 45 υγιείς εθελοντές ηλικίας από 18 έως 55 ετών από την περιοχή του Σιάτλ θα μετάσχουν στην κλινική μελέτη φάσης Ι (συνολικά 3 φάσεις) σε διάστημα 14 μηνών.

«Η κλινική δοκιμή δεν περιλαμβάνει κάποια μορφή του ζωντανού κορωνοϊού ούτε θα εκθέσει τους συμμετέχοντες στον ιό», είπε η Ρεμπέκα Χιουζ της Kaiser Permannente. Πρόκειται για ένα mRNA εμβόλιο που κωδικοποιεί μια μορφή της πρωτεΐνης S και επιλέχθηκε από ερευνητές της εταιρείας σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εμβολίων του NIAID. Η χρηματοδότηση για την παρασκευή της παρτίδας προήλθε από τη Συμμαχία Καινοτομιών Επιδημικής Προετοιμασίας (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI). Το σύμπλεγμα των πρωτεϊνών S είναι μέρος του ιού, που είναι απαραίτητο για τη σύντηξη των μεμβρανών και τη μόλυνση των κυττάρων του ξενιστή. Αυτό το συγκεκριμένο σύμπλεγμα πρωτεϊνών αποτέλεσε και το στόχο εμβολίων κατά των κορονοϊών που προκαλούν το SARS και το MERS.
Πώς θα γίνουν οι δοκιμές του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Οι εθελοντέςl, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Komo News του Σιάτλ, καλούνται να προσέλθουν σε 11 επισκέψεις και τέσσερις τηλεφωνικές επικοινωνίες σε διάστημα 14 μηνών. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται μια πρώτη αρχική επίσκεψη για εξετάσεις, δύο επισκέψεις για εμβολιασμούς και άλλες οκτώ για παρακολούθηση. Θα εμβολιαστούν με δύο ενέσεις στο μπράτσο με χρονική απόσταση 28 ημερών. Θα χωριστούν σε τρεις ομάδες των 15 ατόμων, που θα λάβουν διαφορετικές δόσεις (η πρώτη 25 mcg, η δεύτερη 100 mcg και η τρίτη 250 mcg).

Το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού είναι το πρώτο που θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους κι είναι παρόμοιο με εκείνα που αναπτύχθηκαν για τον ιό Ζίκα. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν από 100 δολάρια για κάθε επίσκεψη και συνολικά 1.100 αν ολοκληρώσουν και τις 11 επισκέψεις.
Πηγή: iefimerida.gr –